cari id yes guru sktp

28 April 2010

kisah kawan makan kawan

Hah....ini antara insan yang ada dalam hidup aku sekarang. Bukan main lagi dia bergambar dengan 'sport rim' kesayangan dia. Antara aksesori awek dia la ni. Dan aku pun sangat kenal dengan sport rim tu. Memang cantik. Dan menurut dia, takde kete lain yang boleh muat sport rim myvi dia melainkan kete toyota caldina...errkkkk tapi muat plak kat myvi dia kan??? Yelah beribu dia berhabis nak make-up myvi hitam kesayangan dia nie...aiyakkkk. sport rim saja dekat 2 ribu lebih. belum yang lain2 tu. Tapi memang la puas hati. Aku pun baru sempat drive kete dia sekali aja.

Alih2 nak jadikan cerita, ada kawan nak pinjam. Kata sehari. Herm dari sehari jadi berhari2. Terus tak pulang! Terus ghaib! Call tak dapat2. See.....kawan makan kawan. Sekarang dah patah kaki. Susah nak bergerak. Apa punya kawan la tu.

Dan nak jadi kisah lagi, hari ini masa on the way mak ngan Fahmy nak hantar aku balik sg udang , Fahmy leh ternampak kete dia. Time tu aku drive. Fahmy di belakang...

"Eh...mak...mak....kete saya...kete saya....kete saya tu kak....akak benti...benti..."

Benti ke hapa tengah2 jalan raya nie...lucky dekat ngan traffic..merah pulak. Time tu Fahmy terus keluar kete aku.Sah memang sport rim kat kete tu sport rim milik myvi dia dulu. Tak syak lagi! Tapi kete tu dah bertukar honda jazz la plak. Plat kete? WN.... no...hampir2 nak sama no phone Fahmy je aku tengok.

Gile...waktu terus berlalu. Fahmy dah tak nak bergerak. Tak nak tinggalkan kete tu. Aku plak dah lambat nak ke sekolah. But anyway...aku sampai gak kat sekolah cuma lambat setengah jam. Lucky 1st period tu memang aku free. Then dengar cerita, Fahmy tunggu kat situ sampai 3 petang. Tuan punya kete tak jugak nampak kelibatnya! Kompem dia dah nampak Fahmy n d gang la tu. Terus menyorok! Nasib la honda jazz tu....secret aku tak leh cite kat sini apa jadi kat honda tu...tapi xde nyer berani tuan punya honda tu nak buat report polis ....coz nama dia dah ada dalam rekod polis...kata dak Fahmy kat aku masa dia ambik aku balik dari sekolah.

Payah hidup nie kalau ada kawan makan kawan. Antara kawan, teman dan sahabat. Yang mana agaknya kekal bersama kita tak kira waktu... ketawa mahupun menangis??? Aku pesan kat Fahmy....apa yang dah jadi biarlah tuhan yang membalasnya dan sudah tentu sekarang Fahmy boleh menilai siapa sebenarnya kawan, teman dan sahabat dalam hidupnya.

26 April 2010

New Me With My New Family...

Kasihan......aku sudah kurang masa untuk berblog seperti dahulu. Semenjak kepergian ayahanda tercinta, rutin harianku sudah mula berubah. Amat berubah. Rumah sudah seperti tempat persingahan. Bukan ini yang aku angankan. Tapi arus masa telah membawa aku ke sana. Masa aku kini banyak bersama wanita gigih ini.


Wanita yang kini aku panggilnya dengan gelaran...MAMA. Dan ada masa aku panggil MAK. Seorang ibu tunggal yang sangat sabar dengan pelbagai kerenah anak-anaknya. Ada masa aku pun terpening kepala jugak. Dan kerana mak yang inilah aku kini berada di suatu dunia baru yang dulu aku tak terpikir akan berada di dalamnya yang mana membawa aku di atas pentas perniagaan. Sesuatu yang sering aku jauhi suatu ketika dulu. Ini dia...hahaha sapa sangka kan??? aku boleh berada di kalangan mereka2 ini.

Juga, aku semakin mengenali lelaki ini. Yang adakala membuatkan aku menitis air mata tatkala teringatkan nasib dirinya. Yang adakala membuatkan aku pening kepala tatkala tiba angin kus-kusnya. Aku panggil dia Along. Ada masa aku panggil Famy. Kalau sms malas nak eja gelar saja dia dgn nama Fy. Yang paling aku tak suka tatkala aku berada di tengah-tengah antara ego Fy dan mak. Ayoyoyo......dua beranak ni susahnyalah nak ada kata sepakat! Tapi, dua-dua insan ini takde masalah pun dengan aku. Sudahnya....akan ada dialog-dialog begini :
"Nisa....mak ni bukan apa....."
"Kak....akak jangan fikir sangat...Fy okay ..."
Okay? Tapi asyik x sependapat jer selalu....camne tu? Hahahhaha aku teringat masa arwah ayah masih ada. Macamtulah juga....asyik nak bertekak...So, sebenarnya itu lumrah. Kalau aku letak diri kat tempat mak. Aku rasa aku faham apa yang mak lalui. Dan kalau aku letak diri kat tempat Famy, pun aku faham. Ada part-part aku setuju dengan mak. Ada part-part aku sebelahkan Famy. Oh...please jangan suruh aku pilih satu antara dua okay!

