cari id yes guru sktp

30 Disember 2009

betul itu cabaran...persoalannya...tentang keadilan....

Terkejut....terlihat nama dilantik sebagai ketua jurulatih pasukan perempuan.

Cabarannya....
Mendapat ilmu baru
Mendapat pengetahuan baru
Mendapat pengalaman baru
Sungguh itu aku tidak nafikan semuanya sama sekali.
Hebatnya....mungkin bakat terpendam akan tercungkil secara tidak sengaja.
Lagi kisah tentang kebarangkalian.

Kecewanya.....
Tidak pernah tahu tentang permainan ini
Tidak pernah tahu bagaimana peraturan permainannya
Tidak pernah berminat untuk aktif dalam sebarang sukan! Ini paling sadis untuk diri aku sendiri.

Maka di mana agaknya hak-hak ini?
Hak murid untuk memperoleh jurulatih yang benar2 terlatih untuk melatih.
Hak murid untuk mendapat keseronokkan semasa berlatih.
Hak murid untuk menerima ilmu dan kemahiran yang betul dan tepat.
Apabila jurulatih yang diterima mereka 'kosong'?

Mengenangkan hak-hak itu, aku hanya berjanji untuk melakukan yang terbaik yang MAMPU aku lakukan.

Sadisnya....
Tiada pemain pelapis yang ditinggalkan.
Guru yang hebat bertukar tempat bertugas.
Guru jurulatih 'kosong'
Murid pelapis 'kosong'
Sekolah tuan rumah bagi sesi 2010...
Cuma ada 3-4 bulan sahaja sebelum perlawanan bermula....

Secara keseluruhannya melihatkan situasi jurulatih yang 'empty', situasi pemain yang 'fresh', dan situasi sekolah dalam penglibatannya yang 'banyak mata bakal melihat ke arahnya'...semacam ada sesuatu yang tidak kena di dalam organisasi. Maka di sini timbul persoalan tentang keadilan.Seawalnya bersemangat untuk memulakan persekolahan. Kerana timbul persoalan di atas maka ia mewujudkan satu tekanan. Dan apakah tekanan itu membantu membangkitkan lagi semangat atau sebaliknya? Dan apakah impaknya dihujungnya jika sudah ada kecacatan tercipta di awal persekolahan??Dan seterusnya...kesan pastinya kepada anak bangsa kita sendiri. Satu guru 40 murid. Bagaimana jika separuh dari jumlah guru keseluruhannya mengalami yang dikatakan 'ketidakadilan ' ini?...berapa ramai murid yang akan memperolehi hak yang sepatutnya mereka perolehi ketika di sekolah? Fikir....jangan sekadar serah tugas dan lepas!

Dan aku untuk tidak terus 'kosong'...'blur'....
sedang study dari garis pemula!

26 Disember 2009

lupakan pada yang tak sudi

memikirkan kepada yang tak sudi
menjadikan kita macam-macam
banyak negatif daripada positifnya
sedih
sakit
kecewa
marah
hampa
geram

maka

lupakan saja pada yang tak sudi
juga menjadikan kita macam-macam
negatifnya akan hampir tiada
lebih gembira
lebih ceria
lebih senyum
lebih tenteram

buang saja yang tidak sudi itu jauh-jauh
tak perlu diingat
tak perlu difikir

untuk apa memikirkan dia yang menjalin
dengan tujuan memutuskan dihujungnya??

atau mungkinkah juga ada yang silap penerimaan atau fahaman?
kerana...memang sedar setiap pertemuan pastinya akan ada perpisahan
tapi...ada hubungan-hubungan tertentu yang sukar untuk diterima perpisahan dihujungnya! walau hanya untuk sementara mungkin. kerana yang sementara itu ada kebarangkalian untuk menjadi selama-lamanya!

Mungkin kerana itu juga....menyebabkan aku tak berapa suka ada pertemuan.
opssssss....positifnya....sila fokus kepada kebaikan suatu pertemuan.....
yang juga membawa kepada kebarangkalian yang menguntungkan...

23 Disember 2009

betul aku ini penting vs sekadar menggunakan kesempatan


Hari ni hari terakhir Idah stay ngan aku. Selepas hampir dua minggu Idah berkampung di Sungai Udang ,petang tadi Idah dah pun mula bergerak balik ke Sungai Buloh. Rumah aku kembali sepi.

Hari ni juga aku dah mula menampakkan diri di sekolah. Anis....meh...saya print tak boleh2 ni..kenapa eh? PK1 aku tanya. Aku pun 'try test'...dekat sejam...xleh la..
ok, nanti saya cari bomoh IT jap...pergh klik..klik..klik...sampai tak sempat aku nak tgk apa yang di klik dak bomoh IT tu....dah boleh print dah...aku bertanya,
kenapa boleh jadi macam tu eh?
tok moh jawab......dia pun ade kesesakan traffic gak kak....huhuhuhu
Hahaha betullah kata tok moh tu....ish...hanip..hanip...

Ckgu Bibah....cantik ler. Aku berbahasa...hehehe terima kasih.
Eh, anis takde kerja eh...meh sini susun takwim nie...macam nie..macam nie...kata Penyelia Petang aku.PK 1 aku menyampuk, eh anis kena buat jadual dengan saya. Aku senyum jek...hehehehe

Cgu bibah, nak susun eh, senarai guru pagi belum ade tu tau. Ha,ye ke? takpe....anis kat atas kang suruh tolong taip kejap. wokeh...ai..ai..ai bosss. tanggung beres! aku jawab plak.Actually, aku bercadangan untuk berada di sekolah sampai tengah hari jer. Alih2 dekat kul 1 , kawan call plak...
Ye kak....nape? Anis katne eh? kat umah ke?
Eh dak eh...saya kat sekolah. Uikss..sekolah? sibuk ker. Errrrrrr .....aku jeling jam tangan....(alamak)....errrrr boleh tahan jugak lah sibuknya...jadual ckgu2 tak siap lagi nie. Nape kak? akak nak minta tolong bla bla bla bla....
Ok....saya dah nak balik dalam kul 115. Akak datang lah sekolah. Bila kawan tu datang, aku suh dia jumpa n tanya hanip dulu (wakakakak-hanip kat tok moh IT). tapi aku tengok dah kul satu lebeh, kompem dak hanip dah hilang lah tu....aku lah kena tunjukkan tu....muahahahah

