20 September 2010

Kegemaran aku nie....

Satu lagi menu wajib ketika bagi masyarakat berketurunan Jawa ni ialah Sayur Goreng Lada@ sambal goreng. Yang ni berbeza yer dengan sambal gorengyang kering. Sambal goreng ni plak versi basah. Selalu dihidang ketika majlis kenduri kahwin dan salah satu menu juga dalam penyediaan nasi ambeng.

Bahan-bahannya:

  • 5 biji kentang dikupas dan dipotong kecil dan digoreng
  • 1 bungkus tempe -dipotog kecil dan digoreng
  • 2 keping fucuk -digoreng dan pecah-pecahkan
  • segenggam suhun -di rendam dgn air
  • segenggam ikan bilis
  • 2 ulah bawang besar -dipotong baji
  • 5 ulas bawang merah -dihiris
  • 3 ulas bawag putih dihiris
  • 10 tangkai cili kering- digunting serong dan direndam dgn a ir
  • 1 inci lengkuas -dihiris halus
  • 1 inci belacan*
  • 1/2 cawan air asam jawa*
  • 1 -2 cawan santan cair
  • garam dan gula secukup rasa
  • 2 sudu kicap
  • ***hancurkan belacan dengan air asam

Cara Memasaknya:

  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis hingga naik bau
  2. Masukkan lengkuas dan cili kering yang direndam tadi. Tumis hingga naik bau
  3. Masukkan air asam + belacan dan tumis lagi
  4. Masukkan santan, kicap, garam dan gula secukup rasa
  5. Bila dah mendidih, masukkan semua bahan tadi, kentang, tempe, fucuk, bawang besar dan suhun
  6. Gaulkan semua hingga sayur lembut dan kering

aku amik and copy paste je resepi nie daripada blog suka main masak-masak.

Tiada ulasan: