cari id yes guru sktp

31 Julai 2009

Hadiah buat diri sendiri...buleyyy?


Hahahha....aku sangat suka hati. Bab 4 tesis aku dah rujuk tutor penyelia. Seronoknya.....ia diterima xde banyak kesilapan perlu dibetulkan. Hahahah terer jugak aku rupanya ihiksss.Alhamdulillah.....Lega sungguh! Seperti yang dirancang, balik dari oum aku singgah pesta buku selangor. Sorang. Nak tunggu berteman...ntah bila. Semangat nih...hehehe hati senang...memang arrr kan??? heheh . Spss...untuk asas aku dah reti guna dah....extra seronok...

Okay...pesta buku. Macam biasa aku jadi lupa diri. Hahahha apatah lagi tak perlu nak bersesak2 macam kat PWTC tuh...pesta buku selangor...lapang...puas hati berjalan sambil teleng2 kepala. Bila dah macam lupa diri tu tau-tau je la...kalau ikut hati...sejam tak cukup...tapi aku had kan sengah jam jek...herm...lajak jugak 40 minit.... lajak masa...lajak membeli? lajak jugak...target 2 ...sambar 5. Ambik ko !!! Ntah bila nak baca buku tu dalam erti kata baca yang sebenar...angkat bahu. Hahahaha



Hadiah untuk diri sendiri kerana
  • sudah berjaya menyiapkan tesis ( content keseluruhan ) . Binding ker...hard cover ker...soft copy ker....x le siap lagi...yang penting...content siap!
  • tambah umur tak berapa hari lagi...so kena lah tambah ilmu juga kan...hehehe. pasni xde present lagi dah ...melainkan diri sendiri bagi present...puas hati.

Buai laju-laju,
Sampai pokok sena;
Banyak beli buku,
Hermm ntah bila nak baca.

29 Julai 2009

Cakap memang senang....!!

Aku terima satu mesej dari kotak inbox friendster....

"maaf...maaf...ampun...ampun..hepi besday...bz bangat sih...sume lupe..makan,mandi,tido je ingat.."
aduyai....kakak kesayanganku ini....ngelindur yo? (heheh kata orang jawa) ...melayu dia apa yek???
Besday orang belum sampai lagi la kak sazila. Tapi...cuma....hampir tiba. Waaaaa tambah angka lagi! Love Ogos! Hahahha....nak kira bape hari lagi erk....1....2....3....4....5....6....7....(pssttt lela + adam , jangan lupa plan kita erkk..)

eh....tengok....baru je sehari tak berblog dah rindu. Dasat tak? Dalam sibuk-sibuk yang kononnya tahap dewa tu pun leh gak menyapu sawang di sini. Ahaks! Tesis masih dalam proses....bab 4 separuh siap, bab 5 tak mula lagi. Sempat tak siap malam nih??? Akak kesayangan kuhubungi siang tadi kata...
"Haa???? senin hantar? Aku dulu sebulan nak buat analisis tu tau! Ngeee selamat menyiapkan tesis...sok nak tunjuk tutor, kompem la malam ni ko bersengkang mata ye...."
hahahah ko tak tau ke adik ko yang lain mak lain bapak ni kak....macam tak biasa plak.... eheheh . Bukan sebab apa, cuba sebab tak reti jek...sangkut kat satu part, bukan reti nak gerak kot kanan dulu ker...kiri dulu ker...dia dok melangu kat tempat yang sangkut tu...haih. Tapi bila pesan kat budak2 pandai pulak aku kata :

"kalau ada soalan yang takleh buat...tinggalkan dulu. Jangan buang masa...p la jawab soalan yang awak tahu dulu...."
Ceh...tapi bila kena batang hidung sendiri baru tau ha!!! tak gerak2 juga. At last time dah nak hantaq boleh plak geraknya...heheheh . Jom pikir sesama apesal jadi gitu?? Cakap memang senang, nak buatnya...haih!

