cari id yes guru sktp

28 September 2011

"macamne la saya tak stress....."

Penat beraya belum hilang.Malah masih bersisa pun. Dah tak larat nak memenuhi. Huhuhu. Selepas minggu UPSR, saya terus berkursus KSSR Pendidikan Kesihatan Tahun 2 untuk kegunaan sesi 2012. Belum pun hilang lelah, Khamis lepas dapat lagi surat panggilan berkursus KSSR Bahasa Malaysia pulak. 2 minggu berturut2 berkursus bermakna 3 minggu dah saya tak jumpa anak-anak murid saya dan kebetulan suami pulak 2 minggu tersebut shift petang + OT. Adoiiiii.....hahahaha. Touch n Go !!!. Semalam suami mc. Maka dapatlah saya habiskan waktu bersama selepas selesai kursus untuk hari pertama tu. Mc bukan tuan yg sakit, tapi motor yang sakit. Baru seminggu rantai dah putus. Jenuh juga la cari spare part dalam kampung x jumpa. Kena g kedai dia gak.Sambil2 tu kami jeling-jeling juga la.....cuci mata , suami ajak cari best friend baru untuk saya pulak.:-) :-) :-)........berpinar2 jugak $$$$$$.....huhuhuu.

Sambil berkursus.....dok teringat kertas peperiksaan tak buat lagi. Baru siapkan sebelum menulis entry ini. Dapat plak sms suh tukar soalan bahagian C......haih.....belum printer buat hal....mana nak print nie ye.....ade makmal komputer pun x dibenarkan print di sana. Benar2 membakar diri. Yelaaahhhh...cikgu kan lilin. kan??? cikgu banyak duitttttttt.....banyak masa terluang......gitew kan???? huhuhuhu

Teringat juga program pandai baca dah tertangguh sebulan. Saya dah berhutang 12 jam dengan budak2 tu. Dan saya tak tahu macam mana dan bila saya dapat bayar hutang tu......Arrrghhhhh ni yang buat stress ni. Bulan Oktober saya pun dah full. Minggu ni saya di KK, minggu depan ada aktiviti perkhemahan pulak. hujung 3 minggu seterusnya pula perlu menghadiri majlis kahwin sepupu-sepupu dan adik ipar saya. bermakna saya akan berhutang lagi 12 jam. Macam tak mampu je saya nak bayar hutang tu.(T_T)(T_T)(T_T). Saya susah hati ok!!Owh itu belum masuk lagi hutang jam dengan anak LINUS saya. Whuuuuuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....kejang otot saya dibuatnya. PLBS pun saya x mula lagi. Tulun...tulun...tulun weeeeeiiiiiiii.

19 September 2011

My hubby with his new bf.....

Setelah berminggu-minggu dok membebel  motor yang lama begitu begini, dan setelah beberapa hari dok servey kedai mana nak pegi.....akhirnya boipren saya dapat juga bf baru. Itu pun saya temankan, kalau pegi sendiri masih memilih2 dan berkira-kira kot. Penat dah telinga den . Huhuhuhuh...Dapat bf baru bini keluar x balik2 pun dia takde heran.....haisshhhh!
Motor lama di belek2...ade saja yang nak di repair....dapat motor baru pun dibelek2 gak...ada saja yang nak di modify....adoyaiiiii....kreatif sebenarnya boipren saya ni ...apatah lagi kalau bab2 motor......Hijau x bley tinggaiiiiii!!!!
Saya sedey.....minggu ni boipren keje shift petang. Saya pulak berkursus seminggu. Malam dia balek, saya dah tido. Pagi saya bangun dia pulak tido. Siang dia bangun saya dah pergi kursus. Petang saya balek dia dah pegi keje......agak2 dia rindu nak berborak dengan saya macam saya rindu nak berborak dengan dia tak? Huhuhuu maklumlah tengah teruja dengan bf baru tuuuuuuuuuuuuu.....abanggggg.....jgn lupa saya tau! hehehe. Miss you already la sayang...

11 September 2011

Iktibar daripada Sebatang Pensel

 N3 ni spesel edition untuk sky walker,cuore rie, rossi ron, ultraman taro ....rakan2 sempoi fb saya. dan kepada pembaca blog TS juga.
Tiga-empat hari lepas saya ada membuat post "Hidup umpama Pensel" dalam status fb saya, dan komen-komennya semacam menimbulkan cerita lain pulak. Faham gurau-gurauan daripada rakan-rakan....tapi....beginilah....maksud sebenar yang ingin saya sampaikan tentang "PENSEL" yang saya maksudkan adalah ini.....dalam perenggan yang seterusnya.

Pernah seorang anak bertanya kepada ibunya yang sedang menulis.
"Apa ibu sedang tulis? Ibu menulis tentas siapa? Atau pengalaman ibu?"
"Ibu menulis tentang diri kamu, tapi ada yang lebih penting daripada itu, iaitu pensel ini."
"Apa yang istimewa tentang pensel ini?" tanya si anak.
"Ibu berharap hidupmu adalah seperti pensel ini. Walaupun sebatang pensel, ada lima nilai yang boleh kita pelajari daripadanya.Mahu tahu?"
"Ya, ibu."

Pertama
Pensel ini mengingatkan jika kamu boleh membuat sesuatu yang hebat dalam hidup ini. Jangan lupa, ibarat pensel,ada tangan yang memegangnya. Makan, ingatlah akan adanya kuasa yang membimbing langkah hidupmu iaitu Allah s.w.t. Dia akan selalu membimbing kita menurut kehendak-Nya.

Kedua
Ketika menulis pensel kerap menjadi tumpul. Ibu terpaksa berhenti untuk mengasahnya. Pensel ini pasti menderita ketika diraut, tetapi hasilnya ia akan menjadi tajam dan bagus tulisannya. Begitu juga akan berlaku dalam hidup kamu. Kamu mesti berani menempuh kesusahan kerana ia menjadi sebab untuk dirimu menjadi lebih baik.

Ketiga
Pensel ini mungkin menghasilkan tulisan yang salah. Namun kita boleh memadamkan dan betulkan tulisan ini semula. Begitulah yang ibu harapkan kepada anak ibu ini, sentiasa memperbaiki kesalahan dalam hidup. I
Ia bukanlah sesuatu yang hina kerana dengan memperbaiki kesalahan, kita akan sentiasa berada di jalan yang benar.

Keempat
Tahukah anak ibu mana yang lebih penting; luar atau isi pensel ini? Sudah tentu arang atau karbon di dalamnya. Oleh sebab itu, berhati-hatilah dengan apa yang tidak baik dalam diri kamu itu dan hindarilah.

Kelima
Pensel ini selalu meninggalkan tanda atau goresan.Begitu juga kamu, apa sahaja yang kamu buat pasti sahaja meninggalkan kesannya pada diri atau pada orang lain. Ibu berharap kamu akan selalu berhati-hati dan bijak dalam bertindak.

Inilah antara kata-kata yang baik untuk si anak membawa prinsip yang positif. Wahai ibu bapa, jangan berputus asa. Apa sahaja kata-kata semangat yang kita ulang-ulangkan kepada anak-anak ( walau nampak seperti mereka tidak mengendahkan) pasti akan memberi bekas dalam jiwa mereka. Ulang-ulangkanlah.
SOLUSI   Isu No:35 m/s 31

P/s :
Menarik bukan? Jika ada kisah positif tentang pensel yang lebih baik untuk kita kongsikan bersama mengapa pilih kisah yang #%$^%&. Bukan apa ...siapa diri kita adakalanya dinilai dari sudut siapa dan bagaimana kawan-kawan kita. kan?

Hey guys....sometimes i'm worried....kalau2 apa yang saya tulis dan komen2 anda tulis di fb saya (komen yg menyimpang) dibaca atau terbaca oleh En. Muhamad Jajuli Naim dan En. Mohd Salleh Mohd Kassim. Fb saya ada link dengan keluarga mereka tau. lagi sekali....
"siapa diri kita, adakalanya dinilai dari sudut siapa dan bagaimana kawan-kawan kita. kan?"
Bahasa melambangkan bangsa.

05 September 2011

Saya berkecil hati.

Lawak....tapi hakikat....saya berkecil hati dengan dia ni! ahakssssssssssss!!! tak patut ke patut???