17 Ogos 2014

Aidilfitri 2014

Assalamualaikum Aidilfitri. Salam lebaran buat semua. Semoga Aidilfitri untuk kalian meriah tahun ini. Pada saya, agak kurang meriahnya. Almaklumlah orang raya , saya tidak berapa raya. Terpaksa sendirian di hening subuh raya. Suami belum balik kerja. Huhuhuhu tak dapat cuti beb.

Tak mengapalah. Satu pengalaman baru untuk saya. Ok ....apabila saya mula menulis di sini...bermaksud ada yang ingin saya luahkan. Tentang raya. Pada sayalah sambutan hari raya dah tidak sehangat dulu ...zaman kanak-kanak saya. Kalau dulu sebelum sembahyang sunat hari raya dah keluar rumah dah nak beraya rumah pak mak sedara yang paaaling tua dalam keluarga ...cukup sekadar minum kopi panas dan makan pagi sekadarnya kemudian "njalok ngapuro - ngomong wong jowo"...heheh. zaman la ni macam x ada dah...

Dua. Budak-budak pun dah tak g keluar beraya sendiri dengan kawan-kawan pusing keliling kampung. Yelah keadaan dah berbezakan...ditambah pula dengan berita culik sana sini. Bahaya di mana-mana saja sekarang ni. Kesian budak-budak sekarang tidak berpeluang untuk beraya sendiri. Hah saya pun agak terkejut sedikit apabila ada statement daripada murid saya perihal duit raya. Malas nak datang sekolah untuk sambut raya bersama kawan-kawan. Apatah lagi duit raya yang cikgu bagi seringgit aje! So kalau rm5 baru nak datang sambut raya sama-sama? Lihat....betapa mentality murid majoriti melihat raya adalah duit. Mesti lebih seringgit pula tu. Hancur la  macam ni. Itu di kalangan murid...kalangan budak-budak.  Takpe masih boleh dibetulkan dan dilentur..erkk boleh ke?

Tiga. Di kalangan dewasa? Duit raya juga ke isunya? Of course la tidak. Sebab yang dewasa dah ada duit sendiri dan sudah cukup arif tentang duit dan jajahan takluknya. Bagi yang dewasa pula...sibuk dengan open house Aidilfitri. Asyik-asyik open house. Tak salah kerana asalnya adalah untuk menjamu semua orang. Dan tentulah dengan ikhlas kerana bersedia dari semua sudut. Dari sudut perbelanjaannya sudah pastilah kan. Masalahnya ...dari tahun ke tahun amalan open house semakin meluas. Sehinggakan ada yang berfikir kalau tidak ada open house jadi segan nak bertandang! Sangat salah pandangan begini pada sayalah! Nak tunggu jemputan open house baru datang. Kesiannya kepada mereka-mereka yang tidak berkemampuan ber'open house'....kemampuan dari banyak sudut. Perbelanjaannya, masanya, tenaga kerjanya. Bukan semua mampu. Kerana amalan ini juga menjadikan orang segan nak menjemput datang ke rumah sebab tak ada makan2 yang sedap2. Sekadar air dan kuih pasti ada. Tapi kalau tengok open house rata2 ada macam2 makanan. Yang tak buat...jadi segan . Nak buat kemampuan pada tahun itu mungkin kurang. Sudahnya diam2 saja lah. Kesian kan? Lebih mengaibkan kalau ada yang bertanya bila nak buat open house?

Silap ni! Sepatutnya kita tak tanya orang bila nak buat open house. Kalau jawab xde budget. Malulah dia. Walaupun mungkin kita sekadar usik saja. Kita tak tahu emosi raya ni kadang2 kan lebih sentimental....lebih molek kita jemput datang bertandang rumah kita kan.....sebuk2 nak pegi umah orang nak makan sedap2...rumah sendiri tak pula berjemput. Adoiii.

Seram pikir. Takut open house jadi penyebab kurangnya budaya bertandang minta maaf....tapi lebih kepada bertandang sebab nak makan sedap dan kumpul duit raya yang mewah!

Dah tu pula open sana sini. Ada yang tertinggal atau sengaja di cicirkan. Bila jumpa ada yg bertanya plak....tak pergi ke rumah si polan- si polan?  Yang di tanya terpinga2 tak tahu apa2....mula berfikir plak kenapa saya tak tahu?

Minggu pertama raya dah elok maaf2...bila jadi situasi ketidaktahuan macamtu dah terkecil hati pula.....macam mana tu? Setahun memendam rasa. Raya tahun depan jumpa minta maaf lagi...lepas tu lupa atau sengaja lupa....terkecil hati lagi...ate...apa makna raya?!

Apapun saya pasti setiap situasi ada sebab dan Allah tahu kenapa situasi tertentu berlaku kepada hamba2Nya yang tertentu.

Selamat Hari Raya Aidilfitri.


05 Mac 2014

Allah punya kan?

Saya kurang faham. Atau mungkin manusia semakin lupa. Akal fikiran yang kita ada sekarang...Allah yang pinjamkan pada kita kan?
Sifat kita yang ingin meneroka dan mencuba sesuatu yang baru pun...hasil gerak hati dari Allah juga kan?
Dari keinginan yang tinggi itu maka wujud pula sifat rajin dalam diri. So...kewujudan itu timbul dengan izin Allah kan?

Tapi kerana kita berusaha...kerana kita punya sifat rajin....yang kita dapat dengan izin Allah itu...kita tiba-tiba rasa kita hebat. Mula nak bersuara orang itu malas. Orang itu tidak mahu berusaha. Jadi kita tidak payah tolong dia. Buang masa kita aje. Biarlah dia. Siapa suruh dia tidak usaha?

Tidakkah di situ sudah timbul riak nya? Perasan tak? Huhuhuhu bersendirian membaca dan memahami status2 dalam fb buat saya terfikir persoalan2 yang tersebut di atas.

Di suatu pemikiran yang lain, saya cuba untuk tidak terbabit sama dalam pandangan berbau negatif.

Alangkah baiknya kalau yang malas ....yang tidak mahu berusaha tadi tu kita berikan cadangan membina. Itu lebih baik daripada dibiarkan.

Tapi begitulah hakikat dunia sekarang. Hanya tahu mengkritik tanpa cadangan penambahbaikkan. Eh...tapi tidak lah semua begitu. Segelintir sahaja. Namun, ada juga segelintir manusia yang memberi cadangan setelah memberi pandangan yang mengguris hati.

Sebaiknya kalaulah dapat dielakkan situasi mengguris hati itu, saya kira Allah lebih suka. Tak perlulah ayat-ayat menyindir. Agak kurang manis untuk kumpul pahala hasil dari umpatan keliling kan?

Mengapa entri ini wujud? Saya agak terkesan dengan pelbagai post yang saya kira semakin hilang adabnya.

Mungkin akan ada yang bersuara waima dalam hati : orang dah biadap, tidak perlu nak beradab. Kan? Dulu mungkin saya setuju. Tapi kalau kita ikut rasional hati dan akal waras, yang biadap akan beradab kalau kena gayanya. Kalau tepat cara sabarnya. Kembali kepada budi insan terhebat di bumi. Rasul Allah. Muhammad.

Manusia ingin jadi hebat. Tapi lupa untuk kenal Muhammad.Hebatkah kita?

Untuk kata orang lain malas?
Untuk kata orang lain tidak habis usaha?
Untuk kata orang lain kurang bijak?
Untuk kata negatif kepada orang lain?

Sebelum menilai orang lain.Mari kita semak dan nilai diri kita.Muhammadkah kita? Siti Khadijahkah kita? Siapa kita?

Semua pun Allah punya kan?
Kita menilai ciptaan Allah ?

Akan datang:
Permudahkanlah urusan...
Kamu
Dia
Diri sendiri

20 Mei 2013

1285 HARI LAGI......

Menghitung hari. Saya semakin tidak sabar menanti tibanya hari yang ke-1286 itu. Hari ini saya berkongsi angan-angan dan impian bersama rakan baik saya. Melangkau jauh ke hadapan.Saya betul -betul sudah memasang niat dan nekad di dalam hati. Dengan izin-Nya mudah-mudahan hari yang ke 1286 itu akan muncul dengan jayanya.Sangat tidak sabar. Beberapa langkah telah saya mulakan.....semoga Allah memberkati langkah kaki saya itu.

Ya Allah semoga Engkau makbulkan hajatku.
Ya Allah semoga Engkau berkati usaha kami.
Ya Allah semoga Engkau murahkan rezeki kami.
Ya Allah semoga Engkau melindungi hati

kami.

18 Mei 2013

Menyiapkan diri

Salam tengahari......lama tidak bersiaran, walaupun sebenarnya ada banyak perkara yang yang hendak dikongsikan. Hari ini saya curi sedikit masa itu berkongsi cerita.

Lakukan sesuatu perkara berniatkan kerana Allah....maka hati kita insya'allah tidak akan 'tercedera' jika diguris,terguris atau yang sezaman dengannya. Seringkali juga mengingatkan hati tentang perkara itu tetapi seringkali juga hati itu terleka dan lupa dengan ingat tersebut.

Bukan senang nak kawal hati. Perjuangan besar untuk seseorang itu adalah untuk menjaga dan memelihara hati. Berpeluh jiwa.

Segala perbuatan dan pergerakan haruslah diniatkan kerana Allah. Bukankah begitu? Kerana apapun yang kita lakukan adalah dengan izin-Nya juga.

Bekerjalah kerana Allah. Insya'allah Allah akan permudahkan dan melancarkan pekerjaan kita.
Berkawanlah kerana Allah, mudah-mudahan Allah akan kurniakan kawan-kawan yang sepadan dengan kita.
Lakukanlah segalanya kerana Allah, semoga kerananya kita tidak mengharapkan balasan kebaikan yang kita beri dan  tidak merungut andai tiada ucapan terima kasih yang kita terima.

Teringat kata-kata:

" Lupakan kebaikan yang kita lakukan kepada orang, Ingat keburukan yang kita lakukan kepada orang"

Ha....ada sesiapa yang boleh maintain hidup berpegangkan kata-kata itu? Kita selalu ingat kita buat baik pada orang, dengan harapan orang akan balas balik kebaikan kita. Tapi kita lupa yang manusia mudah lupa. Kebanyakan orang akan lupa kebaikan yang diterima. Huhuhuhu bunyi macam saya merungut pula kan?

Uish...dan sebaliknya kita juga selalu ingat keburukan yang orang lakukan pada kita. Ada kita ingat keburukan yang kita lakukan pada orang lain? haram.....(eh...iye ke aku pernah buat buruk kat dia?-at least macam ni la kot kata hati bila ada orang bagitau kita sudah melakukan sesuatu yg buruk pada orang lain....kan?)

Saya bermuhasabah diri.

Berkawanlah dan jalinkan hubungan kerana Allah semata-mata. Dengan niat dapat melakukan sesuatu yang baik untuk mereka kerana Allah juga. Mungkin Allah nak beri dan sampaikan rezeki mereka melalui kita maka Allah mengizinkan perhubungan terjalin. Dan andai suatu ketika kita tidak lagi dingati atau dilupakan maka bersangka baiklah.....barangkali tugas kita sebagai perantara rezeki sudah berakhir dan Allah sedang mengatur untuk menjalinkan hubungan baru untuk kita. Maka yakinlah tugas yang baru itu akan membawa kebahagiaan yang lebih baik. Sesungguhnya rancangan Allah untuk hamba-hamba-Nya adalah rancangan yang terbaik!

Dan sebenarnya saya sedang menyediakan diri untuk ke arah itu. Walaupun berat hati, jika begitulah kehendaknya saya perlu redha. Semoga Allah terus memberi petunjuk dan kekuatan untuk saya meneruskan kehidupan yang lebih baik, aman, bahagia dan tenang bersama suami tercinta.

Untuk rakan-rakan guru saya, anda semua adalah saudara saya, anda semua adalah keluarga saya. Anak-anak didik saya adalah harta yang tidak ternilai harganya. Tetapi itulah......sesungguhnya Allah menyimpan rahsia untuk saya dan saya perlu berani menempuh.

KEPADA SEMUA RAKAN GURU SAYA....SELAMAT HARI GURU.
Saya sayang kamu semua. Dan kerana sayanglah walau sedikit gurisan....ada kala hati ini sedikit tersentuh. Tetapi saya percaya....Allah telah berikan yang terbaik untuk saya.

07 Mac 2013

Postpone dululah...

Assalamualaikum dan salam bersiaran ! Mac sudah tiba. Permulaan Mac saya bermula di Bintulu. Herm first time sampai di Bintulu. Selepas dua hari di Bintulu saya menjejaki pula Bandar Miri. Dan sungguh saya belum habis untuk menjejaki Miri. Masa sangat mencemburui saat-saat santai saya. Harharhar. Belum dapat mempamerkan keriangan sepanjang di bumi Sarawak. Gambar belum sempat diupload. Kemalasan masih belum dapat disingkirkan 100%. :-)

Kini rutin harian di Tanah Semenanjung diteruskan lagi. Dan......instrumen PBS saya semakin memenuhi kotak kertas A4!!! Siap sedia untuk ditanda sepanjang cuti sekolah nanti. Pengsan ! Berpinar biji mata rasanya. Berpusing-pusing kepala juga. Bzzzznya saya.

Arrgghh....dan hari ini saya menerima info pertandingan syair MTQ zon B .....diubah tarikhnya kepada 19 Mac 2013. Masak!!!! Saya sudah hampir terlupa nak memantau Hannan Akif melagukan syairnya. Haadoiii. Terlampau leka dengan pengemaskinian fail-fail dan instrumen-instrumen PBS! Pun...masih tidak sempurna lagi pengurusan PBS saya. Saya hampir buntu.

Berkebun menjadi terapi kepada kebuntuan yang melanda. Fed-up dengan PBS yang tidak berkesudahan. Otak saya semakin letih. Saya sudah tidak ada masa langsung untuk bersantai-santai dan berpoya-poya dengan rakan sekerja ketika di tempat kerja. Waktu free dihabiskan dengan penyediaan instrumen, penandaan buku latihan dan evidens-evidens yang berlambak. Tak boleh berhenti, kerana berhenti sahaja sekejap.....akan semakin menimbunlah kertas-kertas evidens. Susah nak surut. So, jalan terbaik, sentiasa membuat penandaan ok! Dan kerana itu juga saya hampir tiada masa untuk memantau anak bimbingan linus saya! Saya tak berapa nak pandai, menanda kertas/buku sambil membimbing anak belajar menguasai kemahiran-kemahiran bahasa. Seolah-olah tidak fokus dalam kerja. Sungguh saya tak pandai nak berserampang 3-4-5 mata! Susah kan? Tapi otak saya dipaksa untuk mengatakan ianya mampu untuk diatasi. Ikhlas tak? Adil tak?

