cari id yes guru sktp

25 Ogos 2015

Yang Mana Satu ?

Asam garam kehidupan. Itulah penyedap. Makna kehidupan pada anda?

Rasa jauh hati. RJH
Rasa suka hati. RSH
Rasa kecil hati. RKH

Pernah buat status KH di laman facebook.
Pelbagai telahan diterima bagi akronim KH.

KH
ada yang teka sebagai Kemahiran Hidup. Al makumlah dah kawan-kawan pun cikgukan...so KH pada cikgu-cikgu bermaksud Kemahiran Hidup.

Lain-lain tekaan. TIADA. Nampaknya kuiz teka-teka tidak mendapat sambutan.

Meh aku bagi jawapan....
Bagi aku yng berhati kecil ini.
KH bermaksud Kecil Hati.

So...mana satu pilihan korang

- Jauh tapi dekat
atau
- Dekat tapi jauh

???????
pada aku dekat tapi jauh ,itu lebih memilukan.

12 Ogos 2015

Pedas dan Manis.

Ada macam-macam perangai. Dalam banyak-banyak tu cuba-cubalah elakkan salah satu perangai ni iaitu merasa diri tu hebat sangat....bagus sangat....hingga nak pertikai perihal orang lain. Dan satu lagi perangai....cuba juga elak-elakkan sikap malas. Malas....memang ia akan datang sekali-sekala, tapi saat kemalasan itu datang, sila kontrol sikit. Jangan tunjuk sangat kemalasan tu.

Sebab? Boleh buat orang jadi menyampah!  Eh, macam aku ni bagus sangat .....ops, sorry kalau ada sesiapa yang terasa ( memang harap terasa), peringatan ini untuk diri aku juga (memang tengah terasa).

Rasa apa?

Manis ....aku suka air sirap yang dibancuh oleh Kak Su, pekerja kantin di sekolah aku.
Pedas .... aku suka bilis goreng campur cili bawang kentang yang dimasak oleh adik ipar aku.

Memang kaw-kaw!

Argghhh lapar plak.....ok 9 minit lagi boleh pergi kantin. (sikit lagi ni nak siap ni persiapan nota untuk pendidikan moral tahun 3)


Yesssszza lapar!

11 Ogos 2015

Merah.

Merah kot mata aku! Aduh k....kenapalah mengantuk gila-gila ni. Air mata sampai meleleh. Macam hujan lajunya. Tak boleh tahan. Camne ni...camne nih....

10 Ogos 2015

Antara cuti , jerawat dan Naufal.

Jumaat...Sabtu ... Ahad ...then, Isnin? Nak cuti.....Mc je la....Huh banyak suka suki dia....Ramai kot yang buat begitu walaupun tahu dah cuti bersambung begitu tidak dibenarkan. Kalau sekali sekala maybe okay! Betullah tu tak sihatnya.

Tapi kalau cuti bersambung-sambung-sambung-dan sambung lagi.....hingga orang lain boleh detect pola cuti tu ....agak2 orang percaya?? Herm....sendiri buat sendiri tanggung la.

Aduiiii, sendiri buat sendiri tanggung !  arrgghhhh sakit! pedih! padan muka.
Siapa suruh gatal tanggan tu dok kutil-kutil....pegang-pegang....picit-picit JERAWAT tu!  Hahahah so akibatnya tanggunglah sendiri.

Bak kata Nopal.....
"Teh...teh....kit...kit....", sambil dia tunjuk kat jerawat bawah bibir aku.
"haah.....sakit....".

Sakitnya ku di sini....di dalam hatiku....eh...
Stresss!!
Tapi Sya dah pesan dlm wish bday aku hari tu....Jangan stress-stress kak!
Okay sya...akak boleh dengar nasihat awak tu. Tapi untuk tidak stress macam agak sukar. Apatah lagi saat-saat Jepun memerintah! Eh....


"Nauufaaalllll.......I LOVE YOU".....
Naufal sambil sengeh...."hehehehe...." .Dan membalas....."yu...yu...yu..."
Hahahahaha....
Hilang stress jap!


07 Ogos 2015

Kisah Mia dan Jepun.

Wah...comelnya anak cikgu.
Amin....Alhamdulillah mudah-mudahan begitulah. (dalam hati kecil aku berkata-kata)

Cikgu....anak cikgu berapa?
Cuba awak tanya Mia?
Mia....mia ada abang tak?
Mia....mia ada kakak tak?
Adik?
Abang Mia darjah berapa?
Wei....Mia baru enam tahun! Mana dia tahu darjah-darjah ni.

Menderu-deru soalan.....Mia tersengih jer. Kah..kah...kah...

Ekekekek....( dalam hati kecil aku ketawa )

Cikgu...anak cikgu tiga! kan.....? kan....? kan....?
(Amin ...Alhamdulillah .Mudah-mudahan begitu)

Cikgu....anak cikgu panggil cikgu apa?
mama? mami? umi? ibu? mak?

Cuba awak tanya Mia?
Mia....mia panggil cikgu anisah apa?
Tadi Mia cakap...ibu la....
Arhhh bestnya .....mudah-mudahan begitulah. (dalam hati kecil aku berkata-kata)
Ibu tu panggilan untuk pengasuh adik-adik Mia ...hehehe

Cikgu.....Mia panggil cikgu apa?
Mak Teh....
Aik kenapa dia panggil Mak Teh?
Cuba awak tengok.....Mia putih melepak. Cikgu kan gelap sikit. Awak cuba fikir.
(ok soalan KBAT disitu)

Mati. Tiada sebarang penjelasan lanjut kenapa Mia panggil cikgu Mak Teh.
Mia jadi popular kejap dalam kelas 2 Bijak.
Mia diam je.
Mia suara macam takde. dengar tak dengar je apabila menjawab soalan yang datang menderu-deru.
Mia kaku.

Walhal kalau kat rumah.
Mia becok.
Mia membebel macam orang tua kalau dia dah kemas, adik2 datang buat sepah.
Mia ketawa mengilai kalau terlebih senang hati.

Cuma kalau dia sedih kena marah. Nangis sedu-sedu ditahan tak bagi orang dengar dia nangis.

Rasa nak terkucil pula.
Alamak Jepun datang tetiba.
Hancur harapan.

Mia datang baring sebelah sambil mengeja.
Tak heran tv dan kartun.
Adik-adik tidur. Hemmm patutlah mengendeng kat Mak Teh.
Mia penakut. Aduiiii......Mak Teh takut Jepun. Jepun adalah penghapus target harapan.

06 Ogos 2015

6 Ogos yang semakin dilupakan. Kopi dan Kemarau.

Datang lagi 6 Ogos, dan kali ini hadirnya pada hari Khamis. Alhamdulillah aku masih bernafas. Pagi ini aku bangun dengan azam baru. Nampak gayanya hanya aku dan Sang Pencipta saja yang tahu apa adanya hari ini. Yup aku semakin dilupakan.

Sambil minum kopi. Lama dah tak minum kopi ni. Lazat sekali. Nikmat merasai aku belum ditarik Allah. Terima Kasih Allah. Alhamdulillah. Have a happy day dear me! Nak bagi hadiah pada diri sendiri berupa barangan pun ...keadaan tak mengizinkan.

Arrghhhh. Kemarau melanda. Kering!


kesimpulan akhir

Hadiah untuk diri sendiri 
Selamat Hari Lahir admin TS!

12 Jun 2015

Tumpang bangga...Tumpang gembira...

Tahniah untuk Assaif....Tahniah untuk rakan2 guru yang terlibat secara langsung dan tidak langsung atas kejayaan Assaif.....Terima Kasih kerana membawa nama SK Telok Pulai ke Puncak Jaya.

03 Mei 2015

yeay cuti!

Seronok pulak rasa cuti 2 hari ni...rasa macam lapang otak tetiba. Heheheh bahana terapi shopping kot! Ingat2 sikit ye ....masih ada hajat yang belum terlaksana. Berhati-hatilah ketika berbelanja.

Yup, memang betul ada hikmah di sebalik musibah. Allah memang nak beri banyak benda/perkara baru pada aku.Terima Kasih Allah!

Oh...ada 2 hari lagi cuti. Nikmatilah.....
Tahu tak? Saya suka dengan lagu arab yang tengah femes ....
"kun anta"...

penyanyinya pun ensem ok! Heheheh .....