Dan yang cute ni plak...adik bongsu Famy...Fadzley. Kami gelar dia Epi. Yang ini...pun ada kisah dia yang tersendiri. Macam tak betah duk kat Klang. Sama....pun selalu tak ngam dengan Along dia. And again....dengan aku no problem! Hahaha....Budak Epi ni kalau balik Klang kejap sangat. Kadangkala tak sempat hilang rindu aku kat dia, dah dia balik Kuantan nun. Almaklumlah...buah hati dia kat sana kan. Last dia balik hari tu...sehari jer....tak patut betul. Sempat tinggal pesanan kat aku lagi. "Kak ...saya balik Pahang kejap je. Akak tolong tengok n temankan mama eh...kesian mama...'kejap'?...x boleh caya kejap dak Epi ni. Kejap dia ni...bukan sehari dua, tapi mau jugaklah makan bulan. errkkkkk....

Epi..kalau kesian kat mama....Epi balik la sini ,dekat ngan mama. Akak ni cuma menumpang kasih korang sekeluarga je. Mak ada 4 anak semua. 2 aku dah kenal dan dah nampak karektor masing-masing. 2 lagi aku belum jumpa dan kenal. Firdaus (Angah) dan Farhan (An). Mereka berdua stay dengan ayah deme kat Kuantan. Esok lusa aku dapat berita Famy cakap An nak datang dan stay ngan mak. Tambah lagi sorang adik yang ntah macamne plak karektornya aku pun tak tahu. Tunggu je la. Firdaus plak...dengar kata akan datang Klang masa birthday mak bulan depan. Dia datang bawak tunang dia sekali. Angah ni dah nak naik pelamin dah bulan 6 nanti. Penuh dah jadual aku ni.. Bulan 5 adik sepupu aku bertunang. Bulan 6 kenduri kawin Angah + aku nak konvo OUM. Bulan 7 kenduri kawin adik sepupu aku yang sorang lagi tu pulak naik pelamin.

Dah takde masa untuk aku duduk termenung macam dulu. Dan kerana kesibukan yang dah terlampau aku dah jadi leka dengan segala macam hal. Kecewa putus cinta pun dah pudar dah. Malas pikir. Mak jer yang bising dan selalu suh aku cepat kawin. Siap nak kenalkan aku dengan kawan dia. Aiyak....aku takmo la mak. Tak yah rekemen2. Cinta itu akan datang juga satu hari nanti. Famy pun alami nasib yang sama macam aku. Tapi dia lagi kesian ar....sebab adik dia dah kawin , tapi dia yang sulung tak lepas lagi, tu yang mak bising2 tu. Nyaris nak ditunangkan dengan adik sepupu aku budak Famy nie. Tapi dah suratan xde jodoh kot. Dua-dua takmo! Famy tu ada pilihan dia sendiri. Aku pun dah tgk foto awek dia yang cun tu. Tapi tak tahu la budak Famy nie, asyik cakap ...kawan aje...kawan aje...(lelaki memang macam tu eh....??).

Anyway.....walaupun macam-macam perangai, macam-macam senario ada dalam keluarga baru aku nie, aku happy and sayang diaorang semua. Kehadiran mereka membuatkan aku terlupa yang aku telah kehilangan. Terima kasih mak....terima kasih Famy....terima kasih Epi......I LOVE U ALL.....VERY MUCH.
p/s - Epi.......bila ko nak balik ke Klang nieeeeeeeeeeeeeeeeee???????



08 April 2010

siapa aku ini ??

Buntu ..blur
tetiba jadi kosong
persekitaran menjadi
meluat pada aku!

Buntu..blur
tetiba jadi angin lalu
persekitaran menjadi
sangat meluat pada aku!

apa yang aku mahu lagi?
apa yang aku cari?

tiba-tiba aku jadi kosong!
tiba-tiba semacam benar...
ramainya dikiri kanan aku
tapi sebenarnya aku tiada sesiapa!
tapi sebenarnya aku sendiri-sendiri sahaja!
mudahnya mereka
guna pakai aku...

mungkin begitu
untuk saat ini,
itulah persepsi aku!
aku sekadar patung..
yang ada kalanya bernyawa!

aku tidak pasti dengan apa yang sedang aku alami sekarang.
aku tidak tahu dengan apa yang sedang aku hadapi sekarang.
aku sekadar mengikut arus waktu
yang ntah ke mana membawa aku..
aku tak tahu
aku tak pasti
adakala aku seperti insan
yang sudah hilang rasa
yang sudah hilang jiwa

03 April 2010

sirna

tiba-tiba wajah itu hilang
tiba-tiba senyum itu pudar
tiba-tiba cahaya itu malap
gerimis membasahi bumi
walau panas mentari masih berdiri

aku sudah semakin tua mungkin
maka kesepian itu
mengusik hati
maka kesepian itu
menggugat jiwa

tiada lagi usikan
tiada lagi gurauan
semanis senyuman sirna dari pandangan
siapalah aku untuk mengembalikan
segala kemeriahan itu

oh tuhan...semoga engkau kembalikan
oh tuhan...semoga engkau menerangkan kegelapan

di dalam buku itu setiap malam
telahku nyatakan
semoga dia
sentiasa dalam perhatian-Mu
semoga dia
sentiasa dekat dengan-Mu

di dalam buku itu
nama yang tercatat
aku sentiasa berharap
semoga Engkau sentiasa bersamanya.

semoga engkau kembalikan apa yang telah sirna.

02 April 2010

Cinta dalam Hati


Mungkin ini memang jalan takdirku
Mengagumi tanpa di cintai
Tak mengapa bagiku asal kau pun bahagia
Dengan hidupmu.. dengan hidupmu

Telah lama kupendam perasaan itu
Menunggu hatimu menyambut diriku
Tak mengapa bagiku cintaimu pun adalah
Bahagia untukku, bahagia untukku

Ku ingin kau tahu
Diriku di sini menanti dirimu
Meski ku tunggu
Hingga ujung waktuku

Dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya
Dan izinkan aku memeluk dirimu kali ini saja
Tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya
Dan biarkan rasa ini bahagia untuk sekejap saja