Limau lelang bergugus-gugus,
Taruh mari dalam dulang;
Harimau mati dipijak tikus,
Buaya mati disepit udang.

wakakakaka

27 Julai 2009

aku sedang 'kebengongan'

aku kebengongan sudah bah....itu spss buat aku jadi bengong seketika. so sementara melegakan kebengongan itu jom ...kita layan lagu nih bah....thanks to lailacute yang dedikasi lagu nih kat mailbox aku.....jom kita layanzzzzzzz!

semoga kebengongan ini tidak berpanjangan. spss oh spss. apa kau sudah buat pada aku bah....
Heheh dah naik fed-up dah ni. tapi aku takleh terus fed-up. akan cuba lagi....lagi...lagi....dan lagi....3 ogos dah nak kena submit. boleh tak boleh aku kena gak godek2 spss ni sampai boleh!huhuhuhu

pantasnya masa yang berjalan

diam tak diam dah 7 bulan aku jadi guru kelas hormat. budak-budak tu pun dah semakin 'menggedik' dah. bukan dengan aku jer..tapi dengan semua cikgu yang masuk kelas tu. garang la segarang mana pun...ihiks kalau yang garang tu cikgu pompuan...kejap je duduk diamnya. aku sangat suka dan gembira kalau cikgu syazly yang masuk. best . walaupun deme gedik jugak dgn cikgu syazly tu, tapi at least tak lah hiper aktif sangat.

buat aku kong...kadang kala

  1. budak a...paling tak boleh duduk diam nih.
  2. budak b...mak aiii sampai la ni aku x dengar suara dia. dulu dok diam kat tempat dia. la ni pantang lepa..hilang...mana dia? duk kat lantai dah.ayoooo
  3. budak c.....mulut , ya allah....kepoh. pastu time pekse/ujian tak pernah full kehadiran.
  4. budak e....ni lagi satu kepoh. nasib baik kerja sekolah dia buat. kerja rumah yang selalu tak buat! isk
  5. budak f....sejak tau nak pindah sekolah, lagi dia malas nak kuarkan buku. sengih memang tak benti
  6. budak g....penggal 2 ni aku perasan dia kadang2 gagap. haih...
  7. budak h....selalu ngelat , takmo g kelas pemulihan...
  8. budak i....x sabo2 nak g kelas pemulihan...
  9. budak j....aku cakap bm pun dia senyap...aku cakap bi pun dia senyap...nak cakap tamil aku tak reti arrrrr....warrgghhhh
  10. budak k....suka nak tarik perhatian aku. cikgu...cikgu....

muahaha banyak budak lelaki ek...aduyaiiii..10 budak 10 perangai ....10 cara kena cari....kalau 40 budak???

26 Julai 2009

Memang macam-macam hal...

first,
semalam plan abis kelas oum nak singgah pkns...ade banyak buku sedang di perlihatkan...ekekek pesta gitu. tapi dek kerana keletihan dan rasa tak seronok je tak berteman...aku terus je drive balik ke klang.

second,
sms put3, coz dia kata nak ajak aku kuar..jadi ke? lor sekali dia ada LADAP dan offer ikut cari barang dia nak tunang kat nilai. nilai?? wah jam sudah kul 1 lebey...kalau pegi for sure balik lambat. so aku tolak offer. terus g giant bukit tinggi...hahaha akhir majalah pendidik dan juga beberapa bahan bacaan yang ada di kedai buku kat giant tu aku sambar. plan g pkns next thursday kot...kalau larat lah..coz kira nak menyinggah gak tu. tujuan asal nak g campus oum jumpa dr safiah.balik boleh kot singgah jap. boleyyyy?? kalau masa mengizinkan.

third,
pagi ahad, ayah tanya...ko tak pegi sekolah ke?? wakakka ahad ler yah. sambil baring-baring tengok 'perantin' kat tv3 nona, put3 tiba depan pintu. oit...ko ada sms akak ker...heheh aku tak dengar sms masuk....sowiiiii...kuar cari charger phone yang dah ranap tu ...ganti yang baru. juga cari cd software spss. kat center point klang je....wahhhh dah lain! nampak no aku dah lama tak g ronda bandar klang...asyikk g bukit tinggi je, tu la pasal.

fourth,
ayah call, tipu ayah ye...kata nak balik kul 3? errrkkk aku tersentak! rasanya yang aku cakap...aku nak kuar g klang jap,sekarang dah pukul 3. bukan aku cakap nak balik pukul 3. mencik bila aku dituduh menipu! rasa nak nangis pun ade. logik ke...keluar kul 3 balik pun kul 3??? huhuhuhu...last2 aku balik sampai umah kul 530. siang tau...matahari pun masih ada.ayah tak patut cakap aku tipu....:-( isk isk isk isk...