كن أنت
لأجاريهم، قلدت ظاهر ما فيهم
فبدوتُ شخصاً آخر، كي أتفاخر
و ظننتُ أنا، أنّي بذلك حُزْت غنى
فوجدتُ أنّي خاسر، فتلك مظاهر
كورَس:
لا لا 
لا نحتاج المال، كي نزداد جمالا، جوهرنا هنا، في القلب تلالا
لا لا 
نرضي الناس بما لا، نرضاه لنا حالا، ذاك جمالنا، يسمو يتعالى
Oh wo oh, oh wo oh..
كن أنت تزدد جمالاً
أتقبّلهم، الناس لست أقلّدهم 
إلا بما يرضيني، كي أرضيني
سأكون أنا، مثلي تماما هذا أنا
فقناعتي تكفيني، ذاك يقيني
(كورَس)
سأكون أنا، من أرضى أنا، لن أسعى لا لرضاهم
وأكون أنا، ما أهوى أنا، مالي وما لرضاهم
سأكون أنا، من أرضى أنا، لن أسعى لا لرضاهم
وأكون أنا، ما أهوى أنا، لن أرضى أنا برضاهم
—–
And here’s the English translations (translated on Youtube):
Be Yourself
In order to keep up with them, I imitated their looks and exterior
So I became someone else – just to boast
And I thought that through that I’d gained a fortune
But I found that I’d lost, for these are mere appearances
Chorus:
No, no,
We don’t need wealth to increase in beauty
Our essence is here, in our hearts it shines
No, no
We will not seek to please others with that which we deem unbefitting for ourselves
That is our beauty, rising and ascending above
Oh wo oh, oh wo oh..
Be yourself and you will increase in beauty
I accept people but I don’t imitate them
Except for what I agree with, to satisfy myself
I will just be myself, just the way I am, this is me
My conviction suffices, this is my certainty
(Chorus)
I’ll be what I please to be
I won’t seek their acceptance
I’ll be whom I love to be
Why would I care about their acceptance

14 April 2015

dulu lain sekarang lain

dulu lain...sekarang sangat lain...
dan aku tetiba rasa takde sesiapa...

berapa lama lagilah aku kena terus positif...positif dan positif
sedangkan sebenaranya makan dalam?

oh tuhan semoga permohonanku lulus!


09 April 2015

Mungkin je kot...

Sebagai persediaan menghadapi hari-hari mendatang yang terpaksa  aku tempuh dan hadapi sendiri.
Orang lain tidak akan faham.
Orang lain tidak akan pernah ambil peduli dengan sesungguhnya pun. Cukup sekadar ambil tahu saja.

Aku semakin mengerti kenapa Allah hidupkan aku sendirian hanya bertemankan seorang lelaki dalam hidup aku.
Dulu hidupku bertemankan ayah.
Kini hidupku bertemankan suami.

Itulah takdir semasa yang perlu aku terima.
Semoga aku terus tabah dalam didikan yang Maha-berkuasa lagi maha-Mengetahui.


errr...sibuk la sangat....

Alamak!...semalam aku lupa blog ni kejap. Patutlah macam ada benda aku x settle. Tak sapu sawang blog rupanya....hihihihi . Sibuk bebenor la gayanya tu. cesss!

Rabu gerko macam biasa. Of course la kan coz dah masuk dalam jadual. Aku letih nak layan cikgu-cikgu kekadang tu...ngape? Asal rabu je tanya...

ada gerko tak?
Ada gerko tak?
ada GERKO tak?

Lama-lama malas nak jawab.
Sendiri pikirlah kalau xde gerkolah kan agak2.....
1. sapa yang masuk kelas time gerko tu?
2. apa aktiviti time yang sepatutnya gerko tu?

Then kalau u all ada jawapan untuk dua soalan di atas.....baru lah boleh soal soalan...
ADA GERKO TAK??


Hari ni....ada mesyuarat panitia BM pulak. Then program Sekolah Selamat dilancarkan. Ok lah...
Dah jadi cikgu, pandai-pandailah fikir tanggungjawab dan pandai-pandailah nak urus masa.....

oh ye, aku pelik atau mungkin aku buat-buat pelik kot....
Asalkan rabu....time tu la cikgu2 busy nak buat mesyuarat...kenapa???
persoalan utama.....RABU????Huh




07 April 2015

Ntah le..tak tau nak bagi tajuk!

