cari id yes guru sktp

17 Ogos 2014

Aidilfitri 2014

Assalamualaikum Aidilfitri. Salam lebaran buat semua. Semoga Aidilfitri untuk kalian meriah tahun ini. Pada saya, agak kurang meriahnya. Almaklumlah orang raya , saya tidak berapa raya. Terpaksa sendirian di hening subuh raya. Suami belum balik kerja. Huhuhuhu tak dapat cuti beb.

Tak mengapalah. Satu pengalaman baru untuk saya. Ok ....apabila saya mula menulis di sini...bermaksud ada yang ingin saya luahkan. Tentang raya. Pada sayalah sambutan hari raya dah tidak sehangat dulu ...zaman kanak-kanak saya. Kalau dulu sebelum sembahyang sunat hari raya dah keluar rumah dah nak beraya rumah pak mak sedara yang paaaling tua dalam keluarga ...cukup sekadar minum kopi panas dan makan pagi sekadarnya kemudian "njalok ngapuro - ngomong wong jowo"...heheh. zaman la ni macam x ada dah...

Dua. Budak-budak pun dah tak g keluar beraya sendiri dengan kawan-kawan pusing keliling kampung. Yelah keadaan dah berbezakan...ditambah pula dengan berita culik sana sini. Bahaya di mana-mana saja sekarang ni. Kesian budak-budak sekarang tidak berpeluang untuk beraya sendiri. Hah saya pun agak terkejut sedikit apabila ada statement daripada murid saya perihal duit raya. Malas nak datang sekolah untuk sambut raya bersama kawan-kawan. Apatah lagi duit raya yang cikgu bagi seringgit aje! So kalau rm5 baru nak datang sambut raya sama-sama? Lihat....betapa mentality murid majoriti melihat raya adalah duit. Mesti lebih seringgit pula tu. Hancur la  macam ni. Itu di kalangan murid...kalangan budak-budak.  Takpe masih boleh dibetulkan dan dilentur..erkk boleh ke?

Tiga. Di kalangan dewasa? Duit raya juga ke isunya? Of course la tidak. Sebab yang dewasa dah ada duit sendiri dan sudah cukup arif tentang duit dan jajahan takluknya. Bagi yang dewasa pula...sibuk dengan open house Aidilfitri. Asyik-asyik open house. Tak salah kerana asalnya adalah untuk menjamu semua orang. Dan tentulah dengan ikhlas kerana bersedia dari semua sudut. Dari sudut perbelanjaannya sudah pastilah kan. Masalahnya ...dari tahun ke tahun amalan open house semakin meluas. Sehinggakan ada yang berfikir kalau tidak ada open house jadi segan nak bertandang! Sangat salah pandangan begini pada sayalah! Nak tunggu jemputan open house baru datang. Kesiannya kepada mereka-mereka yang tidak berkemampuan ber'open house'....kemampuan dari banyak sudut. Perbelanjaannya, masanya, tenaga kerjanya. Bukan semua mampu. Kerana amalan ini juga menjadikan orang segan nak menjemput datang ke rumah sebab tak ada makan2 yang sedap2. Sekadar air dan kuih pasti ada. Tapi kalau tengok open house rata2 ada macam2 makanan. Yang tak buat...jadi segan . Nak buat kemampuan pada tahun itu mungkin kurang. Sudahnya diam2 saja lah. Kesian kan? Lebih mengaibkan kalau ada yang bertanya bila nak buat open house?

Silap ni! Sepatutnya kita tak tanya orang bila nak buat open house. Kalau jawab xde budget. Malulah dia. Walaupun mungkin kita sekadar usik saja. Kita tak tahu emosi raya ni kadang2 kan lebih sentimental....lebih molek kita jemput datang bertandang rumah kita kan.....sebuk2 nak pegi umah orang nak makan sedap2...rumah sendiri tak pula berjemput. Adoiii.

Seram pikir. Takut open house jadi penyebab kurangnya budaya bertandang minta maaf....tapi lebih kepada bertandang sebab nak makan sedap dan kumpul duit raya yang mewah!

Dah tu pula open sana sini. Ada yang tertinggal atau sengaja di cicirkan. Bila jumpa ada yg bertanya plak....tak pergi ke rumah si polan- si polan?  Yang di tanya terpinga2 tak tahu apa2....mula berfikir plak kenapa saya tak tahu?

Minggu pertama raya dah elok maaf2...bila jadi situasi ketidaktahuan macamtu dah terkecil hati pula.....macam mana tu? Setahun memendam rasa. Raya tahun depan jumpa minta maaf lagi...lepas tu lupa atau sengaja lupa....terkecil hati lagi...ate...apa makna raya?!

Apapun saya pasti setiap situasi ada sebab dan Allah tahu kenapa situasi tertentu berlaku kepada hamba2Nya yang tertentu.

Selamat Hari Raya Aidilfitri.


2 ulasan:

Farra AM berkata...

setuju semua point tu.. saya prfer datang bukan waktu open house sebab saya suka sembang lama. kalau open house mmg tak dan nak sembang..tiba2 petang dah dan terasa badan letih sangat tapi tak puas sembang...

Domolitosslm berkata...

...tak mustahil juga suatu hari nanti kemeriahan aidilfitri hanya pada iklan tv dan promosi sahaja...Wallahualam....