cari id yes guru sktp

27 Mei 2011

Kentang Putar ~homemade~


Lagi memenuhi permintaan. Kali ni resepi kentang putar pulak. Actually saya hanya copy paste dari SINI aje. Tapi xpelah saya pun nak simpan resepi ni dalam blog TS .....so inilah resepinya.....

KENTANG PUTAR

Bahan-bahan :
  • Beberapa biji kentang (ikutlah banyak mana nak)
  • Sedikit susu segar
  • Serbuk lada hitam atau lada hitam yang ditumbuk
Cara-cara :
  1. Kupas kulit kentang, basuh dan potong 8. Rebus hingga empuk.
  2. Toskan kentang yang telah empuk. Lenyek hingga halus atau boleh kisar di dalam food processor sambil memasukkan sedikit demi sedikit susu segar dan lada hitam sehingga mendapat texture yang anda inginkan.
  3. Scoopkan ke dalam mangkuk dan tuangkan sos ke atasnya sebelum dimakan.

SOS KENTANG PUTAR
Sumber resepi : daunpandan (My Resipi)


Bahan-bahan :
  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam pekat (dalam botol kaca)
  • 1 biji bawang besar -dicincang
  • 1 batang saderi - dicincang (Naz guna 2 rumpun saderi)
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum (Naz guna 2-3 Tbsp tepung gandum)
  • 1 Tbsp sos tomato
  • 1 Tbsp sos tiram
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Beberapa titis kicap pekat (untuk memberi warna)
  • Garam (Naz tak letak pun)
Cara-cara :
  1. Masak air bersama stok ayam, saderi dan bawang besar hingga mendidih. Kecilkan api dan renih selama 10 minit. Tutup api dan tapis ke dalam mangkuk.
  2. Cairkan mentega di dalam periuk di atas api sederhana. Masukkan tepung gandum. Kacau hingga tidak melekat di tepi periuk.
  3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau agar tidak bergentel.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titis kicap pekat(sebagai pewarna). Masukkan serbuk lada hitam.
  5. Masak hingga mendapat kepekatan yang diingini. Untuk garam, rasa dulu sos kentang putar tu sebab stok ayam dan sos tiram pun dah masin. Naz tak letak pun garam.. 

Tiada ulasan: