cari id yes guru sktp

17 April 2008

Owwwhhh....My next plan

ALHAMDULILLAH.....lega rasanya exam dah selesai.
Kini perlu tumpukan kerja-kerja yang dah lama dalam perancangan tapi belum ada tindakan yang diambil untuk menjayakannya. Apa ya? ermmmmm....senarai dulu :

1. Projek untuk 'update' my Galeri Wawasan.
2.Projek untuk wujudkan sudut PPSMI.
3.Projek untuk menghias kelas Amanah.
4.Projek untuk meng'improve' Bahasa Inggeris.

Galeri Wawasan

Projek ini dirancangkan untuk menambah berita-berita kejayaan sekolah di peringkat daerah, negeri dan negara yang telah dicapai oleh warga SKTP untuk 2 tahun yang terkini (2006-2007).Fuhh lama kan aku x update galeri aku tu. Jadi, tahun ni kena kerja lebih waktu la sikit. Rancangnya nak mula stick buat project ni masa cuti bulan 5 nanti. Insya'Allah. Lepas kenduri kahwin Laila kat Gerik (berangan nak pergi ni..hehehhe) dan kenduri Adam kat Jln Hassan (yang ni confirm la pergi, sebab dekat jer).Walaubagaimanapun, bahan-bahan yang nak ditambah tu aku dah minta tolong ajk-ajk galeri supaya mula kumpulnya sekarang. So, tugas aku masa cuti nanti leh terus buat.

Sudut PPSMI

Aku pening sikit memula nak cari sudut ni. But at last, dapat kerjasama dari cikgu yang sama kepala ngan aku untuk penuhkan ruang-ruang kosong yang ada kat sekolah tu. Aminnnnnnnn. Ade geng ni baru best buat kerja. Hahaha projek tu akan mula kami buat esok (pagi Jumaat 18 April). Sudut PPSMI ni part aku lah. Nanti aku nak mintak tolong ngan cikgu-cikgu PPSMI lain (specially cikgu tahap 1)tolong wat sama atau pun setidak-tidaknya bagi idea.Biar aku realisasikan idea diaorang tu.(hehhehe kunun). Idea aku, nak buat satu sudut khas tentang "SPELLING BEE"(lebih kepada istilah2 yang ada dalam M3/SN ler). Nantikan hasilnya,mana tau kot ade yang terluar biasa ke.Maklumlah kekadang aku ni idea datang last-last minute (selalunya camtu le).

Hias Kelas Amanah

Ha....yang satu ni memang dah lama dalam kepala tapi takde masa nak buat. Dari tahun lepas dah ada. Tahun lepas memang tiap pagi aku datang sekolah buat bahan. Hasilnya hanya dapat guna tahun ini. Tapi rasa macam tak cukup lagi je. So aku masih lagi kutip-kutip idea daripada anak-anak murid aku. Almaklumlah tahun ni dapat kelas pertama, so murid-murid aku tu memang banyak idea dan offer nak tolong beli + tolong buat.Seronok pulak, maklum la diaorang ni baru darjah 2 pun.Bersemangat aku nak hias kelas menjadi-jadi. Diaorang siap offer nak datang hari Sabtu. Hahahahha semangat kan?Wait-wait yea ......teacher tengah tunggu gaji. Hahahhaha.

Bahasa Inggeris

Diakui la memula dulu PPSMI di perkenalkan, aku rasa malas ade, leceh ada, sampaikan kalau aku x boleh dapat elaun sebab x ngajar dalam BI pun, aku x kisah!Janji leh guna BM masa ajar M3.
Tapi, setelah hampir 6 tahun ni...aku rasa seronok dah ngar M3 walaupun x fully English. Dan gara-gara PPSMI ni juga la, sedikit demi sedikit minat aku pada BI mula ada. Kalau tengok almari buku aku kat rumah tu, rasanya buku untuk belajar BI dah mula untuk mengatasi buku-buku majalah. (Aku ni peminat majalah rapi dan buku hasil tulisan HM Tuah).Mungkin juga sebab minat ade pastu tambah baca buku Dr Tuah...maka minat bertambah kot.La ni kena ajar 3 kelas M3 pun aku x kisah! hahahha dah terbalik dah.
Ni dalam proses belajar English kat umah. Ade 24 buah buku kena habiskan. Aku baru habis 2 buku. Pastu stop jap sebab leka ngan exam Oum. Pasni leh lah aku sambung balik course aku. Wish me luck ok!

p/s : Takziah kepada Pn. Salmiah Abdul Hamid di atas kembalinya Ayahanda tercinta kerahmatullah pada pagi Selasa 15 April 2008. Sedekahkan Al-Fatihah buat Arwah.Semoga rohnya dicucuri rahmat.

13 April 2008

Book Fair 2008

Semalam, 12hb aku g book fair 08 kat Pwtc. Actually this is the second year aku dapat g book fair. Tahun lepas la kalau tak silap aku g ngan Akak kesayangan aku, Kak Sazila. Kebetulan masa tu bertembung tarikh nak amik modul kat Oum. Dah terlanjur sampai tu....kitaorang singgah la! Sambil menyelam minum air.
.: My new books :.

Tahun ni pergi dengan Puteri plak. Tapi....emm punya le sesak manusia. Rimas gak lah. Berbekalkan semangat nak dapatkan buku "Kurik Kundi Merah Saga". aku redahkan aje. Sib baik dapat, kalau tidak penat jer lah aku bersesak sesak tu. Dalam pada mencari buku utama tu, aku terjumpa pulak buku siri panduan permainan tradisional kanak-kanak. Buku tu ade beberapa tajuk. Tapi aku tak lah ambil semua sebab buku tu takde dalam senarai buku yang hendak dibeli. Aku cuma ambil dua tajuk jer iaitu;


Best-best gak permainan-permainan dalam buku ni. Ada yang sesuai dimainkan secara kumpulan dan berpasangan. Tapi, aku lebih suka nak jadikan aktiviti tambahan yang mana boleh dimainkan dalam kumpulan yang besar.Satu buku ada 10 permainan, so ada 2 buku bermakna ada 20 permainan.Actually , aku nak jadikan beberapa permainan dalam buku ni untuk aktiviti Pendidikan Jasmani di sekolah (sebab aku kadang2 dah xde idea apa nak main masa kat padang). Heheheheh teringat balik zaman aku kecik-kecik dulu main konda kondi ngan abang-abang sepupu aku. Masa tu aku dok ngan diaorang bila bapak aku g kerja. Makcik pakcik aku lah yang jaga aku.


.: Buku utama yang aku cari :.

Buku ini yang aku cari-cari, aku jumpa kat booth Dewa Bahasa dan Pustaka. Hehehe buku pantun nie. Kumpulan pantun lisan melayu. aku ni kira klasik punya orang. Karya-karya klasik cam pantun ni memang aku suka. Bukan buat apa pun, saja buat santapan minda. Minda klasik gitu.hehehehe. Kalau masuk kete aku pun korang leh dengar lagu-lagu klasik. Sebab.......aku selalu on Klasik fm. Hahahahah. Tenang je.

Ada satu buku tu tajuk aku lupa le. tapi mengenai cara-cara nak snap gambar ngan kamera digital. Cara yang betul la kan.....supaya gambarnya jelas dan cantik menawan. Tapi bukan rezeki aku lah kot, not in my budget la plak...harga buku about rm119 after less 10% dapat lah around rm107. Tapi fulus ku tetap tak mengizinkan. Harapan terkubur lah untuk memiliki buku tu.......whuwaaawhuwaaa. "Everything happens have a reason" kan?.

Nie satu lagi buku yang aku beli.....Reaching for the Stars. Buku ni memang xde dalam list aku juga. Tapi tetiba plak la member baik aku si Linda mintak aku belikan buku ni. Rm20, sib baik masa dia sms tu, aku masih ade fulus. Actually kalau aku x beli buku ni for sure aku dah dapat dah buku yang aku cakap nak beli tu. Tapi mengenangkan yang minta tu kawan , maka aku dulukan hajat dia. Sambil2 membantu penjualan buku yang akan dapat membantu balu dan anak2 Allahyarham Sheikh Mustapha Shukor , dapat juga penuhi hajat kawan aku yang ingin memiliki buku ini. Kawan aku ni salah sorang peminat Angkasawan Negara Sheikh Muszaphar Shukor. So aku belikanlah. Lagi plak dia sebelum ni x pernah mintak apa2 pun dari aku. Linda, hope you enjoy baca buku ni. Aku dah baca dah, memula ok. Dah belakang-belakang tu sedih plak story ni. I am glad I bought this book to fullfill your request.

Al-Fatihah untuk Allahyarham Sheikh Mustapha Shukor Al-Masrie.Semoga rohnya dicucuri rahmat sentiasa.

Tahniah untuk Angkasawan negara kita Sheikh Muszaphar Shukor Al-Masrie kerana kejayaan yang dikecapi dan semoga sentiasa tabah menghadapi kehilangan yang cukup besar dalam keluarga .

Malam Simfoni Kasih SMK Rantau Panjang

Hari Khamis malam jumaat aku dapat sms daripada seorang rakan sekerja aku...ni gambarnya
Kak Aziah. Mesej tu kata;
"esok malam free tak ?"
"emm...free rasanya, napa?"
bla....bla....bla.....
"ok yea? g ngan huda."
aku balas lagi;
"ok.tq 4 invite me"
"same2" balas kak Aziah. So....esoknya, pepagi bangun tido tu aku siap2 la gosok 2 pasang baju kurung. Sepasang untuk g ngajo ptg Jumaat and sepasang lagi tuk acara malam Sabtu tu. Heheheheh. But then, aku dapat lagi mesej daripada kak Aziah, huda ade hal n xdapat g. dia pesan lagi ; " nanti 2 kad jemputan akak bawak yea, pastu bawak le sapa2". Aku pun dok pikir sapa lah pulak nak di bawa ni?

