cari id yes guru sktp

12 Januari 2009

Hadapi dengan senyuman?

Dok terpikir-pikir nak post tak..nak post tak...tapi hati ni asyik berkata-kata. So at last ambil keputusan post je la. Bak kata kengkawan blog yang lain tu...."dah ini kan blog aku...suke hati aku la nak post apa pun"...heheheh . So berdasarkan itu maka saya membuat post luahan rase .....ahaks!

Pejam celik dah masuk minggu kedua persekolahan. Tiga hari sebelum minggu persekolahan bermula, saya dah pun menjengok2 kelas yang dipertanggungjawabkan untuk saya. Kira, bilangan meja kerusi ok? ok....cantik. Belek2 papan kenyataan depan belakang. Langsir kelas. Almari buku. Banyak gak la yang perlu di make up kan. Paling ketara, papan kenyataan. Siap...saya tampal kertas baru kaler biru. Semua papan kenyataan tu saya hias simple....tak kira bahagian cikgu petang ker....cikgu pagi ker....saya pukul rata semua. Supaya seragam. Kalau harap masing2...alamatnya nanti kaler x serupa.x seragam...pada saya tak cantik! So...nak seragam punya pasal, saya buat lah sekadar mungkin papan kenyataan tu. Bab alas meja, bunga hiasan saya pas kat cikgu yang kongsi kelas ngan saya la. Heheheheh...sekali dia pilih alas meja kaler meroon da.....Cuba imagine....papan kenyataan biru....alas meja merah....dinding kuning langsat...okay tak? Heheheheh

Then....Sabtu lepas ada plak taklimat ngan GB....sekali GB nak semua papan kenyataan tu di cover ngan kain lah plak! Heh ele.....sio-sio je saya kuar duit hias papan kenyataan tu. Guna pakainya tak sampai sebulan lagi ha...Kain kaler meroon petang tadi nengok dah ada dah kat bilik guru...dalam minggu ni pasang la kot. Saya, diam....jadi tak terkata-kata la plak...walaupun hati ada gak berbisik2....#&^#^@ gitu la...Silap tindakan ke, saya ni? Almaklumlah dulu2 GB semua lelaki, dapat ayah kan....xdelah amik kisah sangat hal2 hias kelas ni. Hiasan kelas bulat2 serah kat guru kelas. Tahun ni pulak dapat mak....pepaham je la. Dah kita anak...kena lah ikut cakap mak....tak karang, tak cium syurga plak...hehehehe. Tu yang terkadang-kadang boleh terbantut kalau2 ada perancangan sendiri. Ibaratnya...buat salah. Tak buat pun salah....-->di sini saya confius.

Walau bagaimanapun, warna kain mak tetapkan, kainnya pun mak yang tetapkan. Anak-anak hanya perlu siapkan apa yang perlu di lekatkan kat papan kenyataan bahagian depan. Mak dah senaraikan dah...iaitu, jadual waktu kelas, kalendar, visi dan misi sekolah, senarai nama murid kelas, jadual bertugas, pelan kelas, dan pelan laluan kecemasan kebakaran. Dan papan kenyataan belakang kelas plak....info2 yang ditampal tu mesti ditukar setiap bulan.

Diakui la....jagaan ayah lain, jagaan mak lain. Eh, terlintas di minda-Agaknya bagaimana saya hari ini jika saya mendapat jagaan daripada seorang yang bergelar MAK? Usia saya dah 30 pun ni ha,Ermmm....apapun, saya tetap bersyukur kerana masih berjaya walaupun ayah menjaga saya dengan tulang empat keratnya seorang diri selama 26 tahun ini....Terima kasih ayah....kerana saya pada hari ini.

HADAPI DENGAN SENYUMAN, SEMUANYA AKAN BAIK-BAIK SAJA. ahaks! I'll Try bebeh...

Dewa-dewa melihat sakti,
Diam dalam gua batu;
Jangan kita susah hati,
Susah ada tuhan membantu.

3 ulasan:

ONE ZABA berkata...

Niat kepasar membeli cuka,
Cuka dibeli dikedai nyonya;
Wahal cik anis usah berduka,
Jika berduka,ingat padaNya.

.: mama cute :. berkata...

amboi.. pantun sakan dei.. kekeke..

nasib ko le dpt GB pompuan.. aku ni dah lama berGBkan pompuan.. mmg pesen ni la depa.. siap la ko mesyuarat panjang menjela tak hengatt.. baju msti ada kelasss ok.. jangan nak serabai2.. necktie kena pakai.. suma ikut buku and protokol.. jgn cuba bantah dan nak ubah tarikh.. dan perkataan yg suka disebut. KERJA BUAT KITA..

apsal pompuan bila berpangkat.. dia jadi mcm giler koser ek? bohsan la kadang2 ngan pompuan GB ni..kekek

~Insan Biasa~ berkata...

Syah......BETULLAH.....TEPAT SEKALI APA YANG KAU KATE...!!!!!hehehe SEMUA YG KO KATE TU AMAT2 LAH TEPAT SEKALI....hehehhe (2x sebut tu....peneguhan!)