cari id yes guru sktp

25 Mac 2009

Aku yang UNIK

Semalam...jadual aku full. Tapi budak terpaksa belajar sendiri. Aku bermesyuarat SisBT bersama GB dan semua guru-guru MT,SN dan BI. Perghhhh...12.30-2.45! Panas punggung memasing. Aku rasa 1 jam pertama semua ok. Selepas 1 jam pertama tu, masing-masing dah membongkok. Cikgu pagi dok jeling jam....cikgu petang dok tak senang. Ahaks! Hari ini mesyuarat lagi...Pengurusan. Para pentadbir je yang terlibat. Maaf cakap.....panas jugak kot.....12.30-3.50...lama tuh!

Aku pula..ntah cam tak semangat pula hari ini. Mungkin sebab tidur lambat semalam kot. Leka. Hari ini juga ada pemeriksaan kesihatan kat sekolah. Tapi bukanlah free...ada bayaran-RM10. Aku ikut sekali...hasilnya? taaadddaaaa....

  1. lemak badan (%)- 36.1 - sadis...aku dalam kategori gemuk daaaa....yang normal 28-34.
  2. tahap % air dalam badan - 46.8 (45-60) - normal
  3. kepadatan otot - untuk aku yang dikata tinggi lemak ni...otot aku kat tahap 3. maknanya otot aku padat ler...1
  4. kadar metabolik basal - 1088kcal - sekali rendah pulak metabolisme aku. sepatutnya dalam julat 1150-1200
  5. kepadatan tulang - 1.9kg - huhuhuhu x padat tulang aku. untuk umur/tinggi dan berat aku...kepadatan tulang yang sepatutnya ialah 1.97-2.40
  6. lemak visceral - 6 - aiyyya tinggi wo...yang idealnya 4 je.
aku check tekanan darah pulak....ermm...cikgu...i think cikgu tak berapa ok nie...tak rileks. takper...cikgu g check gula dulu nanti kita buat tekanan darah.

hasilnya....
  1. tahap glukos dalam darah - 6.3 mmol/L ; normal (3.0-8.0).
  2. tahap kekerasan saluran darah - 1 ;normal (1-3)
Dan menurut pakar yang memeriksa...dia kata sistem aku UNIK....fisrt time jumpa. hoh....iye ker? hahahah aku manalah tahu bab2 nie. Reason dia kata gitu...kata dia...

"biasanya kalau kepadatan otot tinggi...maka kadar metabolik dan kepadatan tulang juga tinggi. Tapi pelik sebab cikgu punya rendah. Dan lemak visceral cikgu pula sepatutnya rendah tapi bacaan kita kat sini lemak visceral cikgu tinggi."

dia tambah lagi....

"dengan tinggi dan berat cikgu nie,actually normal...sepatutnya lemak dalam badan cikgu pun normal tapi ......" ekekeke aku gelak jer...dan tanya..uiks, napa leh jadi tunggang terbalik? celaru jerk bunyi..."tu la saya pun pelik...sistem badan macam .......(no words ).

Then...p check tekanan darah sekali lagi....hasilnya

149/90 - actually u takde tekanan darah tinggi cikgu....tapi u dalam keadaan stress nie. cukup tidur tak? heheheh memang saya tidur lambat semalam....oooo buat apa? cikgu belajar ker? nak exam? sama mcm cikgu tadi la nie......(sapa la tu...aku pun x thu..coz masa aku naik nie...aku sengsorang jer)....adakah itu menandakan ade beberapa rakan2 setugasku yang lain juga mengalami keadaan stress sepertiku? muahahahhaha...
"Okay cikgu, itu sahaja. Relaks cikgu....tenang2 jangan stress2 cikgu ye....nanti, exam dah habis....kerja dah beres..semua okay balik lah tu..."pesanan terakhir sebelum aku melangkah keluar dari bilik gerakan.

Kat kantin borak-borak.....mUahahahhah rupanya ramai juga cikgu2 kat sekolah aku yang stress hari ini!

Sebab-sebab aku stress....
1. rasa-rasanya dah berbulan2 aku stress...tau kan sebab apa?
2. meeting sampai panas punggung..kuikuikui
3. final exam dah dekat
4. ujian prestasi pun dekat-kertas soalan aku dah 2x kena reject
5. tidur lambat pun iye gak
6. pengajian dah nak abish...tapi research tak mula lagi
7. barang aku yang hilang ari tu x jumpa2 lagi

apa tak stress macam tu punya suasana.....ish2 terbukti sudah
"kecelaruan emosi mempengaruhi sistem dalam badan"

arghhhhh :
dulu pergi jabatan pendaftaran- isk panjangnya nama, FIRST TIME saya jumpa nama panjang macam nie....actually nama aku 6 huruf jer...binti kat belakang tu yang berjela2. So secara tak langsung aku kenalah bawak nama yang berjela-jela tu kan....UNIK tu...

tadi - nie FIRST TIME saya jumpa sistem dalam badan macam ni. UNIK! bacaan yang tertera adalah bacaan yang tak sepatutnya macamni. Pelik juga. Aku jawab.....ermmmm....ni kena buat kajian ni. Sama-sama tertawa dan senyum.

Aku adalah aku. Cuma hanya ada seorang aku. Tentulah aku UNIK!!! kan........

Anak kucing dalam raga,
Ibunya pula terlalu garang;
Songket di gedung ada harga,
Jarang-jarang dipakai orang.

4 ulasan:

ONE ZABA berkata...

masuk hutan bawak raga,
dalam raga ada parang;
baik-baik baju diperaga,
jgn diperaga baju yang jarang.

arryani berkata...

Masuk utan bawak raga,
dalam raga ada rotan,
Songket memang mahal harganya
Tapi kain sarung tetap jadi pilihan

(pantun ciplak OneZ kat atas. hehe)

pusat berkata...

julat 149/90 tu biase je bg pusat. kalau stress pusat leh cecah 150/100.

DIMENSIKINI berkata...

salam,
setiap yg bernilai ada harganya...