fifth,
sebelum sampai umah singgah pasar, beli jajan...buat penyejuk hati ayah. sampai umah terus mandikan ayah, bagi dia terus sejuk. hahahha sejuk betul. ayah...ayah...kederat anak ayah ni satu je...langkah pun bukan panjang,sebab kaki pendek. kalau ada klon ,leh lah ...takkan nak kerat badan ni jadi sepuluh kot...ahaks...sorang kat dapur, sorang kat pasar, sorang kat pekan, sorang kat laman.....aku, apa nak buat....?? sabar je lah. jangan ayah takut, anak ayah takde nak tinggalkan ayah punya...kecuali kalau tuhan panggil! nothing can i say okay ayah....love u much! satu yang jadi aku takut....takut sapa2 yang jadi menantu ayah sok...tak larat nak layan ayah mertua dia....heheheh very the scary lah.....!!! itulah yang paaaaaaaaaliiiinnnggg aku takut!

sixth,
adehhh spss buat aku phening. kajian due date dah dekat. benda ada,data dah siap. tapi tak tahu camne nak key in data. ayooyyoo cenggana ni. sikit jer lagi ni....spss oh spss...

seventh,
macam-macam hal....sekali aku terlupalah dey... aku tak habis ketip kertas soalan lagi weiiiii!!! sib baik kertas maths ujian pada hari rabu....dan lagilah nak siapkan ketip tu...separuh je lagi ni. Haiihhhh memang macam2 hal lah dua hari ni. eeeda kerja gila apa yang ko dah buat haaaa??? tahulah ko dah free sekarang....jangan silap langkah lagi weiiii....muahahahaha...

TQVM

Dapat award dari Syahjehan78....thanks Syah!
Ada syarat...aku malaih arr nak ikut.
Then cuma nak panjangkan kepada...

heheh semua di atas adalah my top 10 commentators. Thanks for your support guys!

25 Julai 2009

Mengapa hidup mesti ada rasa sedih?

Ntah siapa yang mengajukan soalan itu pada aku, aku tak tahu...aku tak kenal. Tapi jawapan aku yang berupa soalan itu sedikit sebanyak menjawab soalan. Menjawab soalan dengan soalan .....boleh??? heheh

Begini jawapan berupa soalan tu....rasa sedih..."bukankah itu sesuatu yang normal?"
Dulu aku pernah bersedih dan selalu bersedih. Dan sekarang juga adakalanya aku bersedih.
Dan salahkah untuk kita bersedih? Tidakkan? dan rasa sedih itu juga sebenarnya satu anugerah dari-Nya. Apa yang menjadi kesalahan adalah bersedih yang keterlaluan. Heeeee dan aku pernah melaluinya. Kini aku ntayakan iainya hanyalah suatu kerugian! Kecualilah jika kita bersedih kerana menyesali segala salahlaku terhadap Dia....dan itulah tujuannya Allah menganugerahkan rasa sedih itu supaya kita merintih kepada-Nya dan Allah selalu merindukan rintihan dari umat-Nya. Bukankah begitu?

Hidup ini memang begitu, tiadanya rasa sedih seperti kurangnya rasa dalam masakan. Normal jika kita bersedih atas sesuatu perkara. Luahkan sahaja. Tapi jangan melampau. Orang yang sedia menjadi pendengar pun lama-lama menyampah kalau asyik bersedih 24jam...hehehe pengalaman aku juga! Sehinggakan ada yang mengajukan pernyataan 'kadang2 aku pelik, kenapalah anis ni asyik bersedih aje' Hahaha itu tandanya dia dah mula bosanlah tu. So, aku ada cara aku sendiri untuk melampiaskan kesedihan itu. Dan masih aku praktikan sekarang.

Juga pesanan dari seseorang yang aku kenali di alam maya ini, dalam hidup ini kita sentiasa diberi pilihan. Pilihan itu kita sendiri yang tentukan.Pesanan itu aku akan ingat sampai bila-bila.Dan pada aku mahu bersedih atau tidak? Jika iya? sedih yang bagaimana? berapa lama? terpulang pada diri sendiri, kerana memang bukan satu kesalahan untuk bersedih. Cuma satu, apapun pilihan kita, maka bertanggungjawablah ke atas pilihan itu. Kepada yang bertanya pada aku tu, jika terbaca n3 ini. Fikirlah dan buatlah keputusan yang terbaik untuk masa depan. Jangan sakiti diri sendiri. Tak berbaloi. Percayalah. Aku dah lalui....kalaupun sakit dengan pilihan yang dibuat....kita masih diberi pilihan, sakit sikit sekarang atau sakit parah kemudian ....hidup ini terlalu banyak pilihan sebenarnya. Tak tahu pilih, kita ada tempat rujukan. Kannnnnssss?