Tidak semua manusia boleh buat 1-2-3-4 kerja serentak dalam satu masa ok. Walaupun begitu tidak dinafikan ada juga yang mampu dan saya tabik anda yang mampu! Dan saya tahu kemampuan saya di tahap mana. Diri saya...saya tahulah!

Ops, bab berkebun. Saya tidak terlibat secara langsung. Setakat menjadi pembakar semangat kepada suami dan pendorong untuk dia terus berbakti dengan tanah. Saya merancang-rancang untuk membuat projek pertanian. Tunggu green light sang suami, baru boleh on. Apakah itu...tunggu...mungkin setahun - dua lagi. Anda-semua doa-doakanlah agar perancangan itu mencapai objektifnya...ok....:-)

Seronok...pulang sekolah terus ke kebun melihat-lihat pisang yang mula bertunas baru....melihat-lihat bendi dan petola yang semakin membesar....aaaahhhh release tension gua beb!. Kalaulah projek pertanian yang diidam-idamkan menjadi kenyataan.....saya nak pencen awal jadi guru...nak berbakti dengan tanah pulak! Sekurang-kurangnya boleh bertukar-tukar oksigen-karbon diaksida dengan pokok-pokok tu semua. Segar lah juga kepala ni kan.....Adios......

*tak sabar nak tukar profesion jer rasa....nasib baik hutang banyak.....so, kena postpone dulu niat tu....hehe

24 Februari 2013

Allah masih peduli

Sedih ...memanglah sedih. Tapi kalau dah ketentuan nak buat macam mana...terima sajalah dengan redha. Begitulah kehidupan dalam dunia ni sebenarnya, ada masa kita di atas...waktu itu dapat dirasakan kepentingan diri dalam pergaulan semasa. Dan ada masa kita berada di bawah..dan waktu itu seolah-olah kita sudah tidak penting lagi kepada mereka2 di sekeliling kita. Di masa itu kita ada atau tidak....orang dah x perasan. Kehadiran kita sudah tidak penting. Tempat kita sudah terisi oleh orang lain yang lebih berkepentingan dari kita. Dugaan dari Allah...dan itu bermakna Allah masih peduli dengan kita. Maka...besyukurlah.....


19 Februari 2013

Merepek apakah ini...

Saya lebih selesa berkongsi perasaan di blog berbanding di facebook. Mungkin disebabkan pengunjung TS sudah hilang ditelan waktu. Kalaupun ada yang berkunjung singgah pastinya di kalangan blogger2 baru yang belum mengenali asal usulnya blog TS. :-)

Masih stress dan di sinilah tempat untuk cool down kan keadaan dan situasi yang sedang dialami. Hah.....penulis TS bakal mengorak langkah baru memasuki semula dunia blog yang sudah lama ditinggalkan. Kesibukan memaksa saya melupakan seketika rutin harian 'menulis' di sini. Dan Kesibukan yang membawa kepada kebuntuan juga telah membuka pintu baru dalam penulisan entri di blog TS.

Sana sini semua orang, dan rata-rata dari kita hanya mahu melakukan perkara yang mudah. Semuanya mahu disediakan, disuapkan...ditunjukkan. Ha...manusia mana lah ada orang yang mahu kesusahan, apatah lagi zaman semuanya di hujung jari. Pun begitu di hujung jari...lagi bertambah malas pun ada juga....harharhar. Ntahlah....
 
Hishhh apalah yang saya merepek nih.....herm...sebetulnya saya sedang 'bengong'....sorry....

18 Februari 2013

Sedih...sedih....saya sangat sedih okay!


Hari ini saya sangat moody....sangat-sangat. Dan entahlah kenapa macam nak meletop rasa jiwa raga. Nak marah jer rasa. Nasib baik dapat kawal saat bersama anak-anak didik saya. Sudah tiak sanggup lah rasa nak memendam. Lagipun sudah lama buku catatan maya saya ini tidak menerima entri kekecewaan dari hati kecil saya kan.....

Bermula dengan pelbagai tugasan.....sentiasa diasak begitu dan begini,itu dan ini.....diasak...diasak dan terus diasak. Otak jadi jem. Asyik sakit kepala sepanjang minggu. Malam Isnin saya sudah tidak aman dan tenang. Kepala terasa berdenyut-denyut. Memikirkan evidens2 yang perlu disediakan....memikirkan segala macam item PBS yang perlu dikemaskinikan.... dan saat ini mata saya sudah pun berpinar pinar, bilik ini saya rasa macam nak berpusing pun ada. Usai entri ini saya akan tidur. Huh awalkan......waktu moody saya! Saya tidak banyak bercakap dan bergurau macam biasa. Rasa macam nak diam jer! Namun amarah dan rasa kecewa tidak puas hati terbungkam dalam hati.