Salam pagi Selasa. Ok memang aku bertujuan nak sapu sawang kat blog ni. Lama sangat terabai.
Hari ni nak story sikit  tentang camping ...bahasa,  melayunya...perkhemahan. Tahun ni alhamdulillah dapat berkhemah di luar. Macam best...macam tak best. Eh.....

Best sebab buat diluar. Terbuka jugalah minda apabila dapat berkhemah di luar sekolah.
Kenal tempat baru,udara baru, persekitaran baru dan yang penting pengalaman baru. Terutama untuk anak-anak SKTP. Errrrr ekceli untuk cikgu-cikgunya juga kot. Yelah selama hari asyik di sekolah . Dari pagi bawa ke petang. Dari hari ke sehari....sekolah...sekolah....sekolah.....Adoiii macam tak hargai sekolah pulak ye.....Silap tu! Jangan salah faham ye pembaca budiman.

Cuma sekali sekala dapat beraktiviti bersama anak-anak murid di luar kawasan sekolah....hmmmm rasa macam fresh! Camping....persekitaran hutan pulak tu. Woww oksigen banyak tu....tu yang jadi fresh tu. Harapkan cikgu nak pergi sendiri di hujung minggu?

Ate....kalau dah penuh dengan ladap....kelas tambahan....kursus....Hmmm ditambah pulak jemputan kenduri kahwin....kenduri cukur jambul....dan macam-macam jemputan lagi lah yang rata-ratanya berlangsung di hutan batu.....letih sis! So sudahnya hujung minggu selepas selesai segala aktivti tu maka dengan bangganya RUMAHKU adalah SYURGAKU.

Errrrrkkk...sehari je pun. Ada sebahagian tu sehari pun tak sampai. Esok dah dengar loceng semula. Rutin seorang cikgu!

Apa yang tak best? Biolah rahsia. Kita story yang best-best je! 


Agak-agak movie ni best tak? Nak tengok...tapi baik aku tak yah tengok kot. Takut-takut lepas ni aku tak nak balik jengka lagi. Muahahahaha.

Sapa dah tengok???


06 April 2015

Macam dah tak seiring

Apa saja lah yang tidak seiring tu kan? Hehehe Maksud aku, tajuk blog ni. "Setiap hari ada peristiwa". Tetapi oleh kerana blog ni dah banyak sangat sawangnya , macam tak ada cerita dah. Sunyi sepi. Tu yang tak seiring tu. Bukan lain bab ye.
Oklah ...jom kita bangkit kembali agar tajuk blog seiring dengan peristiwa semasa. Insyaallah. heheheh .Entah iye ...entah tidak ni. Tak apa kita cuba.

Lately ni, tahun-tahun kebelakangan ini entahlah apa yang aku sibukkan sangat. Hingga banyak benda semua tertangguh. Itu tanda-tanda aku kena semak dan susun semula jadual hidup aku sehari-hari. Jadual sekolah cantik aku buat....(errkkk cantik ke?- kalau cantik takkan lah asyik dengar sorang cikgu tu akan mengeluh tiba hari khamis)......

"hai cikgu, seharian tak nampak. Ni baru nampak...."
"Saya penuh hari ni....letih...hari ni ada lapan waktu...."

Hello...aku dah dengar dialog tu saban hari...saban kali ...setiap khamis. Sudahnya malas nak tegur cikgu tu kalau hari khamis! Buat hati suram. Jauhkan.....

Kalau koranglah kan.....apa maksud cikgu tu? hehehhe kadang-kadang aku rasa dia nak bagitau aku lain kali buat jadual jangan bagi sampai lapan waktu! Well....aku cuma key in data dan syarat2 yang telah ditetapkan oleh pentadbir  ok. Kesimpulannya its not my false! Memang itulah dia bila dah generate jadual tu ikut ketetapan yang sudah diberi. Aku just key in dan generate ok. Then aku susun supaya penyusunan lebih sekata. Apa ingat aku yang tetapkan? 