Dan setelah berada dalam keadaan tenang, aku bertanya diri sendiri...kita boleh pilih antara sedih dan bahagia...kenapa nak pilih sedih? :-P
Jawapan aku, sebab setiap dari kita ada cerita.

Banyak buah perkara buah,
Buah dirimba jangan dimakan;
Banyak tuah perkara tuah,
Tuah menimpa kita harapkan.

24 Julai 2009

Buku lagi

Malam semalam SKTP buat aktiviti motivasi khas untuk murid-murid dan ibubapa. Fokus kepada mereka yang menghadapi UPSR. Aktiviti seperti ini memang saban tahun di adakan di setiap sekolah seluruh negara pastinya.

Lagi sekali SKTP bersama Cr. Tuan Hj Hushim Hj Salleh dengan pendekatan yang serupa seperti tahun-tahun sebelumnya. Pengisian memfokuskan bagaimana untuk menyiapkan diri menghadapi UPSR yang tak berapa lama je lagi. Tips-tips waktu yang sesuai untuk belajar, tips keibubapaan, bagaimana untuk menangani anak-anak yang sedang membesar....tips mengajar dan membimbing , mendidik anak. Semuanya di perbualkan secara ringkas tetapi padat.

Dan aku tentu sahaja dengan senang hati menghadirkan diri. Selain menyokong aktiviti sebegini, dapat juga aku men'top up' mana2 kesedaran yang mungkin menipis di telan masa....hahahha. Cuma takde gambar je ha...camera pun buat hal jugak. Adehhhh...semua tool teknologi milik aku buat hal. Ngeeeee jangan internet dan blogspot buat hal dah....nanti mati kutu aku. ngeh ngeh ngeh...
Dalam pada itu, sempat juga aku belek-belek buku tulisan Tn Hj Hushim yang turut dijual pada malam tu....last2 aku amik satu set...dapat diskaun RM2 ngeh ngeh ngeh siap dengan tandatangan Tn Hj lagi. Sempat juga berbual-bual ringkas dengan anak beliau yang datang membantu ayahnya. Heheheh peramah dan berbudi bahasa, aku ni jenis ikut peramah dengan orang yang ramah. Ramah le...bila orang dah bertanya takkan kita nak senyap jer ...ye tak? kang dikata menyombong plak. Anaknya yang ramah tu....erkkk aku lupa nak tanya nama...lagipun dia jek yang banyak tanya aku. Baru habis belajar tu, dan akan mula bertugas ke sarawak kot (kalau tak silap la) as a pilot. Lepak-lepak kat sekolah begitu sekali sekala memang seronok. Pukul 11 lebih gaklah baru sampai rumah. Oh ya...kalau nak tahu lebih lanjut tentang Cr Tn Hj Hushim ni leh klik kat link yang ada dalam senarai Santapan Jiwa blog aku nie kay....

23 Julai 2009

Hapuskan bad mood!

10 jenis makanan untuk hapuskan bad mood...

1. IKAN
Pengkaji dari Universiti Havard mendapati kandungan asam lemak Omega-3 yang ada dalam ikan laut dapat meningkatkan zat anti depresi dalam semua darah sehingga membuatkan diri menjadi lebih rileks.

2. PISANG

Zat alkaloid, vitamin B6 dan zat tryptophan yang terkandung di dalam pisang membantu tubuh untuk memproduksi serum darah lebih banyak dan mengenyangkan.

3. BAYAM
Asid folik yang tinggi dalam bayam mampu menghalau rasa tension yang sedang bersarang dalam tubuh!.
4. ANGGUR

Cukup kaya dengan vitamin C yang mampu merangsang produksi adrenalin seterusnya melepaskan semua tekanan yang ada.

5. CERI
Di sesetengah negara barat, ceri dianggap sebagai aspirin alam kerana ia mengandungi zat yang dipanggil anthocyanin.Ia berfungsi menyeimbangkan suasana hati dan menghasilkan perasaan bahagia.

6. BAWANG PUTIH
Mungkin tidak menjadi pilihan ramai, tapi para ilmuan dari Jerman membuktikan selepas menggunakan bawang putih, mereka yang gugup atau stress menjadi lebih cool !

7. LABU
Alasannyan kerana buah labu kaya vitamin B6 dan zat besi yang mengubah gula darah menjadi dextrose yang dapat merangsang perasaan senang dan gembira pada otak.

8. ROTI GANDUM
Kandungan karbohidrat kompleks mampu meningkatkan serum darah dalam tubuh dan meningkatkan zat anti depresi yang memberi efek tenang.

9. SUSU RENDAH LEMAK
Ia sangat tepat buat mereka yang selalu je panik tak tentu pasal!

10. DAGING AYAM
Selenium yang banyak terkandung dalam daging ayam adalah zat yang dapat membantu mengatur mood seseorang.

info dari -majalah remix-
Anak dara menumbuk pandan,
Membuat kuih hidangan kenduri;
Ilmu yang baik jadikan panduan,
Segala yang buruk letak ke tepi.

22 Julai 2009

Dalam lagu itu ada kisah...

Berapa lama harus aku tunggu
Kata setuju kamu
Kau biar aku menanti pilu

Kau diam bisu buat aku keliru
Mana tuju hatimu
Usah biarku resah menunggu

Raut wajahmu bisa ditelahku
Kau masih belum tentu
Apa ada rasa dalam hatimu

Datang padaku cerita padaku
Ungkapkan rasa itu
Apa saja buat hilang ragumu

Sesungguh tak kau tahu
Diriku ada kamu
Akan ku relakan semua ada ku untukmu
Mungkin bila kau tahu
Mungkin bisa kau temui jiwaku
Usah biar terusan begitu…

21 Julai 2009

hujan alam,hujan hati

Hari ini hujan seharian....dan ntahlah, kot kerana umur bertambah maka tersensitif...hati aku plak tetiba ikut berhujan. Redanya cuma sepetang, tiba malam masih hujan renyai-renyai. Ada yang tersangkut di fikiran....biasa berkongsi cerita-tiba-tiba kawan tu berahsia. Ah.....aku dah jadi orang sensitif kot. Ceh..buang karan je kalau aku ikutkan, So ada baiknya aku teruskan assignment yang tergendala kat tengah jalan. Tapi kalau nak nangis pun....nagis je lah kan? tahan2 pun buat sakit dada ja.....baik lepaskan. okay! ...pantun....then aku nak wat assignment plak! Jangan ikut rasa terlampau beb! ngeeee

Padi pulut beras segantang,
Gula sekati buat tambahnya;
Hujan ribut pohon bergoncang,
Gempa di hati buruk padahnya.

20 Julai 2009

"Masuk telinga kanan keluar telinga kanan..."

Pembelajaran baru yang aku peroleh semalam, apa-apa perkara yang tidak enak dipendengaran-mudah. Masuk telinga kanan,keluar telinga kanan? errrkk...apa jadi kalau masuk telinga kanan keluar telinga kiri (statement ni kan ke yang biasa kita guna?)? Jawapannya, 'ia' akan sangkut kat tengah2 la...apa yang ade kat tengah2? otak....pikiran... sapa yang sakit pening? kitaaa juga! Ada betul???
erm...aku menung. Ada betul juga erk???

Juga belajar tentang sesuatu yang agak meng'konpiuskan' aku. Coz ni dah kira masuk telinga kanan keluar ikut telinga kiri...maka ia tersangkut kat kepala otak aku..

Mulut bertanya,
abih tu sebab dah kerana dia di atas dan kita di bawah....walaupun jelas nyata dia salah kita kena diamkan aje? ikut jer? setuju jer?
Jawapan aku terima...'iye'. Eh...mana boleh, dah salah takkan diam je?
Ha...orang yang tak boleh diam tu la nanti akan seterusnya timbul pula cerita-cerita lain yang macam-macam....keadaan akan lebih sukar, mahu???
Aku jadi mati kutu! Kalau di lawan pun ...macam pernyataan tu la...akan jadi macam2 la kan...? Maka aku diam jugak!Lagipun, ilmu bahasa aku belum cukup untuk melawan bahas dengan itu olang!
Tapi.....kan dia dah salah...takkan nak diam.
Diam.....dan bagaimana untuk membetulkan? Tunggu sehingga kita pula berada di atas. Dan masa itulah kita memperbetulkan apa yang dah tak betul yang dilakukan oleh orang atas tadi. Tapi perasan tak....kebanyakan kita yang dulunya di bawah masih melakukan kesilapan yang sama dilakukan orang yang di atas itu, setelah kita berada di atas?? Mengapa jadi begitu?

