cari id yes guru sktp

20 Ogos 2009

Komunikasi tanpa deria maujud : I,II,III

I
Masing-masing dah teruja nak sambut Ramadhan.
Aku pun sama lah juga.
Cumanya tahun nie taklah semeriah tahun2 sudah.
Huhuhuhu....keluh kesahkah aku?
Hahahah dalam sibuk2 ni aku sibuk gak nak ber'exam'....
Esok pagi di Uniten.
Hari puasa kedua pun kat Uniten...sebelah petang.
Ceh...balik singgah pasar jek la jawabnya.....
Dalam nak exam pun sempat jugak le aku meng'update' blog....dasat erkkk!
Eh, aku nak story apa sebenarnya nih?

-------------------------------------------------------------------------------------------------
II
Intonasi dalam komunikasi...

Sat-sat tadi dah keluar pengumuman- puasa-1 Ramadhan - Sabtu-22 Ogos 09.
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN buat semua.
RAMADHAN BULAN KITA.

"Ye, Sabtu puasa."
Camne korang baca ayat di atas ni? Apakah nadanya?
Nada biasa-biasa? Nada sedih?

dan

"Ye, Sabtu puasa!"
Camne korang baca ayat kedua ni pulak? Apakah nadanya?
Nada marah? Nada teruja?

Sekadar satu ayat....camne nak tahu apakah ekspresi si pembaca erkkk?
Susah nak ramal kan? Ikut emosi si pembaca kot kan....
Kalau yang membaca emosinya biasa-biasa maka bunyinya biasa-biasa
Kalau yang membaca emosinya sedih maka bunyinya akan sedih
Kalau yang membaca emosinya marah maka bunyinya mcm marah
Kalau yang membaca emosinya teruja maka bunyinya teruja

Walaupun ada kemungkinan penulis tidak berekspresi sedemikian rupa.
Kiranya komunikasi tanpa bunyi ni susah gak kan.....sebab ada kemungkinan berlaku kesilapan ketika mentafsir apa yang dibaca. Hermmmm

Korang agak apa ekspresi aku masa ni....?(semasa menulis n3 II ini)
Biasa-biasa?
Sedih?
Marah?
Teruja?

Komunikasi tanpa deria maujud...
Tak dengar suara orang yang berkomunikasi dengan kita
Tak lihat orang yang berkomunikasi depan mata
Sekadar membaca bait-bait kata....

-------------------------------------------------------------------------------------------
III

Cik Gadis Manis...Gadis Kampung Separa Bandar,
terima kasih pemberian key chain USM tu. Akak suka. Sebab...key chain. Akak memang suka kumpul key chain nih...Hehe Akak ko ni jarang dapat keluar jauh dari Selangor. Dapat hadiah walaupun kecil, ia tetap berharga. Dah guna dah pun,sangkut bersama kunci kereta. Tak dan nak upload gambar...kemudian erkkkk. Terima kasih sangat-sangat okay. Tak pernah mimpi akan dapat sesuatu dari blogger/sahabat maya. Cik Gadis Manis ni lah yang pertama! Semoga hidupmu kan sejahtera selalu Cik Gadis Manisssss.....manis selalu okay!

"berikan kekasih hati hadiah walaupun kecil dengan tiba-tiba. tentu hati si dia berdebar-debar menanti dan membuka hadiah daripada orang tersayang"

11 ulasan:

imannuha berkata...

Anis!Selamat menyambut ramadhan!!!!!!

- jinggo - berkata...

wak anis
selamat berpuasa..
semuga puasa ini lebih baik dari puasa2 yg terdahulu......

a kl citizen berkata...

selamat berpuasa dan beribadah

Bapak berkata...

Cikgu Anis,

Selamat menjalani ibadah di bulan Ramadan!

ONE ZABA berkata...

selamat berpuasa....moga ibadah tahun ini lebih diberkati berbanding yg lepas-lepas.

selamat berexam....moga exam kali lebih tinggi markahnya daripada yg lepas-lepas.

nada aku...sabtu poseeeeee....kita pegi pasar ramadhannnnn!!!!!sapa tak pose....tak boleh hikuttt!!!

~Insan Biasa~ berkata...

kak iman...selamat berpuasa kita

~Insan Biasa~ berkata...

wak jinggo,
semoganya begitulah..
selamat berpuasa

~Insan Biasa~ berkata...

begitu juga untuk kak kl citizen :-)

~Insan Biasa~ berkata...

Bapak,
selamat beibadah

~Insan Biasa~ berkata...

cgu one...
terima kasih
semoga segalanya baik2 dan lebih baik

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

sama2 kak...

hadiah kecik jer....

apa2 pun selamat berpuasa dan bertarawih...

=)