Kalau rasa tak puas hati, aku dengan suka rela nak passing tugasan buat jadual sekolah kepada sesiapa yang mahu. Anyone? Huh...xde kan??? So...aku symp.....kita sama-sama symp. Full Stop.

Tetapkan saja dalam hati. Aku buat jadual yang terbaik setakat yang AKU MAMPU kerana Allah.Thats All! Adios.

20 Januari 2015

KURNIAAN-NYA


Kasih adalah kurniaan dari-Nya.
Bertahun.
Tapi saat ia sirna.
Apakah petanda ?
Apakah maksud ?
Semakin jauh melangkah,
semakin sayu rasa jiwa.
Namun langkah takkan kuhenti.
Akan ku teruskan jua langkah ini.

Wujud kasih dengan izin-Nya.
Bertahun.
Tiba ketika ia sirna.
Apakah takdir ?
Apakah ketentuan ?
Semakin panjang melangkah,
Semakin pilu rasa di dada.
Namun langkahku kian berlari,
Menuju ke destinasi seterusnya menanti.



01 Januari 2015

ISTIKHARAH

Assalamualaikum....Salam tahun baru 2015.
Ini betul-betul tahun baru untuk saya jika apa yang dirancang menjadi nyata.

Penghujung 2014....terlihat segala-galanya seperti perlu diperbaharui. Ya! Azam sudah terpancar cahayanya sejurus selepas keputusan UPSR 2014 dikeluarkan.

Dalam kepala dah ada macam-macam benda yang nak dibuat, walaupun sekadarnya saya berada di tahap 1 persekolahan. Macam-macam!

Dalam bidang kurikulumnya....sudah tentu azam untuk mengekalkan atau kalau mampu untuk meningkatkan pencapaian dan peratusan A tahun 2 dalam mata pelajaran Matematik!. Macam-macam buku dah dicari, dibeli....hahah hingga lupa nak simpan sikit fulus yang ada untuk persiapan hiasan kelas. Nampak gaya, maafla...x ada hiasan yang luar biasa dalam kelas saya untuk 2015. Saya terlalu bersemangat untuk memperbaiki pendekatan pedagogi yang ingin saya guna pakai semasa PdP . Lupa pasal hiasan kelas....huhuhu.

PBS...bahagian ini pun saya ada sediakan sesuatu untuk unit PBS. Saya suka rela menggunakan modal saya sendiri. Tujuan , untuk memudahkan kerja rakan-rakan saya dan sekaligus akan melancarkan kerja-kerja saya juga. 

Bahagian Koko pula? Ada....saya dah mula merangka kertas kerja untuk program yang bakal dijalankan pada Februari 2015 nanti. Malah saya sedang cuba menyusun kerja saya untuk kelancaran program sekolah gemilang yang bakal sekolah saya sertai kelak. Seronok! Saya sedang memasang angan-angan.

Memanah, ini satu lagi aktiviti yang saya nanti-nantikan! Saya telah berjanji untuk memberi sedikit sumbangan untuk kelab yang bakal ditubuhkan di sekolah saya. Best! Best! Best! Saya pasti tunaikan janji saya kepada kelab ini. Jangan gusar! Jika ada izin Allah...ia akan jadi kenyataan.

Ko-akademik? hah yang ini tak lain, tentulah syair! Saya nak cuba bawa anak didik saya untuk naik satu tangga lagi untuk mencapai pencapaian yang lebih baik berbanding tahun 2014.

Tetapi tiba-tiba.....
Saya terkesima seketika...saya bisu sekejap. Tidur malam ditemani air mata. hati saya sayang...tetapi apabila dikenang-kenang, diimbas-imbas....sebenarnya hati saya sudah lama terluka, rupanya segala yang negatif selama ni berjaya saya hilangkan dengan anggapan-anggapan positif. Tak apa....tak apalah....hmmm biarlah.....Namun ,penghujung 2014, ntah mengapa perkara-perkara positif yang saya wujudkan dalam diri untuk terus bersabar tidak dapat memadamkan rasa kecewa saya. Mungkin sudah tiba masanya saya merealisasikan semangat 2015 saya juga dengan suasana yang baru. Wallahualam........(T_T).