Sebab...........kita tak rekod! Kita tak rekod apa yang salah diketika itu yang mana kita sepatutnya perbetulkan apabila kita pula mengambil alih tempat. Oleh itu rekod sekarang, apa yang orang atas buat tapi kita tak suka. Rekodkan dalam memori. Dan bila kita duduk di tempat orang atasan kelak. Kita buat perubahan! Bolehhhhh????

Tapi berapa ramai agaknya yang hanya pandai cakap, tapi tindakan.......
Aku pun tgh fikir aku ni kategori mana?
Fikir jangan tak fikir.

19 Julai 2009

Degilnya bochah iki....hehe muktamad!

Keletihan. Sedikit. Selesai sudah sukan tahunan SKTP. Meriahlah juga. Purnama Juara. Suria Naib Juara. Buana Ketiga dan Segara Keempat. Merah. Kuning. Hijau dan Biru. Acara bersama ibubapa, Kaum ibu lawan guru perempuan. Hehehe aku join nih. Huwaaaaa kami kalah. Kaum bapa lawan guru lelaki, pun kalah. Budak2 bersorak....apalah cikgu nie....kalah pulak....heheheh cikgu pun tak sempurna sayang!. Lawan apa erk...??? Acara tarik tali. Tahukah kamu...semasa menaip entry ini, lengan cikgu sudah mula terasa sengal2nya....betis cikgu sudah mula terasa pejalnya? Muhahahaha...bahana terlampau rajin bersenam. Ini belum ikut ekspidisi panjat gunung lagi nie....Adeehhhh....

Petang tadi idah datang, ceh....larat sungguh minah tu, bertulang besi berurat dawai sungguh. Kenapa, malam tadi balik dari Jerantut, pagi ke kelas OUM, petang ke Klang dan terus ke Pulau Indah. Lama dah aku tak balik....hampir setahun. Sungguh aku bawa diri sungguh-sungguh. Balik untuk ambil satu dokumen. Singgah ke rumah Pak Su aku...siap kena sound pulak! Aku iye kan aje, dan aku masih akan meneruskan niat aku.Muhahahaha....degil anak sedara pak su ni tau....macam pak su gaks.....! "nak telur ayam gak..kalau tak, tak nak g sekolah"...ekekek apa tu?? adelah, sebuah cerita dolu-dolu. Dan hanya orang-orang tertentu saja yang tahu kisah dolu-dolu itu. Kahkahkahkah.....Pak Su tu idola aku dari kecik....sampai kerjayanya juga jadi cita-cita aku. Tapi....idah kata....aku boleh minta pandangan,pendapat orang. Dan tak semestinya kata-kata mereka adalah benar untuk aku ikuti, aku adalah pembuat keputusan untuk diri aku sendiri! Herm....maka aku akan tetap teruskan niat itu. Baik atau tidak hasil tindakan aku, impaknya hanya akan terlihat apabila nyawa itu sudah tidak dikandung badan ! Bila? Eh, manalah aku nak tahu, itu semua rencana tuhan, kan??? Kali ni aku nak jadi budak degil pulak!
Pak su aku sound tentang apa erk...? Hermm, ianya ada berkaitan dengan ini....
Errrkkk sebab aku rasa lebih banyak baiknya pada aku untuk masa masa masa masa akan datang. Sama ada semasa ada hayat atau setelah hayat aku dah cukup nisab! Maaf kalau kali ini aku adalah memang budak degil. Huhuhuhuhu..3 rumah biasanya akan aku jejak apabila ke pulau. Kini satu rumah sudah aku singkirkan dari senarai lawatan....degilkan aku????

Bukan saja condong ke dulang,
Saya tak mahu condong ke desa;
Biar saya berputih tulang,
Saya tak mahu berputih mata.

18 Julai 2009

Untuk dia, dia dan mungkin juga untuk dia...

Ntah kenapa minggu ni macam mudah benar hatiku tersentuh.Mengunjungi blog seorang rakan Hampir 10 tahun dikenali. Background music lagu Allahyarham Sudirman-pelangi petang. Dan aku hampir menitiskan titisan mutiara, apabila membaca bingkisan ini....Terima kasih. Semoga hubungan yang dijalinkan bukan untuk diputuskan di penghujungnya. Bukan untuk dipisahkan di akhirannya. Jangan dipersoal mengapa aku menyusun frasa-frasa itu sedemikian rupa....kerana aku pernah mengalami, begitu juga dia.

Akhirnya ini tercipta untuknya yang mengarang itu untuk aku.
Juga ku titipkan untuk kamu-kamu semua yang dekat di hati ini. Ku pohon semoga kamu-kamu tidak akan 'menjauh' walaupun kita jauh.

Belah permatang mengalir pergi,
Pasir mak bayu dipukul ribut;
Sembahlah datang salam ke mari,
Pohon kasih seumur hidup.

17 Julai 2009

Anis_Anisah

Aku dah terasa lega yang amat sangat. Selesai dah kajian yang aku buat kat sebuah kelas di sebuah sekolah menengah di salah satu area di Klang. Ceh...panjang berjela plak. Heheheh . Cuma borang-borang yang perlu di tanda tangani pengetua dan guru pembimbing je aku tak serah lagi. Isnin ni aku pergi...maka akan selesai, tugasan seterusnya akan disegerakan. Then ...yeeepppppppiiiii! Hahaha sukanya...sukanya....sukanya....

Malam tadi, apabila dah lega tu, mulalah aku nak bersantai-santaian...aku habiskan pembacaan novel jiwang aku yang dah beli lama-tapi bacanya tak habis-habis. Dulu aku baca novel boleh tahan 2-3 pagi baru tidur. Yelah selagi tak habis dan tak betul2 mengantuk. satu novel (bergantung ketebalan) leh habis baca dalam seminggu paling lama. Tapi sejak dua menjak dah cecah 30-an nie....baca novel pun aku dah ngantukssssss. So agak2 cenggana la aku study modul OUM tu kansss?? ahaks...
Novel ni aku beli 28 Jun lepas masa pameran buku kat SKTG. Aku beli novel ni pun sebab.....heheh ada satu watak nama SRI ANISAH dan aku juga suka dengan novel tulisan penulis ANIS AYUNI. Aku dah kumpul pun beberapa novel tulisannya. Dan aku juga sangat suka novel yang berkisarkan persekitaran seorang guru. Kompem aku ambillah. Hahaha kerana aku seorang guru dan kerana adanya watak yang guna nama aku, novel tu jadi pilihan,memang aku suka....aku suka....

Sebenarnya Cinta, story sedih. Huhuhuhu dah hujung-hujung baru fokus membaca, baru aku feeling. Ceh...What ever pun SRI ANISAH dalam novel ni akhirnya dapat juga bersama orang yang dicintai. Isk isk isk....Ops....dah habis baca tutup! Fokus modul OUM okay....next month dah final exam! :-D....buku,buku, dan buku. Aku memang begitu..ahaks.

Lemak manis santan kelapa,
Buah berangan dalam padi;
Hitam manis itu siapa,
Rasa berkenan dalam hati.

16 Julai 2009

Hey Ladies!!

yang menyanyi
-ROSSA-

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Sudah ku bilang jangan terlalu cinta
Kalau patah hati siapa mau nolong
Seperti langit dan matahari tak bersatu lagi

Hey ladies jangan mau di bilang lemah
Kita juga bisa menipu dan menduakan
Bila wanita sudah beraksi dunia hancur

Hey ladies sekarang cinta pakai otak
Jangan mau rugi hati juga rugi waktu
Bila dia merayumu ingat semua bohong

Memanglah tak semua laki-laki busuk
Namun ladies tetaplah harus waspada

Semogalah kita semua akhirnya

Mendapatkan cinta yang tulus


Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

15 Julai 2009

antara lelaki pertama dan lelaki kedua....siapa? (siri 3 )

Siri akhir untuk n3 bersiri....hahaha.

