cari id yes guru sktp

30 Disember 2009

betul itu cabaran...persoalannya...tentang keadilan....

Terkejut....terlihat nama dilantik sebagai ketua jurulatih pasukan perempuan.

Cabarannya....
Mendapat ilmu baru
Mendapat pengetahuan baru
Mendapat pengalaman baru
Sungguh itu aku tidak nafikan semuanya sama sekali.
Hebatnya....mungkin bakat terpendam akan tercungkil secara tidak sengaja.
Lagi kisah tentang kebarangkalian.

Kecewanya.....
Tidak pernah tahu tentang permainan ini
Tidak pernah tahu bagaimana peraturan permainannya
Tidak pernah berminat untuk aktif dalam sebarang sukan! Ini paling sadis untuk diri aku sendiri.

Maka di mana agaknya hak-hak ini?
Hak murid untuk memperoleh jurulatih yang benar2 terlatih untuk melatih.
Hak murid untuk mendapat keseronokkan semasa berlatih.
Hak murid untuk menerima ilmu dan kemahiran yang betul dan tepat.
Apabila jurulatih yang diterima mereka 'kosong'?

Mengenangkan hak-hak itu, aku hanya berjanji untuk melakukan yang terbaik yang MAMPU aku lakukan.

Sadisnya....
Tiada pemain pelapis yang ditinggalkan.
Guru yang hebat bertukar tempat bertugas.
Guru jurulatih 'kosong'
Murid pelapis 'kosong'
Sekolah tuan rumah bagi sesi 2010...
Cuma ada 3-4 bulan sahaja sebelum perlawanan bermula....

Secara keseluruhannya melihatkan situasi jurulatih yang 'empty', situasi pemain yang 'fresh', dan situasi sekolah dalam penglibatannya yang 'banyak mata bakal melihat ke arahnya'...semacam ada sesuatu yang tidak kena di dalam organisasi. Maka di sini timbul persoalan tentang keadilan.Seawalnya bersemangat untuk memulakan persekolahan. Kerana timbul persoalan di atas maka ia mewujudkan satu tekanan. Dan apakah tekanan itu membantu membangkitkan lagi semangat atau sebaliknya? Dan apakah impaknya dihujungnya jika sudah ada kecacatan tercipta di awal persekolahan??Dan seterusnya...kesan pastinya kepada anak bangsa kita sendiri. Satu guru 40 murid. Bagaimana jika separuh dari jumlah guru keseluruhannya mengalami yang dikatakan 'ketidakadilan ' ini?...berapa ramai murid yang akan memperolehi hak yang sepatutnya mereka perolehi ketika di sekolah? Fikir....jangan sekadar serah tugas dan lepas!

Dan aku untuk tidak terus 'kosong'...'blur'....
sedang study dari garis pemula!

26 Disember 2009

lupakan pada yang tak sudi

memikirkan kepada yang tak sudi
menjadikan kita macam-macam
banyak negatif daripada positifnya
sedih
sakit
kecewa
marah
hampa
geram

maka

lupakan saja pada yang tak sudi
juga menjadikan kita macam-macam
negatifnya akan hampir tiada
lebih gembira
lebih ceria
lebih senyum
lebih tenteram

buang saja yang tidak sudi itu jauh-jauh
tak perlu diingat
tak perlu difikir

untuk apa memikirkan dia yang menjalin
dengan tujuan memutuskan dihujungnya??

atau mungkinkah juga ada yang silap penerimaan atau fahaman?
kerana...memang sedar setiap pertemuan pastinya akan ada perpisahan
tapi...ada hubungan-hubungan tertentu yang sukar untuk diterima perpisahan dihujungnya! walau hanya untuk sementara mungkin. kerana yang sementara itu ada kebarangkalian untuk menjadi selama-lamanya!

Mungkin kerana itu juga....menyebabkan aku tak berapa suka ada pertemuan.
opssssss....positifnya....sila fokus kepada kebaikan suatu pertemuan.....
yang juga membawa kepada kebarangkalian yang menguntungkan...

23 Disember 2009

betul aku ini penting vs sekadar menggunakan kesempatan


Hari ni hari terakhir Idah stay ngan aku. Selepas hampir dua minggu Idah berkampung di Sungai Udang ,petang tadi Idah dah pun mula bergerak balik ke Sungai Buloh. Rumah aku kembali sepi.

