cari id yes guru sktp

07 Januari 2009

Siew Ching

Untuk Siew Ching dan seluruh kelas 2 Hormat. Terpaksa..Perlu tingkatkan kesabaran nak mengajar kelas hujung-hujung nie. Pening juga. Setiap satunya punya perangai yang tersendiri. Siew....hehehehe satu-satunya murid berbangsa cina dalam kelas ini. Agak berlainan....tidak 'senormal' rakan-rakannya yang lain. Dengan murid di 2 Hormat....sabar wajib berganda. Dengan Siew Ching...sabar berganda itu perlu berganda-ganda.

Ada satu kisah....lucu juga bila diingat kembali. Saya memintanya mengulang semula apa yang saya sebut, yang saya baca. one hundred, two hundred......untuk kelas ini cukup sehingga five hundred. Sekadar mereka menyebutnya dengan sebutan yang betul. Setiap seorang perlu membacanya. Pujian untuk yang berjaya membaca dengan betul dan jelas. Bila semua dapat pujian. Xdelah lagi takut2 nak membaca,xde lagi malu2 kucing nak menyebut. Malah berebut2 nak baca...."cikgu...saya....? " Tanpa di arah....mereka menyerah diri untuk membaca. Untuk jagi cikgu kepada rakan-rakan lain. Wah..seronoknya mereka boleh jadi cikgu. Hehehhe. Hingga tiba giliran Siew Ching.....walaupun ada sebutan yang kurang jelas....puji jugalah....good....give a clap...semua bertepuk, sebab Siew Ching boleh baca. Dengar tepukan....air muka Siew Ching berubah....menangis.....Adehhhhh awat plak dah....bila ditanya Siew Ching geleng2 kepala sambil pandang cikgu sambil pandang rakan yang di sebelah. Cikgu tanya Siew Ching tak nak jawab. Cikgu minta rakan tolong tanyakan....mungkin takut cikgu marah kot....Minta tolong Ain tanya pada Siew Ching....."cikgu...Siew Ching nak balik....." kata Ain. Ah sudah....tapi macam biasa budak2 nangis ni saya tak layan sangat, sebab kalau dilayan makin kuat raungnya....hehhhee.

Pada Siew Ching saya tanya....nak balik? Siew Ching angguk. Saya kata Siew boleh balik lepas belajar moral. Okay? Siew Ching angguk. Hehehhe sib baik senang, moral subjek terakhir pada hari tersebut. So , memanglah Siew Ching boleh balik lepas belajar moral. Ekkekekek...Saya memang wajib menuntut ilmu cara nak berhadapan murid macam Siew Ching! Sabar paling penting.

6 ulasan:

.: mama cute :. berkata...

at least siew cheng nk baca gak..
kelas aku sowang ni dok dalam dunia dia sndiri.. soh salin 5 perkataan amik masa sejam.. hangin hangin

~Insan Biasa~ berkata...

wei...suruh baca pun ibarat penuh mulut dengan intan tu....bila menulis....aku yang nak teriak!

~Insan Biasa~ berkata...

ada sowang lagi....soffia...nama sedap. badan sedang2 .suara beso... nampak macam ok. tapi bila suh baca, suh ulang apa aku baca or aku tanya soklan....adehhhhh mulalah dianya....belek2 kuku dan dan tu jugak....tgk2 lantai.....kibas2 baju....Ya ampunnnn....Sofffffiaaaaaaaaaaaa!

.: mama cute :. berkata...

itu le nasib cikgu kelas belakang mcm kita ni.. kekekeke..
apa nak buat.. cobaaannnn..

dan as usual muka kita ni dok kena ajor kelas belakang tiap2 taun.
kalau bg kelas depan pon.. kat kelas taun satu.. apa la sangt taun satu.. kena ajor back to basic.. umpama ajar kelas belakang

sungguh tidak adil.. ada kawan aku sowang tu.. asik2 dpt kelas depan.. baper taun da ajar kelas depaaaannnn aje.. and of coz la hadiah yg dia dpt masa hari guru suma grand.. berplastik2 dan berguni.. sedangkan cikgu kelas belakang.. just satu plastik.. hadiah pon pensel and sabun.. wakaakakkka
tp takleh kira yg tu kan.. dah takde rezeki kita..
huhu

apa pon.. bila depa dah pandai masa ujung taun, aku rasa itulah hadiah terbesar dan lebih bermakna dari hadiah berguni2 masa hari guru..

cikgu kelas depan toksah le nak eksen ngan kelas kamu sbb kamu tu mmg dah sah-sah dpt genetik pandai belaka..

bila kita nk dpt kelas depan ye anis.. aku tingin gak nak isi rekod profil guna pen biru saja instead of merah.. hehehe

~Insan Biasa~ berkata...

ooooo nasib aku xlah sedasat ko....sekolah aku....semua dapat rasa ajar kelas pandai, sedang dan corot. Cumanya di tingkat yang sama saja...statik tahun 2. kalau thn 3....kekal ler bertahun2 drjah 3..aku memang x de pengalaman ajo kelas darjah 3,4,5,dan 6. Tapi aku memang hebat kat tahun 2.....hehehhe hebat ke? kalau dok statik tahun 2? tahun lepas aku dah rasa ajor kelas depan....paling depan....kami cikgu2 thn 2 tiap2 tahun rotate...so xde lah cop kat muka, itu cikgu kelas depan....itu cikgu kelas belakang...

cikgu2 kat sk aku cuma ade cop muka....itu cgu2 thn 1, thn 2, thn 3.....dan seterusnya. Aku dicop cikgu drjah 2. cikgu muzium sk dan ckgu penyelaras ppsmi. cop muka yg last tu paling aku mencik....walaupun aku dah tak pegang jawatan tu setahun....surat ppsmi dtg jer....call aku! Mencik betul! Fail aku dah serah kat org lain aaaaaarrrrrrrrrrrrrrr.....

anyway,
kelas depan ade cabaran, cabaran dtg dr makayah dan murid....mak bapak betul2 caring ngan prestasi anak dia. budak pun kalau p&p kita boring dia pandai komplen.

hujung2 nie...mak bapak mostly endah tak endah jer....walaupun x semua ...tapi kebanyakannya camtu....senario kat sk aku lah...sk ko mgkin lain..
cabaran kelas hujung....dtg dr murid...lemah dr banyak aspek, dan kerjasama makayah utk ajr anak kat umah...x berapa nak ada...cikgu letih la xde support makayah...

tapi dah tu kerja kita pun....yang menurut perintah....

.: mama cute :. berkata...

itu br adil bila ada rotation.. aku tensen tol asik2 kena kelas belakang.. sangat mencik ngan pentadbiran.. and kalau kita ni terer lebih sket.. habis suma jawatan ditempek ke kita.. aku slalu gelar diri aku giler koser dah suma nk bagi kat aku.. ekekekke.. sabor je la yg menurut perintah.. waakkakaa