Aku menghampiri lelaki kedua yang telah menetap di dunia selama 8 tahun. Memang dah hari-hari dekat pun. Dia duduk depan aku. Menulis, satu demi satu.

K.a.t.a. K.e.r.j.a
m.e.n.u.l.i.s
m.e.m.b.e.l.a.h
m.e.l.o.m.p.a.t

belum lagi menulis (menyalin) ayat.
Takpa aku faham....slow learner.Tapi ada yang tak boleh terima, kenapa? siapa?Lelaki pertama.

dialog bersama guru pemulihan...
"kak, murid ini macam mana dalam kelas akak?"
"erm....dia lambat tapi bolehlah sikit-sikit"
"ok.."
"ermmmm....hari tu dia cakap kat akak...."
aku tunggu ayat seterusnya....."ayah kata, lepas ni tak payah pergi kelas pemulihan"
"iye?" saya kemudian diam saja.

berhadapan dengan lelaki kedua yang sedang melukis ntah apa...
lelaki, gemar lukis gambar-kenderaan-robot, saya memula bicara..

"kerja saya dah siap?"
"buku tak ada....tak bawak..."
"guna buku 2 ini..." saya dah standby ...ikihikihkihh terbantut lukisannya.
"dah siap keje saya tu, nanti boleh sambung lukis..."

sambil2 tu berborak2,

"semalam, kat rumah ada buka buku sekolah tak?"
"tak"
"kat rumah tak baca buku ke?"
"tak"
"awak buat apa?"
"tengok tv"
"ayah tak ajar ke?"
"tak"
"tak pernah ajar langsung ker?"
"dulu ada la....sekali je"
"sekarang?"
"tak..."
"mak...?"
"mak jaga baby"

"bila awak baca buku?"
"takde baca"
"habis tu awak kat rumah tak baca buku langsung lah?"
"ha.." sambil senyum.
"ayah tak marah? tak tanya?"
"ayah takde..keje, ayah balik, saya dah tido."
"siang kan ada..?"
"dah pegi keje"

so...

lelaki pertama dan lelaki kedua....siapa?
aku yang tak pandai menilai kejujuran?....atau
aku yang tak nak percaya kat orang?....atau
aku ragu-ragu nak percaya kat sapa....

dan....aku berkeputusan, apa pun maklumat yang aku dapat, aku ada tugas aku....buat tugas aku ajalah. lebih selamat untuk utamakan core bisness aku . ye tak?

dua maklumat yang saling tidak sepadan antara kedua-dua lelaki

lelaki kedua yang aku kenali;
  • slow learner
  • pasif
  • kurang keyakinan diri
  • suka melukis dari buat kerja sekolah
Burung kedidi terbang ke pantai,
Terbang mari berkawan-kawan;
Ingin nak petik buah di tangkai,
Takut pula rosak sedahan.

14 Julai 2009

rasa apa ni???

Aku dah pergi "padang" yang aku pilih itu.
Muahahhahaha padan muka aku.
Ingatkan panas sampai ke petang rupanya hujan di tengah hari!!!
Padan muka aku...
Padan muka aku...
Padan muka aku...

Errrkkkk tiba-tiba aku jadi tak tentu hala nie...
ada macam2 rasa dalam jiwa
Dup dap dup dap
Dup dap dup dap
Dup dap dup dap
Ntah apa yang aku rasa!!!!

Ada rasa macam2!

PADAN MUKA AKU!!!!

Eeeeee.....sungguh tak selesa, semua perkara macam tak menjadi
Aku tak suka rasa2 yang tak dapat dikenalpasti nie...
tapi aku diberi peluang untuk merasai
aku tak suka...tak suka....tak suka
bila merasa rasa yang tak dapat dikenalpasti!!!

waaarrrrrggggggghhhhhhhhhhhhhhhh
ke kiri salah ke kanan salah
ke depan tak kena undur lagi tak kena
cehhhhhh....penakut aku ni ....ngeh ngeh ngeh

harap maaf entry ini sedikit ntah hapa-hapa
seserabut jiwa yang ....yang.... yang....

nilailah sendiri berdasarkan entry ini

Waaarghhhhhhhhhhhh
Muahahhaha
hahahahhahah
hehehehehehh
ngeeeeeeeeeee

apo ni gilo ko???!!!
ntah kan den dah kabo an
den tak konal apo yang den raso an....