Berkurung buat jadual ngan PK 1....huhuhuhu pening aku. times up! stop! aku kena balik dah. Risau Idah kat umah. sebab dah janji nak belikan lauk. ni pun dah kira lambat...sebab dah 130. Turun bawah....kawan tu dah menanti. Bla...bla...bla....aisey akak nie....ni boleh bukak, takde hal pun. Tak tahu ler...tadi kat umah tak leh bukak! Bila kalut memang semua tak menjadi. Itu perkara biasa. Then kawan mintak tolong ajar untuk scan pendrive....ngok ngek ngok ngek....alamak dekat kul dua sudah bah.....kak, dah ok eh? saya nak balik nie? boleh ker saya balik nie? huhuhuhu masih bersopan n santun gitu....(dalam hati....nak balik..nak balik....aku dah lambat giler nie)

kenapa lambat giler? Actually semalam sudah berjanji dengan pak sedara nak balik kg. janji kul 2. Muahahaha. aku call wak teh....wak, abah dah siap ker? Ha...tengah siap2 nie. Adehhhhh.....cakap kat abah kita lambat sikit. baru balik sekolah. Nak makan sat...kita g dalam 230 ker...dekat2 kul 3 ker...eh...nanti ani mai umah amik wak tau...

Penat. sebab masa aku terisi. dan aku happy.
Side positifnya - aku orang penting kepada ramai orang.
Side negatifnya - ???????(sila padamkan pikiran negatif itu ya!

Setiap perkara yang berlaku ade positif dan negatifnya. Dan aku sedang belajar untuk menumpukan lebih perhatian kepada cause yang positif.

17 Disember 2009

Bersederhana dalam 'hidup'

Akhirnya.....berjaya juga reunion yang aku,idah dan shahful rizal rancangkan. sebagai permulaan cuma ada 8 orang yang hadir. Walaupun sedikit, tetapi meriah. hahaha. Aku ucapkan terima kasih banyak kepada yang sudi meluangkan waktu untuk menghadiri reunion yang serba ringkas ini.

8 orang berkumpul maka ada 8 cerita, 8 kisah. Macam-macam cerita , macam-macam kisah apabila berkumpulnya 8 insan setelah 10 tahun terpisah. Actually jarak jer yang memisahkan. Berita sentiasa ada. Adanya blog, adanya facebook...jauh mana pun tetap dekat. Betul tak? Malah kalau dulu tak berapa nak kenal...kerana fb kita boleh kenal kembali.Malah...bertambah erat. Hehehe...dan segala miscomunication yang pernah berlaku dulu pun boleh dibetulkan semula. Sekarang......mana2 pergi kita rupanya masih ada yang kenal. Masih ada yang ingat. Masih ada yang sayang.

Antara yang hadir : dari kiri
Norliza (Rembau), Fadhillah Hanom (Batu Pahat), Anisah (Klang), Faridah (Sg Buloh), Azly Faisal (Bota), Yusmaliza (Taiping), Aslinda (Segamat) dan Shahful Rizal dari Sentul (tiada dalam gambar).

Harap-harap reunion akan datang akan lebih ramai yang menghadiri,lebih meriah,lebih happening! I Love U All - xmprm.

So....tak perlulah kusutkan fikiran dengan perkara-perkara yang menimbulkan kesedihan. Rupanya banyak lagi perkara-perkara yang mengembirakan ada di sekeliling kita. Dan kita yang memilih......mahu pilih kesedihan,kemurungan atau kegembiraan atau keceriaan. anyway....pertemuan semula ini sangat menyenangkan. Ada syarat.....aku letak pada diri sendiri. Dah senang, bersuka-ria....jangan sampai lupa diri. Sebab apabila kita lupa diri, pasti ada yang akan ambil kesempatan. Hoh....bahaya tu. Pendek kata....apa2 perkara pun....BERSEDERHANA lah....jangan berlebih-lebihan.

09 Disember 2009

crazy exam


final exam yang serabut. tahun ni memang tahun kelam kabut. macam2 hal jadi, macam2 peristiwa berlaku. pergghhhhh sangat menduga daya tahan jiwa! semalam start buka buku 12 malam....berlanjutan sampai 4 pagi boleh dan sempat juga sambil tu ber 'sms'....dasaaaaatttt.

pagi dah jaga tapi lewatlah juga. mamai dan pening lagi. tgk buku lagi. ah tak paham. mana datang variable 's' dan 'r' ni ntah. aku tutup buku. cari sarapan. pegi kedai beli sayur. aku masuk dapur, tanak nasi, masak lauk. so Idah yang ade kat umah ni....leh lah makan semasa ketiadaan aku nanti. makan tau Idah....aku dah masakkan.....
sempat jugaklah aku sidai baju, dan mop lantai dapur tu. lapang sikit kepala otak.

stok roti pun aku dah siapkan.kalau lapar pandai2 lah ko selaongkar dapur aku tu eh....stok maggie pu ada. ha....aku takkan tinggalkan orang dalam rumah aku tanpa makanan tau.hahaha siap semua.....buka buku balik, aku jadi mamai balik. ah....baik aku gosok baju dan get ready pergi UM ....janji ngan lias nak g kul 1130....masuk dewan kul 2....tapi sebab banyak yg aku nak bersoal jawab pergi awal ler. dan kalau sempat leh jumpa wak jinggo sekali. coz wak jinggo sedang bertapa di library UM. Hehehe . okaylah cau...sekadar nak menyegarkan kepala hotak yang serabut.

sungguhlah aku tak tahu apa akan jadi dengan keputusan final exam ni. perrrrgghhhh KACAU! SANGAT KACAU!