Calon2 yang tetiba tersenarai dalam pala otak....Wana? erm......x jadilah....nanti kene amik cik wana , dinner sure lewat balik....x berani plak memalam buta balik sowang2 .Kg Kuantan sepi la jugak kalau dah tgh malam kan? cancel.

Puteri?....dah selalu bebeno kuar ngan put. Lagi pulak Sabtu ade planning nak g book fair 08 ngan Put (walaupun masa tu lum confirm jadi ke tak nak g ). Cancel gak lah.

Kak Sal ? ....Ha..Kak Salmiah. Kalau g memana function kan ke selalu ajak kak Sal....Specially time g wedding function. Hahahahha boleh lah....so aku pun bermesej2 ngan Kak Sal. Dapatlah partner sapa aku nak bawak. On that night, kak sal bwk anak dia yang selalu bebeno memalu gan sapa2 aje lah.....depan2 je maluya.....kat belakang2 siap petik munga nak bagi kat cikgu nicah! heheheheh. Sib baek Kak Sal on. Kalau tak on, aku dah standby dah nak call Kak Sazila!
<--.: Budak kecik cute ni la yang nak bagi cikgu nicah bunga :. -Tasya namanya-

Citer2 punya panjang ek....function apa nak g ni ek? actually saje je.....(nak bagi post panjang, bukan apa pun hehehhe). Aku dapat 2 kad jemputan g Malam Simfoni Kasih SMK Rantau Panjang. Suami Kak Aziah, Cikgu Mohamad ade lebih kad sponsor kat kak Aziah. So aku jadi insan terpilih ( sebab kak Aziah pilih aku ar...kuang..kuang...), and then, secara tak langsung Kak Sal pulak jadi insan terpilih tuk jadi teman aku malam tu. Best tak bila jadi insan terpilih?hehehhe

Kira orait gak la....saje2 nak bersantai2 kan.....bukan selalu dapat offer cenggini. Best ooooo.X bestnya, aku nampak 'uncle cu' aku pun ade hadir sama. But oleh kerana kami dok meja jauh sangat2 so, takdapat lah nak terjumpa. heheheh maklum lah....aku cuma tetamu jemputan free sitting jer. "Uncle cu" aku tu....dok meja VIP. hehehhe. Orang2 tertentu jer tau sapa 'uncle cu' aku tuh.....(korang senyap2 jer tau!)

Nanti aku masukkan image kad jemputan tu erk.....aku lupa plak mana aku letak kad tu. Anyway, have to stop writing now, walau pun manyak mende lagi nak tulis. Ade tuan putri ajak aku kuar plak...kul 1230 ni. Ok sambung kendian ok....adios!

08 April 2008

Peperiksaan vs Ujian Bulanan

.: Kertas soalan Oum yg dah selamat dijawab :.
Demam peperiksaan datang lagi...kali ini of course le untuk semua penuntut OUM seluruh Malaysia. Actually, mana-mana student PJJ tengah demam periksa kot. Itu pun kalau saya x silap lah. Mulai 6 April lepas saya dah mula menduduki peperiksaan. Whuwhu...Hari Ahad, dah kena pergi UM untuk periksa. Bangun awal pagi, tapi sib baek jalan lancar. Seronoknya memandu ke KL tanpa kesesakan.

Almaklumlah.......hari Ahad la katakan. Orag-orang semua cuti tak keje. Kami saja yang ade kat jalan raya pagi-pagi tu nak pegi pekse.
Tetapi.....jeng..jeng....jeng....
Jalan raya waktu pagi isnin, pergh...hehehe baru je nak mula traffic jem....belum lagi. Sebab aku kuar sesudah subuh. Kat Klang ni kalau hala ke KL adalah baik keluar sebelum 7.00 pagi. Kalau dak confirm sangkut punya.Specially week days tu.
Sentuh balik pasal peperiksaan, macam biasa lah......study last minute. Kat sekolah pesan kat anak didik study smart.tapi saya sendiri study hard, smart..'elek'. Setiap semester pun macam tu juga. Dah niat nak berubah, tapi tak berubah-ubah. Setiap semester pun macam tu juga la. Pejam celik dah sampai tahun ke-3 dah ni. Masih kat takuk yang sama. Dah macam kena sumpahan lak plak. Hehehehe. Takpe.....semester depan ni cuba lagi carik ubat sumpahan terlerai. Doa-doalah ye.
.: kertas soalan Ujian Bulanan kali ke-2 :.

Cikgunya demam pekse. Anak murid pun dok demam juga ni sebenarnya. Demam ujian bulanan. Sekolah saya ni sedang berlangsungnya Ujian bulanan kedua 2008. Bermula semalam, Isnin 7hb-Khamis 10hb. Untuk tahun 2, hari Rabu tu last day dah.

Harap-harap semua murid akan dapat keputusan yang baik. Cumanya time ni akan hadapi kekurangan guru le, bukan apa.....gurunya pun kan pekse jugak. So, deme cuti tanpa rekod la. Nasib baik x cuti direct seminggu. Hehehehhe manalah tau ade yang buat......dengan alasan nak study. Kunun! Ops.....sorry ek kalau ade sesapa makan cili. Tapi alhamdulillah, SK teman ni, takde la cikgu yang buat macamtu. Kecuali yang ambil PJJ kat USM. Memang diaorang cuti seminggu. Kertas daiorang pun banyak kekadang sampai 10 paper tuh....x macam Oum 2-3 paper jer satu semester.

Whatever pun, selamat berjaya kepada semua warga SK yang sedang menjalani ujian bulanan ke2 ni, and kepada guru-guru yang sedang study hard untuk exam masing-masing. Good luck to

1. Me, myself
2. Kak Sazila
3. Kak Radziah
4. Qusyairi
5. Cikgu Ameer
6. Kak Linda
7. Kak Nani
8. Kak Julina
9. Kak Yus
1o. Kak Malina
11. dan yang tak tersebut namanya (sebab lupa le, x ingat sapa lagi yang PJJ nie.sowi...)

juga untuk geng-geng kat Oum yang still stay satu kelas dari tahun pertama sampai la ni
1. Elys
2. Alias
3. Zuraidi
4. Zul
5. Kak Nora

dan lagi untuk geng-geng yang baru join geng kitaorang (heheh ahli baru)
1. Kak Mar
2. Kak Siti Aminah
3. Kak Su

x lupa untuk member xmprm yang buat PJJ gak.
1. Idah
2. Ami
3. Syah
4. Ita
5. Kak Ira
6. Pyan
7. Abon
8. semua2 la yang buat PJJ

02 April 2008

Menjana Ummah Gemilang

Assalamualaikum........Salam Maulidur Rasul 1429 H. Sekolah aku menyambutnya pada 28hb Mac 2008. Ermmm agak meriah sambutannya pada tahun ni. Ntah la selalu tak semeriah camni. Acara paling besh Pertandingan perarakan. Fuhhh aku memula tu malaih nak join, tapi dok melihat kesungguhan kengkawan seangkatan aku rasa tercabar lah plak kalu aku tak tunjuk bakat aku yang tersimpan nih. Hehehehe (masuk bakul angkat sendiri ) aku sedor tuh.

Apa lagi. sehari sebelum tuh aku pun bertungkus lumus ler nak nyiapkan sepanduk aku. Untuk pengetahuan korang. Aku buat sendiri ni. sampai pitam2 aku dibuatnya. Leka punya pasal pukul 4 pagi baru leh landing atas katil kesayangan aku.Huhuhu. Tragis sungguh. Time aku tengah bersemagat tu le, segala keperluan yang diperlukan tertinggal kat opis .Arrrgghhhhhhhhhhh. Tambah pulak printer kat umah aku pun buat hal....Adooooi!!!!At last kertas warna warni aku guna je mana yang ade dalam laci bilik aku untuk buat hiasan gunting tampal. Then, tulisan Allah Muhammad tu aku potostet je la (sib baik printer aku 3 in 1, untuk potostet sib baik leh guna) yang lain2 decoration tu terpaksalah aku freehand jer..masa tu pk lantak le. Janji ade je.Boleh la juga.

.: Nielah hasil tangan aku. Amacam? :.
cantek tak?

Oh ya, korang nampak tak bunga manggar tu. Weiiiii......walaupun kecik dan pendek-pendek...dekat 2 jam jugak aku nak 'menyetelkannya'. Ngantuknya belum datang lagi time tu. hehehhe but........2-3 hari selepas tu memang aku dilanda ngantuk tahap gaban. Gila-gila punya ngantuk! Whatever pun, hasil kerja aku tu berbaloi lah gak.....kuikui. Aku berjaya mengalahkan 6 kelas tahun 2 yang ade. Hahahahahhaha x sesio den berjago bersongkang mato.

.: Wajah-wajah tampan anak-anak terunaku :.


.: Wajah-wajah ayu anak-anak gadisku :.
.: Kamilah pemenang pertandingan perarakan tahun 2 ( sebelah tu teacher wana nak tumpang glamour ) :.

Congratulations Class !