Menyesal apabila saya mengambil serius jawapan endah tidak endah yang diberi , yang akhirnya memberi kecacatan dalam prestasi kerja saya setelah 12 tahun! Sedih dan kecewa. Menampakkan sangat saya sudah semakin dihilangkan dari senarai itu. Nama saya sudah semakin pudar. Jika tidak mana mungkin saya dilupakan.  Dan dalam sejarah, esok saya akan menyerah kan balasan surat yang saya terima hari ini. Terima kasih sahabat. Dan peringatan untuk saya, jika mahu bertanya....maka bertanyalah pada orang yang betul. Jika tidak, sendiri tanggung. Macam sekarang, saya tanggung sendiri kan.....prestasi masa depan yang tersimpan dalam fail dan tidak akan hilang mahupun luput, mencacatkan. Argghhhh...sedihnya! Silap saya juga, kurang peka! Perlu diakui juga salah sendiri. Tapi saya sangka dan fikir lain....tak sangka lain. EEEEEeeee....sedihnya!! SAYA SEDIH TAU!!! dalam saya gelak2 kat sekolah tu tapi hati saya sedih lah......Sharing is caring....tapi kalau sharing benda yang boleh mencacatkan prestasi orang lain....caring lah sangat.....

Dapat pulak buku rekod kehadiran.....saya bukan sengaja tapi saya betul2 terlupa. Kenapa conteng telinga kera tu guna pen???? tampal notis kan boleh.....satu lagi kecatatan dalam kerja saya. Buku rekod kehadiran tu kan tak boleh nak liquid2......sengaja untuk menampakkan kelemahan saya yang tidak saya sengajakan kah ?

Tengok buku ringkasan saya pula.......pun conteng guna pen. xde tampal notis. Di ruang itulah untuk saya catatkan impak saya....Eeeee sedihnya saya!!! Macam teruk sangat jer kerja saya. Tak apalah.......saya akan biarkan aje semua conteng-contengan tu......saya tak akan liquid.....saya tak akan tampal.....biar semua orang tengok kalau depa belek2 buku saya .....x kisahlah sapa yang belek......kawan2....pentadbir2 atau pemantau2......saya akan biarkan mereka menilai saya berdasarkan contengan2 itu......

Sharing is caring......kan....

buka plak facebook.......baca status begitu begini......eeeeeaiiiii meruntun jiwa. awak sedar tak status tu mengguris hati orang ke tak.....awak sedar tak msg2 awak tu tidak dibalas oleh orang yang awak harap dia akan reply atau respon......awak tak pikir ke kenapa orang tu senyap aje.....ohhh mungkin awak tak sedar statement awak tu menyentuh hati dia? jadi...dia malas nak layan......dulu senyap tetiba potpetpotpet kat fb begitu begini ..baru la nak sms kat tepon.....yer tahniah atas kejayaan awak dan awak sedang sangat berbahagia...kami belum direzekikan oleh Allah untuk menerima kejayaan macam awak okay.......semoga awak berjaya harungi rintangan dan bakal menemui hasil kejayaan awak yang seterusnya.

ok...saya dah bertambah sakit kepala...stressss dan sedih hati. Saya nak lelapkan mata.~End~
Allah.....Maafkan Aku.


09 Januari 2013

Selamat bertunang....


Untuk anak sepupuku, Aini & Failee....
Bik Ani ucapkan....
Semoga kekal bahagia :-))))

11 Disember 2012

Tahniah Kak Su...

 Kelakar! Pagi tadi punya kelam kabut En. Nuar dah terlewat ke tempat kerja. 7:40 pagi dah merempit. Tup...tup 8:30 pagi dah balik rumah. Saya fikirkan dia tertinggal barang ke...apa ke...rupa-rupanya hari ini Selangor cuti! Hahahaha...boleh pula suami isteri terlupa. Ampun Tuanku.....

DIRGAHAYU Ke Bawah DULI YANG MAHA MULIA SULTAN SHARAFUDDIN IDRIS SHAH ALHAJ IBNI ALMARHUM SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH ALHAJ Sultan Selangor Darul Ehsan sempena hari keputeraan baginda yang ke 66.

KLANG: Tengku Aris Temenggong Selangor, Tengku Muhamad Yusof Shah mengetuai senarai 113 penerima anugerah, darjah dan bintang kebesaran sempena Hari Keputeraan ke-66 Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, hari ini apabila dikurniakan Darjah Kerabat Selangor Kedua (DKII) pada istiadat di Istana Alam Shah, di sini. 

Gembiranya dan tahniah kepada semua penerima anugerah. Hari Keputeraan Sultan Selangor 2012, pasti jadi ingatan untuk keluarga Kak Su (sepupu saya) sampai bila-bila kerana suami Kak Su, Abang Salleh adalah salah seorang individu yang menerima anugerah Darjah Kebesaran Setia Sultan Sharafuddin Idris Shah (SIS). Saya pun kebetulan je tahu tentang berita gembira ni petang tadi.

Saya sebenarnya merancang nak ke rumah Kak Su petang tadi, dan kebiasaannya saya akan sms dulu. Yelah...takut pergi main redah je tak ada orang pula. Sia-sia je nanti.Apabila sms, Kak Su kata dia ada jamuan hi-tea kat istana sebab Abang Salleh terima anugerah hari ni. Tu yang tahu tu....Anyway tahniah Kak Su dan Abang Salleh.... tahun ni dapat anugerah...tahun depan, Februari dapat menantu pula. Semoga kegembiraan sentiasa menyelubungi keluarga.