08 Disember 2009

renung..tenung...

Ibaratkanlah kehilangan cinta itu umpama hilangnya cincin permata di lautan luas yang tiada bertepi dan harus dilupakan!


dan
seorang teman telah mendedikasikan lagu ini kepada aku....
TQVM wak...



Masih ada yang sayang padamu
Masih ada yang rindu padamu
Mengapa diragukan dirimu
Senyum senyum selalu

Masih ada yang sayang padamu
Masih ada yang rindu padamu
Mengapa diragukan dirimu
Senyum senyum selalu

Masih ada yang sayang padamu

Bulan bintang bercahaya menjadi saksi
Angin bayu bertiup menyamankan
Walau apa terjadi
Dikau tetapku nanti
Hingga akhir nanti

Dikau tetapku tunggu
Dikau kutunggu

03 Disember 2009

pEniNg

makin teruk batuk....aku cari ubat. batuk sampai sakit kepala....aku tak larat dah. dan tambah pening sebab itu nak buat ini nak buat...kalau aku tak buat...x boleh....memang kena buat! tahankan ajelah sakit pun....
Adehhhhh....aku pEniNg...+ BoRiNggg.

02 Disember 2009

satu hari yang....

boring??....mungkinlah kot. aku pening. sebab ada banyak benda kat kepala. semua nak buat. tapi tak buat2. dari pagi...haha tau tak pagi ni kucing kesayangan aku yang kejutkan aku tidur. malam semalam aku biarkan kucing tu lepas dalam rumah. pagi2 dia mengiau...kebetulan pintu tengah tak tutup, tu yang dia boleh masuk bilik aku tu. thank you 'manja' sebab kejutkan kite....ihiks!
ingatkan makanan dia habis ke apa yang dok mengiau....aku tengok air ada, friskies dia pun ade lagi. nak keluar rumah? aku bukakan pintu, tak pulak dia keluar...lagi dia gostan ke belakang ada! Aku landing kat kerusi...elok pulak dia mengekor. Sahlah memang dia kejutkan aku bangun.!!! kan...kan...kan...
malasnya ya ampun aku hari ini. nak buat apa ye? mengadap internet....aku belasah farmville! muahahahaha...borink tiba. aku buka satu blog. ntah kenapa resepi2 dalam blog tu sangat serasi dengan tekak jawa aku. hahahahah....aku dah try satu resepi semalam...sambal goreng jawa tu. hoh....akhirnya. tapi rasanya aku buat tu kurang santan. takpe. first try. next time buat lagi. aku scroll down....mcm best jek sosej arbak ni.

-sosej arbak-

aku siap2 keluar g econmart cari bahan2. tengahari tu aku try buat. hahahah....buat lebih sikit. separuh aku bawak g sekolah khas untuk orang2 pejabat. nak2 pulak hujan tengah lebat gila nie. memang syok makan. rupanya macam2 makanan ada kat opis ari ni....ada langsat,rambutan, kek coklat dan buah kedondong! hah...yang penting sosej arbak aku tu licin! separuh lagi aku bawak g umah kak sue, cousin aku daaa....siap landing tengok cite nenek kebaya lagi. sesudah tu dijamu plak dengan mee kari. perrggghhh...rezeki. siap tapau! hahahah . ade kat peti ais...kenyang plak aku nak makan lagi.

dan malam ni , setelah mengisi hari yang paginya macam borink....petengahannya dengan resepi percubaan yang menjadi hasilnya, petangnya dengan pengisian borak2 bersama kawan (kak sal) dan cousin...main2 dengan kucing gebu bernama april....dan penghujung hari....aku menonton TV seorang diri selepas menulis n3 ini dalam keadaan...
mata panas + pening kepala = tanda2 demam akan datang lagi
muahahahahahaha...aku chow dulu....nak lelapkan mata! esok ....bertugas di sekolah. giliran aku dah sampai.

01 Disember 2009

sekadar 'jika'...

orang kata:
kalau berkawan dengan si pembuat minyak wangi, maka bau wanginya melekat juga pada kita.dan wangi jugalah kita
kalau berkawan dengan si tukang besi, maka sedikit banyak percikan api tu terkena juga pada kita. alahai berlubang jugaklah pakaian kan kalau terkena.

apa kes:
kalau kita sekadar pelanggan yang mendatang je?
masuk kedai minyak wangi-cuba yang itu cuba yang ini. keluar dari kedai..kita wangi jugak kan? kita takde pun kemudiaannya kamcing dengan tuan kedai! amacam??
masuk kedai si pembuat besi - sekadar melihat2 hasil pembuatan si tukang besi dan cara si tukang besi membuat kerjanya. terkena juga percikan api kalau kita sendiri tak berhati-hati kan? kita xde pun kemudiannya menjadi akrab dengan si tukang tadi! amacam??

30 November 2009

ceritera aidiladha

raya yang sangat berbeza dari raya-raya yang sebelum ini. kali nie aku bawa diri ke rumah mak sedara aku. selalu berdua sekarang dah sorang. heheh...terbalik dari lagu asal s.m salim dulu sekarang tu kan... :-)

anyway seronok juga, ada adik2 dan anak2 buah yang meriuh rendahkan susana raya aidiladha. aku sampai jenjarom pagi khamis, adik2 dan bibik dah mula masak dah. aku tukar pakaian, turun dapur jugaklah..buat apa yang patut. petang tu kami sama-sama masak ketupat (adabi jer) mudah dan cepat.biasalah kan...heheh. masak rendang ayam dan rendang daging beserta sayur lodeh. lemang, beli 10 batang. siap! buat kenduri sikit kat surau muzir. sebelah umah jer. kenduri untuk arwah mak dan ayah aku, juga untuk kenduri nenek muti'ah.

hari kedua lepas kenduri, tak buat apa2. makan pun lauk rendang tu la kan. cuma petang tu jer siapkan inti karipap. nak buat kuih karipap untuk sarapan orang2 yang akan buat kerja korban kat surau sok pagi. Awal paginya bangun goreng bihun. dan bibik buat juga kuih talam lauk. orang tempah .

oh ya ,sebut pasal nenek...rumahnya belakang rumah bibik je. aku ingat lagi kat situlah tempat aku main2 masa kecik dulu. dengan kak ana, dengan abang mie, dengan N...alamak aiii sekali dengan aidil aku lupa. bibiklah yang mencerita semula kisah aku dengan aidil dulu. hampeh aku tak ingat langsung. bibik kata aku selalu kena buli ngan dak aidil...ada sekali aku di selubungkan dengan lapik kaki ...aku leh duk diam jer tak melawan sikit pun! hahahaha baik kan aku....kena buli pun diam jerk....
dan yang aku masih ingat aku main bara api dengan N...aku leh suh N pijak bara api tu, leh pulak si N tu ikut cakap aku . Apa lagi pastu melalaklah dia ,dan aku...hahahhah kena marah ngan mak sabariah. ngeh...ngeh...ngeh....

ha..sekarang masing2 dah ade kehidupan masing2...N dah kahwin anak satu. Aidil pun dah kahwin anak dua...haziq + ara...malam raya meriah....budak2 ramai yang taknak balik. semua pakat nak tido umah tu. maka berkumpullah semua hero tu, termasuk si haziq. nak pulak si irfan ada, si amir ade, mak yah tinggal pun x kisah diaorag ni. siap pesan suh kejut awal nak tengok sembelih lembu kat surau sok pagi. deme dah biasa panggil bibik..'mak'. mak esok kejut iffan tau...kul 8 solat subuh. Hahahahah kami pakat gelak. banyaklah ko punya subuh kul 8 dik! tapi sharp! memang kul 8 betul dia bangun.

hari ketiga- korban 2 ekor lembu kat surau muzir tu. gotong royong. masak sup dan limpa hati kami masak ungkep...marbeles tul! malamnya relaks2 je nonton TV.

Hari keempat aku masuk dapur lagi , n pegang pisau lagi. ngeh..ngeh....nak prepare buat nasi ambeng pulak! perghhhhh kalau putri tahu nie.....menyesallah dia tak ikut aku balik umah bibik! hahahahaha. bibik buat sebab ade tempahan. bukan nak buat sesaja makan anak beranak. aku dah petang tu siap2 pulak nak balik klang. bibik bekalkan aku dengan nasi ambeng tu....perghhhhhh my peberet nasi ambeng!
nak resepi? lawat url yang tertera pada gambar kay!

25 November 2009

Salam Aidiladha

Selepas kebah dari demam.Aku menulis ini malam sebelum aku pergi ke rumah ibu saudara aku kat Jenjarum. Anyway sebenarnya aku nak ke sana petang Rabu. Tapi tak sempat. Pagi aku bantu kak yus dengan tesisnya. Tengahari Zetty call nak pulangkan laptop. Aku suh dia tinggalkan pada Haniff dan aku akan ke sekolah lepas zohor.Petang plan nak ke rumah kak zie sebelum aku terus ke Jenjarum, alih2 kak nani pulak call minta bantu perihal assigment dia. Bila nak hantar kak? esok.....! aduyaiiii...so aku singgah umah kak nani dulu. sekali selesai semua 830 malam.Bibik dah call....paman pesan jangan balik Jenjarum malam2 sebab aku sorang. So aku tukar plan,balik pagi2 esok jelah....kak zie aku sms jer cakap tak sempat nak singgah dan akan ke rumahnya kalau tak sabtu, hari ahad la kot. Malam Lela n Adam pulak singgah hantar CD muzik untuk K Sazila.Hah tiba-tiba semua orang memerlukan aku dan tiba-tiba jadual aku full satu hari. Terus hilang demam yang tinggal saki baki tu. Batuk je yang masih ada. Aku ni batuk kalau tak sebulan .....biasanya tak sah! Tapi aku harap batuk hilang sebelum exam aku bermula. Jika tidak....jenuh perit la menahan batuk dalam dewan peksa tu.huhuhuhuhu

Pagi semalam sekitar jam 2 lebih, aku dapat sms daripada Syahidah. Abah Syahidah sudah kembali keRahmatullah. Takziah aku ucapkan kepada Syahidah sekeluarga dan semoga roh abahnya bersemadi dengan tenang dan berada di kalangan orang2 yang beriman. Begitu juga untuk cikgu Zuhaimi yang telah kehilangan ayahnya pada malam 14hb November lepas. Yang pergi tetap pergi, kita yang masih di sini perlu teruskan kehidupan.Dan semoga Allah terus memberikan kita kekuatan dan katabahan dalam menjalani hidup dan masa depan.

Dan malam Aidiladha....buat pertama kalinya rumah aku akan sunyi. Salam Aidiladha untuk semua.Beratnya hati, hanya tuhan yang tahu.

24 November 2009

kenapa sensitif sangat ni?

soalan tu....
ntahlah aku tak tahu nak jawab.

aku tak tahu kilau yang aku nampak tu kilau mutiara atau kilau pasir. aku ingat dia akan jadi insan yang paling dekat dengan aku di saat aku memerlukan teman. rupanya orang lain. aku ingat dia akan segera datang di saat aku memanggil. rupanya insan lain juga yang hadir. pasir atau mutiara...bak seorang kawan aku, pasir ker...mutiara ker...sedikit sebanyak kilauan tu akan ada juga fungsinya. ada juga gunanya. walaupun tidak seberapa masing2 ada keperluannya. jadi kita tak usah terlalu mempertikaikan. apa yang penting redha.

betul....tapi aku sedikit sebanyak memang terkecil hati pada seseorang.sepi. kawan2 tanya. makcik2 tanya. cousin2 tanya. dan jawapan aku. dia xde. uikssss.biarkan hatiku berdetik. satu masa dia akan mencarimu. dan mahukah aku mendengarnya waktu itu? ya...mungkin. kerana dia pernah mengisi kebosananku. kerana dia pernah menceriakan hidupku. cuma waktu ini, aku sangat berkecil hati.

kepada seorang kawan lamaku, terima kasih kerana sudi mendengar suara kecil aku. hah...dia adalah kawan yang aku tak sangka, aku akan bercerita macam-macam perkara. walaupun sesetengah orang mungkin beranggapan dia seorang yang 'useless'. ha...aku dah jumpa bukti...kerana aku dah mengalami sendiri. rupa-dan zahir yang terlihat di mata kita adakalanya tidak seperti yang kita lihat. nampak saja useless tapi hakikatnya dia punya pengalaman yang dapat aku jadikan pedoman. nampak gah belum tentu sehebat apa yang kita nampak. hendak menilai buku jangan nilai sekadar dikulitnya sahaja. itu benar!

dan kawan....walaupun kau sendiri punya masalah yang tidak dinafikan berat untuk kau pikul sendirian, kau masih punya kata-kata untuk membangkitkan semangat aku. sangat aku hargai. engkau membuktikan kata-kata kau - "kawan-kawan aku adalah adik-adik aku" . dan betul juga engkau tak pernah menzahirkan tapi sekarang aku dapat merasakan kau memang sayang kami kawan-kawan kau seperti adik beradik kau sendiri. thanks bro. aku doakan semoga hidup kau seterusnya akan diberkati Allah. semoga kau juga akan menemui kebahagiaan selepas segala ujian yang tuhan berikan pada kau dan juga pada aku.

kenapa aku sensitif sangat nie? lupakan sahaja mereka yang memandang aku sepi, anisah. untuk apa diingatkan , ada baiknya sekarang aku hargai mereka yang dekat disisiku. itu lebih mengembirakan. rasanya aku sedang belajar untuk mengenal siapa sebenarnya yang benar-benar meyokong aku dibelakang tanpa mengharapkan imbuhan! dan siapa yang memberi tanpa meminta kembali!

19 November 2009

siapa kata tak bangga...

hari yang menyeronokkan...sebab seharian bersama rakan-rakan guru. dari pagi membawa ke petang. pagi penuh jadual dengan hari kecemerlangan. seronoknya melihat anak2 murid menerima hadiah. mak ayah datang melihat kejayaan. bangganya.

semua ibu dan bapa begitu. walaupun ada sebahagiannya tidak memperlihatkan kebanggaan itu. dan aku....masih terngiang kat telinga hajat ayah nak buat doa selamat kalau aku lulus exam oum.

"periksa hari tu lulus tak?"
"kenapa?"
"kalau lulus kita buatlah doa selamat"
"oh lulus....tapi kita tunggulah habis satu semester lagi yah....yang last tu baru kita buat eh.."
"yelah...suka hati kau lah.."

selama ni setelah hampir 4 tahun belajar, ayah tak pernah tanya aku lulus atau tidak peperiksaan semester yang aku jalani. dan siapa sangka semester lepas tiba-tiba ayah bertanya dan......x kesampaian melihat aku tamat pengajian pun. dan siapa sangka rupanya aku yang buat kenduri tahlil untuk ayah....semoga ayah bersemadi dengan aman di sana. aku masih berkira-kira mahu atau tidak menghadiri majlis konvo tahun depan. takut kalau2 aku menangis sendirian sekali lagi kerana menghadiri konvo tanpa ayah disisi. ayah tak pernah memperlihatkannya tapi aku tahu dia bangga!

betapa aku cemburu dengan kawan2 semasa konvo maktab dulu. mereka dikelilingi keluarga, ibu ayah dan adik beradik. sedangkan aku sendirian. tiada sesiapa yang menemaniku waktu itu. tapi aku tak kecil hati dengan ayah sebab keadaan kesihatannya yang tak mengizinkan. aku masih boleh gembira kerana kepulangan ku ayah sambut dengan caranya yang tersendiri. ayah pandai masak. tapi selepas ini....

aku masih berkira-kira...
tiba-tiba hari ni aku jadi sebakk...
------------------------------------------------------------------------------------------------
pagi- hari ini hari kecemerlangan. dewan sktp penuh dan result upsr juga keluar hari ini. sktp - satu peningkatan. 20 orang murid dapat 5A. Tahniah untuk semua! Penuhnya kawasan sekolah. Mak ayah meraikan bersama kejayaan anak. seronoknya melihat situasi itu. bertuahnya anak-anak itu!

17 November 2009

terima kasih banyak !


ada suara kecik bisik
sepertinya dikeliling aku berkata2,
aku sekarang
dah tak kisah dah
sebab aku dah sorang
boleh ke mana-mana
boleh balik lambat dari TEMPAT KERJA
tak ape
tak ada tanggungjawab
x perlu jaga orang tua
x perlu jaga suami
x perlu jaga anak
x perlu nak balik awal
xpe

dan terima kasih banyak
untuk semua perkara
untuk semua orang
it's okay...
aku boleh tunggu
u all boleh lengah-lengah masa
xpe...aku boleh tunggu
boleh jadi orang terakhir keluar pagar
kat rumah aku xde sapa2 tunggu aku pun

dan terima kasih banyak
untuk semua perkara
aku boleh bantu
u all suruh je nak buat apa
xpe...aku boleh buat
jadi tukang ambil dan tukang hantar
it's okay...sekurang2nya aku dapat buat part time kosong
lagi pun kat rumah aku xde apa nak buat..hermm
u all tak perlu risau anak tu
sebab aku ade...serah je kat aku
aku boleh tengok2kan

dan terima kasih banyak
untuk semua perkara
untuk semua orang
silalah jangan malu-malu
untuk rebut gunakan kesempatan yang ada
silalah jangan malu-malu
mintalah....
gunalah....

sebab aku sorang
sesuka hati u all
nak perlaku bagaimana
agaknya....tapi
mudah-mudahannya TIDAK begitu!

yes...i will need you someday...
but please people
don't forget

aku juga punya hati
aku juga punya 'privacy'
sendirian x bermaksud aku tiada lain2 tanggungjawab...
hey...
aku masih ada impian untuk di capai

hah.......semakin lama aku rasa aku dah semakin sensitif. apatah lagi sejak dua menjak ni. agaknya aku dah mula nak fikir macam-macam. kejap ok. kejap x ok. apa aku nak buat yea....ibarat ditelan mati mak diluah mati bapak. tak turutkan, nanti-nanti orang-orang itulah yang mungkin akan aku cari untuk sesuatu perkara. diturutkan, nanti orang pijak kepala. dan akhirnya....aku sudah mula TIDAK BERHENTI berucap dalam hati sepanjang masa :
YA ALLAH....SELAMATKAN AKU! LINDUNGI AKU! KINI AKU HANYA ADA ALLAH yang paling MEMAHAMI, MENGETAHUI ....dan sesungguhnya Allah Maha Besar.

dan...yang pasti semua ini adalah caranya yang Allah beri untuk aku jadi lebih TABAH!

12 November 2009

aduyai...cuti lagi...

Pelikkan aku ni? rata2 suka kalau musim cuti. tapi pada aku (untuk masa ini) cuti tu macam suatu keboringan. kawan2 semua balik kampung. sekolah murid xde. rumah? hah sekarang aku dah keseorangan apalah lagi yang ada? bertambah lah ketidaksukaan aku bila tiba musim cuti sekolah.

tapi...mujurlah awal cuti disember aku ada exam oum. awal2 cuti ni boleh juga mengulangkaji pelajaran. harap2 boleh masuk kepala otak. perggghhh bukan senang ni nak study dalam keadaan berkabung nie.raya aidiladha lagi... aduyaiiii. semoga Allah permudahkan. apa yang aku tahu kena study betul2 dua minggu awal cuti nie. 7,9,10 disember aku dah exam dah. perghh direct! pagi petang pagi. 8hb tu plak dah plan ngan mak pak sedara nak buat kenduri . kira minggu exam tu mcm dah tak dapat nak buka buku lagi dah.

reunion mprm 9699 - apa pun mesti dijadikan - dari 12hb ditunda ke 16hb...ada sahaja yang terhalang x dapat pergi. ada pulak yang buka cadangan buat pada hujung november ni. adehhhhhh. x tahu lah camne nie....eeeda....camne eh? ramai nak pergi tapi sangkut coz ada exam oum.

selepas tu aku akan free takde aktiviti. nak naik gunung...jadi ker idah? aku...ermmm ntahlah. rasa-rasa macam nak mengemas rumah - nak wujudkan bilik bacaan. satu perkara lagi, aku agak k zie dan fahmi tentu nak aku join deme buat event. alahaiiii. xde motivasi langsung aku nak ikut.camne?

ceh....macam banyak pulak perkara aku kena buat disember ni. boring jugak ke? ikut aja lah arus yang mendatang. semoga aku sentiasa dilindungi-Nya.

08 November 2009

Warna-warna kehidupan

Ingin ditangisi, tapi di mana air mata itu?
Aku sendiri tidak tahu..
Pilukah hati ini?
Sebakkah jiwa nurani?

Semula dari kecil
Ku di tinggal Ibu
Sehinggakan janggal memanggil
Segala gelaran Bonda
Dan kini saatnya
Aku di tinggal Ayah
Tanpa ada saudara seibu seayah di sisi
Yang menemani menyusur jalan-jalan di bumi
Aku berdiri sendiri

Aku bingung seketika
Dan kemudian bertuahkah agaknya
Kerana aku yang di pilih
Melalui segala ranjau duri
Bertuahkah mungkinnya
Sehingga ada pelbagai warna dicalit
Dalam dunia seorang Anisah???

Dan juga segala peristiwa
Memperlihatkan warna-warna sebenar
Yang selama ini berada di sekitar diri

Cerahnya dinihari
Indahnya warna yang mewarnai
Gelap tiba berganti
Warna indah itu memunculkan
Yang sebenarnya warna itu tidak asli warnanya....

Puisi itu bercerita. Dan aku sedang berhadapan dengan cerita-cerita warna itu. Atau mungkin sahaja kebingungan diri menyebabkan aku terlalu emosi dan berkira-kira soal hati? Ntah aku tak pasti. Aku masih menganalisis segalanya. Aku confius dan untuk bersangka baik, mereka sedang memberiku ruang untuk bersendirian. Walaupun yang sebenarnya ini bukanlah waktunya untuk mereka meninggalkan aku sendirian dalam kebingungan. Emosikah aku? Mungkin. Mana dia mereka-mereka yang mencari ku di waktu aku berada dalam terang? Siapa yang bersama aku ketika tiba-tiba ruangan hidupku hilang cahayanya?
Dan aku sedang belajar lagi untuk mewarnakan hidupku dengan warna-warna yang jarang atau tidak pernah aku lihat dulu. Aslikah warna-warna itu? Aku bermohon semoga pilihanku juga adalah pilihan Dia untukku.

Kak Sal + Kak Noi + Su = Terima Kasih memberi warna yang mencerahkan
Bik Mis + Rina + Yati + K Sue = Syukur aku ada warna yang asli
K Zie + Fahmi = Semoga warna ini pilihan Dia

31 Oktober 2009

pergi tak kembali

Aku kini yatim piatu bilamana ayah pergi tak kembali lagi.
pagi jumaat 30 oktober 2009.
selamat dikebumikan di kawasan perkuburan kg sg kembung, pulau indah.
itulah satu jambatan yang ayah tinggalkan untuk aku dan pulau indah.

semoga ayah sudah mengampunkan segala ketelanjuranku.
pilunya...ayah pergi sendirian tanpa aku disisi saat nafasnya yang terakhir.
"Ayah...ampunkan Ani..."
semoga rohmu ayahandaku... diberkati dan titempatkan dikalangan orang2 beriman, Amin.

28 Oktober 2009

When You Say Nothing At All



Menurut pandangan Jalaludin Rumi,

"Cinta adalah suatu pengalaman dimensi yang hanya dapat dirasakan oleh rohani sahaja kerana Cinta tidak dapat dilakar secara teori di atas helaian kertas. Ia tidak dapat diterangkan melalui kata-kata, tetapi hanya dapat dirasakan kehadirannya melalui pengalaman jiwa"

(rujukan:tafsir cinta)

ngeh..ngeh..ngeh...aku masih confius. patutlah asyik terkandas jer.

27 Oktober 2009

Mawar itu ada nilainya

Bunga mawar itu amat jarang ku terima 5-6-7-8 tahun sekali 'pun amat payah'. Dan apabila kita memperolehi sesuatu yang sangat2 jarang2 kita dapat pastinya ia akan menjadi sesuatu yang amat berharga walaupun sekuntuman yang kecil. Benarkan? Dan aku memperolehinya ....tapi sayang berada di sisiku tak sampai 12 jam pun . Tak sempat nak dijadikan perhiasan bilik.

Dan pastinya takkan sama nilaian setiap kuntuman/jambangan yang diterima itu. Setiap satunya ada sentimental valuenya yang tersendiri .... tak akan sama! kerana datangnya adalah dari mereka yang berbeza dalam situasi yang berbeza. Setuju? kalau tak setuju ....apa aku kisah...hahaha.

Mawar merah putih itu ada nilainya. Mawar soft pink itu juga ada nilainya. Sayang aku tak dapat abadikannya untuk tatapanku di setiap pagi. Takkan sama dengan jambangan 'besar' yang hendak dijadikan sebagai ganti. Muahahahaha....kerana gantian itu akan ada ceritanya sendiri yang pastinya berbeza sama sekali. Ishhhhh kenapalah benda remeh pun aku sibuk2 eh.....coz i have my own story, my own dream, my own memory....samakah dengan u all punya story,memory and dream??? tak sama kannnnnssss......


semoga kamu berjaya

semalam aku call mantan GB telok pulai.
Assalamualaikum.....
Waalaikum salam.....
Cikgu Azman?
Ya
Ayahanda...?
Ya..siapa ni..
Hehehe saya lah cikgu....Nisah.
Ha...Nisah dah tukar nombor baru ker
Eh, taklah ayahanda...sama je mana ade tukar..
Sebab awak call takde naik nama..
Iye ker?

ha...just to wish him... SELAMAT PANJANG UMUR...
The best headmaster ...semua guru SKTP sayang dan selalu ingat. Walaupun beliau dah meninggalkan sekolah. Dan akan masih wish selamat hari raya dan wish birthday kami semua setiap tahun....itulah istimewanya Ayahanda Azman...hahaha cayalah ayahanda...we all love you always tau...

Dan hari ini...ucapan ini untuk Fahmy pulak.....
Sorry to k Azie, coz aku dah terwish awal birthday Fahmy malam tadi.Aku pun baru tahu budak ni lahir 27hb semalam...manalah aku tahu k Azie nak buat suprise kat bujang dia nie...huhuhuhu. sorry bebanyak la kak azie ek.... (syok eh, ada insan2 yang nak buat surprise birthday-aku...xyahlah nak berharap)...

~FAHMY~

To Fahmy....aku wish SELAMAT PANJANG UMUR gak ...semoga impian menjadi usahawan muda akan tercapai. Dak Fahmy ni, time aku wish pun dia terpinga-pinga. eh ye ke birthday saya? esok 27hb ek.....? Biasalah, aku tau dah....benda2 camni mananya lelaki amik berat...ye tak? birthday sendiri pun lupa...apatah lagi nak ingat birthday orang lain....hahaha

Ada plak yang kecik hati...
'herm..birthday epi xde sapa wish pun...'
hahahaha birthday ko bila plak?
bulan 3....
ala kesian....next year akak wish erk...hahaha berapa haribulan?
16...
ceh...tengah bulan...orang tengah pokai la epi...
mcm abang awak hujung bulan best la dia...kahkahkah...

~FAHMY & his youngest brother FAZLI~
a.k.a
~Along & Epi~

Anyaway.....
SELAMAT HARI JADI to AYAHANDA AZMAN
SELAMAT HARI JADI to MUHAMAD FAHMY

26 Oktober 2009

yang mana pilihanmu??

antara yang cantik dan hodoh
siapa yang memilih hodoh
untuk menjadikannya cantik?
kerana ramai yang memilih cantik
lantas meminggirkan yang hodoh.

antara yang berpendapatan dan yang tiada pendapatan
siapa yang memilih dikalangan tiada berpendapatan
untuk memberikannya peluang mendapatkan pendapatan?
kerana ramai yang terus memilih yang berpendapatan
lantas yang tiada berpendapatan hanya diperlekeh

antara yang kaya dan miskin
siapa akan memilih miskin
untuk menjadikannya kaya?
kerana ramai yang akan pilih kaya
lantas yang miskin terus dipersenda

antara yang kurus dan gemuk
siapa akan memilih gemuk
untuk menjadikannya kurus
kerana ramai yang memilih kurus
lantas yang gemuk terus dipinggir

antara senang dan susah
siapa memilih susah
untuk menjadikannya senang?
kerana ramai terus memilih senang
tanpa mengenal nikmat senang adalah dari susah

25 Oktober 2009

Be with the Tasly Family


picture 1 - Puteri, Fazli, Fahmi and me

I have no words to tell about last night event...but i want to write something.hahaha
alamak aiiii sangat letih. tapi event yang sangat seronok. 1 Malaysia lagi. Majoriti Indians...Minoriti Malays...and the leader..direct from China. Hohohoh Syokkk aaa...

First time in my life...balik sampai di rumah kul 3 pagi. Panas kupingku dengan leteran ayah yang sinis. Tobat. Tahun depan takmo ikut lagi event nih. Walaupun diakui sangat gemilang! Tak larat seyyyyy kalau sampai 2-3 pagi. Adeeehhhh. Agaknya la takmo ikut. Bergantung kepada keadaan semasa. kuikuikui.

Jajarkan ke Tengahpicture 2- with Mama a.k.a kak azie - pencetus semangat

Persembahan so goshhhh 10's thumb up...tapi tu la..tak larat nak tunggu sampai 2-3 pagi. Panjang sangat.Satu kata-kata daripada seorang penerima anugerah malam tu...

from zero to hero
from nothing to something

from nobody to somebody


there, i want to be like that ma....tapi ikut cara aku, ikut minat aku, and ikut talent aku la....huhhuu. Dan apa yang kita nak capai pasti ada bayaran yang perlu diberikan. Today...nothing is free. Ada yang perlu dikorbankan. Sanggup ke nak pegang risiko -korban- tu???? tenung-tenung....renung-renung...fikir-fikir.


picture 3 - The great Success Nite with Deeparaya 2009


22 Oktober 2009

The Choosen One

Aku tak pasti dengan apa yang sedang berlaku sekarang. Dan aku tak tahu kenapa aku perlu laluinya. sempadan perubahan. Aku merasakan aku sedang berada di sempadan itu. macam dipaksa-paksa pulak rasanya. sebab....minat aku tak ke situ. talent aku, rasanya aku takde talent ke arah itu. tapi aku tetap jadi pilihan kak zie. dia kata aku boleh! ish macamne kak zie nampak ntah. aku nie slow in action je. tapi apa2 pun kak zie tetap pilih aku. huhuhuhuhuhu why me????

but anyway, tadi kak zie ajak aku temankan dia untuk cari baju. ada dinner malam ahad ni. 'successful dinner' . erm...aku plak mulut laju je la pulak kata okay. sebab dapat g jenjalan kot. pulak tu ngan kak zie. ayah ok je la...xdelah dia bising. hahahaha . satu pengalaman yang belum pernah aku alami. apa?

kalau dulu aku g shopping naik kete kecik. aku drive sendiri. xde sapa2 tunggu. pilih2 baju rasa ok aku amik...ngeh ngeh ngeh ...tu pun lepas amik kira pandangan kawan yang jadi peneman la kan.

malam ni, aku pulak jadi peneman. sapa lagi....teman kak zie la. kak zie ni umur dah lewat 40-an dah. dan aku berkenalan ngan kak selvi umur sekitar lewat 30-an...38 kot. Syok gak kan....aku dah ada group baru . hahaha.

bestnya malam nie g shopping, naik kete beso,ada orang drive. ada orang tunggu. macam orang kayalah pulak.wakakakakak. Dak Fahmi amik aku kat umah , terus kitaorang g sacc mall. kak zie ni mana p pun ngan si Fahmi ler. So then malam ni , Fahmi jadi penunggu setia kepada para wanita yang dok menyopping ....untung dak Apis ada peneman jadi penunggu...kkuang kuang...Apis ni plak anak kak zie yang bongsu.
Jenuh gak nie...aku ngan kak selvi jadi perunding imej kak zie. tapi sebelum disahkan imej tu , kena dapat kelulusan anak sulong kak zie....sapa? Fahmi ler. kuang2...aku rasa baik tak yah bawak aku ngan kak selvi kalau akhirnya Fahmi yang bagi keputusan ok ke tak.... iye tak??? huhuhuhu cerewet gak Fahmi nie rupanya. ngeh ngeh ngeh...ha last2 k zie beli tudung je....

then...sebelum balik kitaorang duduk2 sambil minum dan makan fun fries. hahaha syok gak nie ...ada orang tukang bayo....selalu bayo sendiri. sungguh rasa macam anak orang kaya lah pulak!! errrkkk beriya2 kak zie nak cari baju yang 'gah'.....alamak aiiii baju aku simple jer la. maklumlah aku ni gadis pingitan yang serba sederhana. camne erk....hari ni baru 22hb okt, nak tunggu 25 nov...jauhnya rasa. huhuhuhuu kena jimat nie kalau taknak terjerut leher. never mind....i will do something...aku pun nak gak kelihatan ayu dan anggun...secara sederhana sudah.....

errrr topik utama...nak langkah....tak nak langkah.....nak langkah.....tak nak langkah....aku dah ada di sempadan nie....di belakang aku dengan sungguh2 kak zie dan Fahmi menyokong aku. persoalannya di sini....kenapa aku??? aduhaiiiii soalan nie dah banyak kali aku ajukan pada k zie...dan jawapan yang selalu aku dapat....sebab nisah yang terpilih....yelah tapi kenapa aku yang terpilih????

jujur vs hipokrit

Berkatalah benar pada temanmu
Tapi kau membohongi...
Itukah jujur?

Bermanis wajahmu
Kelatnya dalam hati...
Itukah jujur?

Beranilah hadapi dunia
Tapi kau sembunyi...
Itukah jujur?

Jujurkah namanya
Jika hidupmu
Dengan pura-pura

Mengharapkan hari esok
Menjadi lebih baik
Dan kau kata harimu bertambah baik
Walhal sebenarnya
Kau sendiri yang mencipta kebuntuan

Jujurkah namanya
Saat kau mengata cahaya sedang bersinar
Padahal dihadapanmu nyata mendung kelam?

Jujurkah kamu
atau
sebenarnya hipokrit