cari id yes guru sktp

25 Oktober 2011

DUNIA BONDA: ISU TANGGA GAJI BARU SBPA

DUNIA BONDA: ISU TANGGA GAJI BARU SBPA: Memang pelik betul ! Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pun belum lagi keluarkan apa² pekeliling. Dah ada pulak yang memandai² nak keluarkan k...

Bayar Hutang.


Pagi ini saya sambung dengan program pandai baca anjuran PIBG sekolah. Saya harus habiskan bilangan jam yang masih tertunggak. Jadi kesemptan cuti seminggu sempena deepavali ni saya rebut.Untuk hari ini cuma 2 orang je la pulak yang hadir. Sorang tu ntah mana ditunggu-tunggu x sampai pun. Telefon pulak tak bawak. Burn sudah 2 jam budak ni. Ahyoooo......cikgu pun sudah kesuntukan masa ni.Program ni melibatkan murid-murid lemah bagi kemahiran membaca tahap 2.....tapi tak tahulah kan....kenapa guru tahap 1 yang terpilih untuk jadi tenaga pengajarnya? Saya nampak macam berkira huh?? Hakikatnya cikgu tetap cikgu, kat mana dan bagaimana pun, siapa client kita......begitulah...tugasnya mengajar dan mendidik.

Lupakan dahulu bab tanda baca. Lihat kepada sturuktur ayat yang dibina serta ejaan perkataan. Jenuh juga nak membetulkan sesuatu perkara yang sudah menjadi kebiasaan ni kan. Tu sebab budak-budak ni baik kalau kita biasakan yang betul dari awal......haih.

Ayat-ayat ini telah dibina oleh murid saya yang kini berada di tahun 4. Tahun depan masuk tahun 5. Apa komen u all?

1. ayah memletakkan tikau di dalam kereta
2. kami semua dah sampai ke pantai
3. mak meletakan barangnya di tepi pantai
4. abang dan kakak bermain bola di tepi pantai
5. ayah dah sampai di pantai
6. abang dan kakak bermain bola pantai
7. emak memegang beg berkelah
8. ayah membaca surat khabar di pantai
9. ayah membaca buku cerita di pantai
10.adik dan abang memmain bolah baling di tepi pantai
11.ayah memletakkan bawangnya di lalam kereta

Mentang-mentang gambar yang saya beri suasana di tepi pantai, ayat yang diaorang buat pun majoriti 'di tepi pantai'. Hish...sungguh tidak kreatif la deme ni. (T_T)

24 Oktober 2011

Jangan salah tafsir 'stress' saya ok?

Sangat stressssssssssssssssssssssssssssssssssssss!!!!
Ops tapi jangan pula yang membaca ini ingat saya stress sebab hubby saya ek. Nanti tetiba jek plak ade yang hantar mesej2 kat phone yang saya tak paham pucuk pangkalnya, kenapa mesej2 itu ditujukan kepada saya. Tambah stress plak kang!. Setakat hari ini saya sangat ok dengan hubby saya. Setakat hari ini hubby saya yang banyak reda kan stress saya. tq abang.....

So jangan salah tafsir stress saya, ok.

Siapa yang buat saya stresssssss???? FAMI dan IBUnya!!!!!
Huh....memang sakit hati. Dan hubby saya pun bertambahlah geramnya dengan mereka anak beranak. Dan saya sebenarnya tak suka situasi ini berlaku. Tapi sape lagi tempat untuk saya mengadu kalau bukan dengan hubby saya. Huhuhuu. Harap maklum.....saya tak pernah buruk2kan u all (mama+fami) pada hubby saya tau. Tapi hubby saya melihat sendiri apa yang u all dah lakukan pada saya. Nak sorok? Ingat ini mcam zaman saya bercinta dulu-dulu ke nak sorok2. Dulu jumpa kekasih hati 2-3 minggu sekali boleh la sorok.La ni hari-hari kami bersua muka.....lupakah kami sudah jadi suami isteri? Ha...sendiri mau ingatlah. Bangkai mana boleh nak sorok-sorok beb.........

23 Oktober 2011

Tersebutlah kisah....


Episod 1: 'keadilan'

Al kisah bermula cerita....