 ~ Happy to both of you ~

Sebelum gatal tangan sms Kak Su tu saya dah pun plan nak ke rumahnya dengan bawa sikit ole-ole. Rasa macam kosong sangat pula kalau pergi berlenggang. Tengok dalam peti sejuk ada balance buah strawberry. Tengok dalam blog Mat Gebu ada resepi Fresh Strawberry Muffin. Tengok barang-barang keperluan semua cukup kat dalam almari. Makanya selepas siap lauk ikan pari masak asam pedas untuk makan tengah hari , saya terus buat muffin menurut resepi Mat Gebu. hehehe bolehkan Mat Gebu....saya buat sendiri tau siap tabur icing sugar lagi, dan saya guna gambar saya sendiri. Resepi je yang saya follow. Huhu. Dan inilah hasilnya. 

Cuma...warna pinknya kurang menyerlah. Strawberry emulco tu tak cukup agaknya. Nasib baik rasanya ok, dan En. Nuar lepas ngap satu...amik satu...amik satu....sedap katanya. Alhamdulillah...lega muffin tu menjadi dari segi rasa. Hehehehe....Inilah buah tangannya yang hendak di bawa untuk Kak Su tapi tidak kesampaian. Ntah dah berapa lain kali dah nak ke rumah Kak Su ni. Ada sahaja halangannya. Herm....tuhan belum izinkan. Tapi bulan Februari tu dah memang kompem kena rewang  :-))).

10 Disember 2012

Jadual oh Jadual

Salam ya saudaraku sekalian. Hari ini saya ingin berkongsi rasa sedikit. Jadual oh jadual. Saya sebenarnya sangat bersyukur kerana diantara ramai-ramai guru di sekolah, saya dipilih untuk membantu menyiapkan jadual mengajar rakan-rakan saya di sesi petang. Seronok tetapi mencabar yang sangat menguji kesabaran. Sudah beberapa hari dengan tugas yang satu ini tetapi masih belum dapat diselesaikan dengan sempurna. Ada kala terasa macam bermain puzzle. Jadi, untuk mengurangkan rasa stress, saya anggap saya sedang bermain 'game'. Hahaha....seperti entry saya yang lepas kita boleh cari atau bina rasa gembira. Dan selagi tak selesai memang tidak boleh nak lena tidur.

Tapi, sudah namanya pun manusia....memang susah nak melarikan diri daripada tidak merasa bengang. Bengang beb setelah berjam-jam menyusun 'puzzle' di atas nun...masih juga jalan mati yang dijumpai. Hai di manalah lorong yang boleh saya wujudkan untuk menyelesaikan masalah 'puzzle' saya ini? Adakala bagai nak pecah kepala memikirkan.  Oleh itu, apabila jadual ini dapat saya selesaikan kelak, saya berharap dan bermohon mudah-mudahan tidak ada rakan yang merungut dengan jadual masing-masing. Saya sedang dan akan melakukan yang terbaik yang mampu saya lakukan untuk anda. Tugas-tugas guru yang semakin mencabar, semakin ketat, dan semakin padat cukup difahami. Sama-samalah kita bersabar ya!..

Saya sedang berusaha secepat mungkin untuk menyusun jadual cikgu-cikgu sekalian. Jadual oh Jadual. Pusing kepalaku!

29 November 2012

Hilangkan rasa kecewa

Salam Ukhuwah buat pengunjung TS. Terima kasih sebab suka nak main klik-klik pada frasa Tinta Semalam. Sangat menghargai tindakan anda itu. Peace Yoooo!!! hehehe. Mari hilangkan rasa kecewa. Kecewa merupakan suatu perasaan yang normal wujud pada manusia yang mempunyai hati.Kalau tidak pernah merasai perasaan itu sekarang mungkin pada masa akan datang. Yang pasti semua orang akan merasai. Saya? Hahaha sedang berada dalam hati yang gundah gulana la nie. Itu yang mencari cara menghilang rasa yang negatif tu.

Apa yang saya kecewa. Ahh...tentang prestasi diri saya sendiri. Kini sudah pun sedikit mengganggu pencapaian masa hadapan saya.Sedihkan? Bohong la kalau saya tidak kecewa kan? Dan untuk memperbaikinya saya perlu menolong diri saya sendiri dan bukannya dengan cara merintih belas ihsan kawan-kawan. Kepada yang prihatin, terima kasih. Andalah sahabat,teman dan kawan saya. Kepada yang menyepi, jangan risau anda masih kenalan saya. Tuntutan harian anda memberi komitmen kepada kerja dan keluarga juga penting. Itu saya faham. Maka saya redhakan hati saya dengan apa pun situasi. Mudah-mudahan Allah memberkati.Terima kasih tuhan!

Gembirakan hati mengubat rasa kecewa itulah caranya. Lakukan sesuatu yang boleh membuatkan hati gundah bertukar ceria. Cara saya. Masak. alamatnya makin babamla saya buka sekolah nanti! Apa yang penting.....senyum dan gembira.

Petang tadi saya asyik mengadap blog-blog masakan dan akhirnya saya tertarik dengan resepi tortilla. Mencari-cari kepingan tortilla di pasaran, tak jumpa pula. Saya tekad buat sendiri. Hahaha...kemahiran belum cukup, ketebalan tortilla saya tidak seperti yang sepatutnya. Tapi boleh la juga. Kunyah mulut sendiri je pun kan,....suami pun tak komplen, so boleh la diterima. Ngeh...ngeh...ha....sedikit berbunga dihati. Mudah je kan kalau nak hilangkan rasa kecewa?Semua pun atas diri sendiri...kalau dilayan...GILA la gamaknya.


Beberapa hati sebelum ni, kalau tidak salah pada hari Sabtu yang lepas....saya punyalah teringin nak merasa dan menjamah durian crepe yang semakin menjadi-jadi sebutan orang ramai. Pun saya cubalah buat sendiri setelah merayau-rayau kot ada yang menjual di sekitar bandar Klang, tapi tak jumpa. Saya ni pandai sangat pulaknya nak buat crepenya tu...hahaha kelakar, nasib baik suami rajin nak membuatkannya untuk saya. Happy sangat. Gembira lagi.....mari kita cari lagi kegembiraan. Kalau tidak ada, bukan menjadi kesalahan untuk kita wujudkannya...betulkan??? Inilah hasil durian crepe saya.

 Rujukan : Blog Masam Manis

Blog Masam Manis adalah blog yang wajib saya kunjungi saban hari. Memang tak jemu. Gambar yang cantik-cantik dan resepi-resepi yang sangat menarik. Saya dah jadi peminat setia blog ini. Selain blog masam manis, ada dua lagi blog yang sering saya kunjungi. Blog Spices Journey. Blog ini milik Kak Shiela, merangkap isteri kepada abang sepupu saya. :-) . Saya gemar  juga mengunjungi blog Mat Gebu ,Dapur Tanpa Sempadan. Resepi-resepinya mudah untuk diikuti lantaran penerangan langkah demi langkah yang mudah difahami. Best sangat! Saya la....orang lain saya tak tahu. Kalau dah boring tak tahu nak masak apa, di blog-blog inilah saya pinjam resepi. Hehehehe Herm...gembirakan? So tak perlu susah-susah memikirkan kesusahan yang menimpa. Lagi pula saya dengar dalam rancangan Dato' Fadzilah Kamsah tu...Selami Jiwa....Kalau kita diberi satu musibah, sabarlah dan tuhan akan balas dengan dua kegembiraan! Senyum dan teruskan senyuman. Orang yang gembira belum tentu tersenyum, tapi orang yang tersenyum pasti akan gembira.


22 November 2012

Lumrah kehidupan

Turun naik dalam kehidupan itu lumrah. Ibarat roda yang berpusing, adakala kita berada di bawah dan ada kala kita berada di atas. Menghadapi segala ujian dan dugaan dari Allah. Hadapinya dengan redha. Seperti mana dialog dalam filem Ombak Rindu tu kan. Redha itu ikhlas. Maka Ikhlaskan lah hati ketika menempuh ujian-ujian getir dalam kehidupan. Pasrah itu menyerah. Maka seterusnya setelah meredhai maka menyerahlah kepada Allah. Dalam erti kata yang lain. Tawakkal. Bukannya pasrah lemah atau pasrah mati. Menyerah tanpa sebarang tindakan , itu yang kurang betul dan kurang baik.  Redha + Pasrah + Tawakkal.

Sesungguhnya Allah mengasihi mereka-mereka yang diuji...diduga. Sesungguhnya Allah sedang merindui rintihan hamba-hamba-Nya itu yang barangkali hampir alpa dan leka dengan urusan duniawi. Sesungguhnya Allah sedang menghampiri dan ingin hamba-Nya itu kembali menyintai yang Maha Agung! Sesungguhnya Allah menyayangi dan ingin memberikan Anugerah terhebat kepada hamba ciptaan-Nya.

Tidak perlu menyalahkan takdir, tetapi bersyukurlah. Kita perlu menang untuk melayakkan diri kita menuntut hadiah yang sedang ditawarkan. Dan bersyukurlah kerana kita adalah insan terpilih yang mungkin akan memenangi hadiah tersebut. Yang penting usahakanlah yang terbaik . Semoga kemenangan itu milik kita. Dan untuk menang ranjau duri hujan panas perlu dulu ditempuhi. Gagahi tindakanmu. Perkasai imanmu.

Doa Kuat Semangat:

“Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari kesusahan dan kedukaan. Aku berlindung kepadaMu dari lemah kemahuan dan kemalasan.Aku berlindung kepadaMu dari sifat pengecut dan bakhil. Dan aku berlindung kepadaMu dari banyak hutang dan kezaliman manusia.”



22 Oktober 2012

MBMMBI

Definisi MBMMBI atau Memartabatkan Bahasa Melayu & Memperkukuhkan Bahasa Inggeris


Memartabatkan Bahasa Malaysia bermaksud meletakkan Bahasa Malaysia pada tempat yang sepatutnya, sesuai dengan kedudukannya sebagai bahasa kebangsaan seperti yang termaktub dalam Perkara 152, Perlembagaan Malaysia. Bahasa Malaysia juga merupakan bahasa pengantar utama pendidikan berdasarkan Akta Pendidikan 1996.

Memperkukuh Bahasa Inggeris membawa maksud memantapkan penguasaan Bahasa Inggeris sebagai bahasa yang wajib dipelajari, bahasa komunikasi dan bahasa ilmu di
peringkat nasional dan antarabangsa.

Peranan Guru dalam Melaksanakan Dasar MBMMBI
  1. Pendekatan Modular Kurikulum Bahasa Malaysia – Penguasaan asas kemahiran berbahasa diperkukuh melalui pendekatan modular yang bersepadu, seimbang dan holistik menerusi modul P&P.
  2. Asas Berbahasa (Basics To Basics) – Pengukuhan asas berbahasa dilakukan secara berstruktur dan sistematik. Asas berbahasa pradengar, prabunyi, prabaca dan pratulis diperkukuh melalui modul P&P yang menerapkan elemen menyeronokkan dalam seni bahasa. P&P tatabahasa adalah berasaskan sistem bahasa yang betul dan dilakukan secara bersepadu dalam konteks.
  3. Didik Hibur – Pendekatan P&P Bahasa Malaysia akan menyediakan suasana yang lebih menyeronokkan dan menarik melalui pelbagai kaedah. Kemahiran mendengar, bertutur, membaca, menulis, tatabahasa dan seni bahasa akan disulam dengan dengan aktiviti penerokaan, pencarian maklumat, pelaporan dan penghasilan produk.
  4. Penggunaan Bahasa Malaysia Standard Merentas Kurikulum – Penggunaan sistem bahasa yang betul dalam mata pelajaran lain akan menyokong P&P Bahasa Malaysia. Penggunaan dialek tempatan atau bahasa pasar mesti dipantau agar tidak menjejas standard dan mutu Bahasa Malaysia itu sendiri.
  5. Teknologi Maklumat dan Komunikasi dalam P&P – Penggunaan teknologi makluamt seperti perisian, e-mel, laman sembang dan laman web dapat menyediakan P&P yang bersifat interaktif serta nenghiburkan. Satu portal akan diwujudkan untuk menghimpunkan bahan penulisan serta menyediakan forum bagi penggiat bahasa, para pendidik, sasterawan, pelajar serta pengguna Bahasa Malaysia untuk berbincang, mengkaji dan mencari maklumat tentang Bahasa Malaysia.
  6. Program Bacaan – Program bacaan seperti Komponen Sastera dalam Bahasa Malaysia (KOMSAS), Buku Sastera Sekolah Rendah , Bacaan Awal Berstruktur dan NILAM diteruskan. Beberapa penambahbaikan akan dilakukan supaya pembacaan bahan sastera dapat ditingkatkan.
  7. Guru Bahasa Malaysia Berkualiti – Guru yang mengajar mata pelajaran ini perlu beropsyen Bahasa Malaysia untuk memastikan kualiti dari segi ilmu pedagogi. Guru digalakkan menghadiri kursus peningkatan profesionalisme yang memberikan pendedahan tentang perkembangan terkini ilmu pedagogi dan juga perkembangan bahasa daripada pakar dari dalam dan luar negara.
  8. Persekitaran Pembelajaran yang Kondusif – Pemantauan daripada aspek kebersihan, keceriaan dan keselamatan di sekolah dipertingkatkan dari masa ke semasa bagi memastikan saiz kelas, serta keadaan fizikal bilik darjah dan sekolah lebih kondusif untuk P&P.
  9. Bahasa Malaysia Bahasa Ilmu dan Komunikasi – Usaha menterjemah karya agung dari Eropah, Amerika dan Asia perlu diperhebatkan. Melalui cara ini perluasan ilmu melalui pembacaan dalam Bahasa Malaysia dapat dipergiat, seterusnya menggalakkan budaya membaca dalam kalangan masyarakat. Penggunaan Bahasa Malaysia juga mestilah tekal dan mantap dalam semua urusan rasmi agar hasrat 1Malaysia terlaksana melalui identiti negara bangsa.
  10. Kolaborasi Antarabangsa Kursi Bahasa Malaysia di Universiti Luar Negara – Satu kolaborasi yang mantap antara Malaysia dengan negara lain akan diwujudkan dengan menubuhkan kursi Bahasa Malaysia di universiti luar negara.
  11. Syarat Layak Masuk Institut Pengajian Tinggi – Pelajar yang mengikuti pengajian di universiti hendaklah diwajibkan mendapat kepujian dalam Bahasa Malaysia di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia sebagai syarat masuk.
 INFO : http://pkgpadangserai.btpnkedah.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=115:mbmmbi&catid=42:mbmmbi