Hari ni juga aku dah mula menampakkan diri di sekolah. Anis....meh...saya print tak boleh2 ni..kenapa eh? PK1 aku tanya. Aku pun 'try test'...dekat sejam...xleh la..
ok, nanti saya cari bomoh IT jap...pergh klik..klik..klik...sampai tak sempat aku nak tgk apa yang di klik dak bomoh IT tu....dah boleh print dah...aku bertanya,
kenapa boleh jadi macam tu eh?
tok moh jawab......dia pun ade kesesakan traffic gak kak....huhuhuhu
Hahaha betullah kata tok moh tu....ish...hanip..hanip...

Ckgu Bibah....cantik ler. Aku berbahasa...hehehe terima kasih.
Eh, anis takde kerja eh...meh sini susun takwim nie...macam nie..macam nie...kata Penyelia Petang aku.PK 1 aku menyampuk, eh anis kena buat jadual dengan saya. Aku senyum jek...hehehehe

Cgu bibah, nak susun eh, senarai guru pagi belum ade tu tau. Ha,ye ke? takpe....anis kat atas kang suruh tolong taip kejap. wokeh...ai..ai..ai bosss. tanggung beres! aku jawab plak.Actually, aku bercadangan untuk berada di sekolah sampai tengah hari jer. Alih2 dekat kul 1 , kawan call plak...
Ye kak....nape? Anis katne eh? kat umah ke?
Eh dak eh...saya kat sekolah. Uikss..sekolah? sibuk ker. Errrrrrr .....aku jeling jam tangan....(alamak)....errrrr boleh tahan jugak lah sibuknya...jadual ckgu2 tak siap lagi nie. Nape kak? akak nak minta tolong bla bla bla bla....
Ok....saya dah nak balik dalam kul 115. Akak datang lah sekolah. Bila kawan tu datang, aku suh dia jumpa n tanya hanip dulu (wakakakak-hanip kat tok moh IT). tapi aku tengok dah kul satu lebeh, kompem dak hanip dah hilang lah tu....aku lah kena tunjukkan tu....muahahahah

Berkurung buat jadual ngan PK 1....huhuhuhu pening aku. times up! stop! aku kena balik dah. Risau Idah kat umah. sebab dah janji nak belikan lauk. ni pun dah kira lambat...sebab dah 130. Turun bawah....kawan tu dah menanti. Bla...bla...bla....aisey akak nie....ni boleh bukak, takde hal pun. Tak tahu ler...tadi kat umah tak leh bukak! Bila kalut memang semua tak menjadi. Itu perkara biasa. Then kawan mintak tolong ajar untuk scan pendrive....ngok ngek ngok ngek....alamak dekat kul dua sudah bah.....kak, dah ok eh? saya nak balik nie? boleh ker saya balik nie? huhuhuhu masih bersopan n santun gitu....(dalam hati....nak balik..nak balik....aku dah lambat giler nie)

kenapa lambat giler? Actually semalam sudah berjanji dengan pak sedara nak balik kg. janji kul 2. Muahahaha. aku call wak teh....wak, abah dah siap ker? Ha...tengah siap2 nie. Adehhhhh.....cakap kat abah kita lambat sikit. baru balik sekolah. Nak makan sat...kita g dalam 230 ker...dekat2 kul 3 ker...eh...nanti ani mai umah amik wak tau...

Penat. sebab masa aku terisi. dan aku happy.
Side positifnya - aku orang penting kepada ramai orang.
Side negatifnya - ???????(sila padamkan pikiran negatif itu ya!

Setiap perkara yang berlaku ade positif dan negatifnya. Dan aku sedang belajar untuk menumpukan lebih perhatian kepada cause yang positif.

17 Disember 2009

Bersederhana dalam 'hidup'

Akhirnya.....berjaya juga reunion yang aku,idah dan shahful rizal rancangkan. sebagai permulaan cuma ada 8 orang yang hadir. Walaupun sedikit, tetapi meriah. hahaha. Aku ucapkan terima kasih banyak kepada yang sudi meluangkan waktu untuk menghadiri reunion yang serba ringkas ini.

8 orang berkumpul maka ada 8 cerita, 8 kisah. Macam-macam cerita , macam-macam kisah apabila berkumpulnya 8 insan setelah 10 tahun terpisah. Actually jarak jer yang memisahkan. Berita sentiasa ada. Adanya blog, adanya facebook...jauh mana pun tetap dekat. Betul tak? Malah kalau dulu tak berapa nak kenal...kerana fb kita boleh kenal kembali.Malah...bertambah erat. Hehehe...dan segala miscomunication yang pernah berlaku dulu pun boleh dibetulkan semula. Sekarang......mana2 pergi kita rupanya masih ada yang kenal. Masih ada yang ingat. Masih ada yang sayang.

Antara yang hadir : dari kiri
Norliza (Rembau), Fadhillah Hanom (Batu Pahat), Anisah (Klang), Faridah (Sg Buloh), Azly Faisal (Bota), Yusmaliza (Taiping), Aslinda (Segamat) dan Shahful Rizal dari Sentul (tiada dalam gambar).

Harap-harap reunion akan datang akan lebih ramai yang menghadiri,lebih meriah,lebih happening! I Love U All - xmprm.

So....tak perlulah kusutkan fikiran dengan perkara-perkara yang menimbulkan kesedihan. Rupanya banyak lagi perkara-perkara yang mengembirakan ada di sekeliling kita. Dan kita yang memilih......mahu pilih kesedihan,kemurungan atau kegembiraan atau keceriaan. anyway....pertemuan semula ini sangat menyenangkan. Ada syarat.....aku letak pada diri sendiri. Dah senang, bersuka-ria....jangan sampai lupa diri. Sebab apabila kita lupa diri, pasti ada yang akan ambil kesempatan. Hoh....bahaya tu. Pendek kata....apa2 perkara pun....BERSEDERHANA lah....jangan berlebih-lebihan.

09 Disember 2009

crazy exam


final exam yang serabut. tahun ni memang tahun kelam kabut. macam2 hal jadi, macam2 peristiwa berlaku. pergghhhhh sangat menduga daya tahan jiwa! semalam start buka buku 12 malam....berlanjutan sampai 4 pagi boleh dan sempat juga sambil tu ber 'sms'....dasaaaaatttt.

pagi dah jaga tapi lewatlah juga. mamai dan pening lagi. tgk buku lagi. ah tak paham. mana datang variable 's' dan 'r' ni ntah. aku tutup buku. cari sarapan. pegi kedai beli sayur. aku masuk dapur, tanak nasi, masak lauk. so Idah yang ade kat umah ni....leh lah makan semasa ketiadaan aku nanti. makan tau Idah....aku dah masakkan.....
sempat jugaklah aku sidai baju, dan mop lantai dapur tu. lapang sikit kepala otak.

stok roti pun aku dah siapkan.kalau lapar pandai2 lah ko selaongkar dapur aku tu eh....stok maggie pu ada. ha....aku takkan tinggalkan orang dalam rumah aku tanpa makanan tau.hahaha siap semua.....buka buku balik, aku jadi mamai balik. ah....baik aku gosok baju dan get ready pergi UM ....janji ngan lias nak g kul 1130....masuk dewan kul 2....tapi sebab banyak yg aku nak bersoal jawab pergi awal ler. dan kalau sempat leh jumpa wak jinggo sekali. coz wak jinggo sedang bertapa di library UM. Hehehe . okaylah cau...sekadar nak menyegarkan kepala hotak yang serabut.

sungguhlah aku tak tahu apa akan jadi dengan keputusan final exam ni. perrrrgghhhh KACAU! SANGAT KACAU!

08 Disember 2009

renung..tenung...

Ibaratkanlah kehilangan cinta itu umpama hilangnya cincin permata di lautan luas yang tiada bertepi dan harus dilupakan!


dan
seorang teman telah mendedikasikan lagu ini kepada aku....
TQVM wak...



Masih ada yang sayang padamu
Masih ada yang rindu padamu
Mengapa diragukan dirimu
Senyum senyum selalu

Masih ada yang sayang padamu
Masih ada yang rindu padamu
Mengapa diragukan dirimu
Senyum senyum selalu

Masih ada yang sayang padamu

Bulan bintang bercahaya menjadi saksi
Angin bayu bertiup menyamankan
Walau apa terjadi
Dikau tetapku nanti
Hingga akhir nanti

Dikau tetapku tunggu
Dikau kutunggu

03 Disember 2009

pEniNg

makin teruk batuk....aku cari ubat. batuk sampai sakit kepala....aku tak larat dah. dan tambah pening sebab itu nak buat ini nak buat...kalau aku tak buat...x boleh....memang kena buat! tahankan ajelah sakit pun....
Adehhhhh....aku pEniNg...+ BoRiNggg.

02 Disember 2009

satu hari yang....

boring??....mungkinlah kot. aku pening. sebab ada banyak benda kat kepala. semua nak buat. tapi tak buat2. dari pagi...haha tau tak pagi ni kucing kesayangan aku yang kejutkan aku tidur. malam semalam aku biarkan kucing tu lepas dalam rumah. pagi2 dia mengiau...kebetulan pintu tengah tak tutup, tu yang dia boleh masuk bilik aku tu. thank you 'manja' sebab kejutkan kite....ihiks!
ingatkan makanan dia habis ke apa yang dok mengiau....aku tengok air ada, friskies dia pun ade lagi. nak keluar rumah? aku bukakan pintu, tak pulak dia keluar...lagi dia gostan ke belakang ada! Aku landing kat kerusi...elok pulak dia mengekor. Sahlah memang dia kejutkan aku bangun.!!! kan...kan...kan...
malasnya ya ampun aku hari ini. nak buat apa ye? mengadap internet....aku belasah farmville! muahahahaha...borink tiba. aku buka satu blog. ntah kenapa resepi2 dalam blog tu sangat serasi dengan tekak jawa aku. hahahahah....aku dah try satu resepi semalam...sambal goreng jawa tu. hoh....akhirnya. tapi rasanya aku buat tu kurang santan. takpe. first try. next time buat lagi. aku scroll down....mcm best jek sosej arbak ni.

-sosej arbak-

aku siap2 keluar g econmart cari bahan2. tengahari tu aku try buat. hahahah....buat lebih sikit. separuh aku bawak g sekolah khas untuk orang2 pejabat. nak2 pulak hujan tengah lebat gila nie. memang syok makan. rupanya macam2 makanan ada kat opis ari ni....ada langsat,rambutan, kek coklat dan buah kedondong! hah...yang penting sosej arbak aku tu licin! separuh lagi aku bawak g umah kak sue, cousin aku daaa....siap landing tengok cite nenek kebaya lagi. sesudah tu dijamu plak dengan mee kari. perrggghhh...rezeki. siap tapau! hahahah . ade kat peti ais...kenyang plak aku nak makan lagi.

dan malam ni , setelah mengisi hari yang paginya macam borink....petengahannya dengan resepi percubaan yang menjadi hasilnya, petangnya dengan pengisian borak2 bersama kawan (kak sal) dan cousin...main2 dengan kucing gebu bernama april....dan penghujung hari....aku menonton TV seorang diri selepas menulis n3 ini dalam keadaan...
mata panas + pening kepala = tanda2 demam akan datang lagi
muahahahahahaha...aku chow dulu....nak lelapkan mata! esok ....bertugas di sekolah. giliran aku dah sampai.

01 Disember 2009

sekadar 'jika'...

orang kata:
kalau berkawan dengan si pembuat minyak wangi, maka bau wanginya melekat juga pada kita.dan wangi jugalah kita
kalau berkawan dengan si tukang besi, maka sedikit banyak percikan api tu terkena juga pada kita. alahai berlubang jugaklah pakaian kan kalau terkena.

apa kes:
kalau kita sekadar pelanggan yang mendatang je?
masuk kedai minyak wangi-cuba yang itu cuba yang ini. keluar dari kedai..kita wangi jugak kan? kita takde pun kemudiaannya kamcing dengan tuan kedai! amacam??
masuk kedai si pembuat besi - sekadar melihat2 hasil pembuatan si tukang besi dan cara si tukang besi membuat kerjanya. terkena juga percikan api kalau kita sendiri tak berhati-hati kan? kita xde pun kemudiannya menjadi akrab dengan si tukang tadi! amacam??