"Esok pagi balik awal ye....". Satu pandangan asing diperlihatkan.
"Ala.....kan esok nak balik kampung i....." sambil menarik muka sedikit. Kenal dengan pandangan asing tadi.
"Owh....yela...ok".
Fuh.....lega tak dengar jawapan tu....best.
"Nak balik bila? Tengahari?"
"Yup.....tengahari tu balik. Lepak-lepak jap, kul 3 ke...kul 4 ke...kita balik la".
"Kita??" satu lagi pandangan asing diperlihatkan.
Haih....paham dengan pandangan tu.
"Ok...kalau abang x nak balik. Minggu depan saya pun x nak balik Pahang!" tertarik muka lagi.
Stress dengan kerja-kerja dan masalah2 lain menjadikan diri cepat beremosi.
"hahahaha...yela...yela...." balasnya menyamankan suasana sambil bersiap-siap nak gerak pergi kerja.
"herm....kalau hujan lambat sikit la ye....." satu lagi pandangan diberikan. Dan pandangan itu pun difahami telinga yang mendengar.
"Ok.....lambat ye....? Maknanya lambat jugaklah balik Pahang minggu depan kan? Takyah lah  kita balik hari Jumaat....tapi kita balik hari Sabtu la kan?" balas kata sambil masuk ke dalam rumah untuk mengambil topi keledar. Dan di luar....
"Heheheheh....ye...ye...."


Kejamkah sindiran itu? Kenalah adil kan?
Balik kampung saya (1/2 jam drive sampai la..bukan jauh pun) .....balik kerja siap-siap nak terus gerak....alasan letih boleh pulak diguna pakai? walhal saya yang memandu.
Balik kampung dia (mau gak 2 jam drive baru nak sampai).....balik kerja siap-siap nak terus gerak.....alasan letih x pulak diguna pakai....dan dia yang memandu! huhuhuu

Jadi kejamkah sindiran yang tersebut di atas? Hikhikhik...

21 Oktober 2011

Cara Pemakanan Rasulullah

Rupa2nya tanpa kita sedar, dalam makanan yg kita makan sehari2, kita tak boleh main balun aje sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung,
keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita telah tua nanti. Apabila kawan2 telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lain2nya. Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kit a ikut diet ini kawan2.

tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus? Insyaallah kalau kawan2 ikut diet Rasullullah ini?. Garenti? kawan2 takkan sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL

# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI ,

SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM.
SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.


``````````````````````````

Nampak memanglah pelik..

tapi, kalau tak percaya...

kawan2 cubalaa....... Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie.... Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. Di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

p/s : Sampaikan walau sepatah... Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-

Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul.

Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin.


Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milime


Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.
Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.

Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur.

(enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)
Cara Rasulullah Makan

1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?


Mengikut cara Rasulullah s.a.w, sebelum baginda makan, baginda saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya, lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan makanan tersebut. Mengapa?


Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion. Mengapa menghisap garam?

Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita.
Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita. Kenapa garam?

Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah

Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.


3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu. Cara Rasulullah minum.

Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram.

Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita.

Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic.

Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.


Sama2lah kita mengamalkan

18 Oktober 2011

Boleh.....Malaysia Boleh!


Dah lama saya tak update kan? semasa arwah ayah masih ada dulu...tiap-tiap hari ada sahaja cerita yang ingin saya abadikan di sini. Tapi selepas itu, saya dah mula menjarakkan diri dengan dunia blogging ni. Sama seeiring dengan minat saya terhadap fotografi. Semenjak dua menjak ni, saya dah tak heran lagi dengan fotografi tu. Minat tu ikut terbang dan berkubur. Nah ....sejak hidup berdua kembali....segala hobi tu macam dah jadi kenangan. Keseorangan diri, membuatkan saya teringat pada arwah ayah. hmmmm.

Apalah yang saya nak update hari ini ya? Taraf kehidupan sudah berbeza, semua dah baru. Dan semenjak kena denda dengan Puan Guru Besar tempoh hari, saya dah mula bina tapak untuk azam baru 2012. Saya dah zahirkan azam saya depan GB. Bermakna saya kena fokus supaya azam saya  tu tercapai. Heheheh insya'allah. Anda yang membaca, doa-doakan lah yea...:-))). Saya sedang setkan diri saya sebagai persiapan tahun depan. Waduhhh awal sangat ker saya set kan diri saya begitu? Okeh kot...kan..? Actually banyak perkara yang saya nak ubah, tapi bak kata orang tu...pelan-pelan. Harap-harap berjaya. Kuat...kuat.....Fokus...fokus.....suami saya selalu kata....boleh.....Malaysia boleh! hahaha suamiku.....I Love U too.....

07 Oktober 2011

My "x-new" bf finally ......arrived!!

Tak duga...akhirnya impian jadi nyata.
Alhamdulillah....Thank You Allah!!