cari id yes guru sktp

20 Oktober 2012

"Manusia berharap terlalu banyak tetapi berbuat terlalu sedikit." ~ Allen Tate

Harapan bukanlah sesuatu yang negatif, malah merupakan sesuatu yang amat positif. Dengan adanya harapanlah maka ia sebenarnya menjadi satu motivasi kepada diri sendiri. Tetapi malangnya adakala kita sebagai manusia mengharap terlalu banyak tanpa kita sedari. Membuatkan kita lalai atau mungkin juga menyentuh hati insan-insan di sekeliling kita bahana terlalu ingin mencapai harapan. Bab ini ok juga...berharap dan mengejar harapan yang hendak dicapai.

Tapi bagaimana pula jika berharap dan hanya mengharapkan harapan itu menjadi nyata dengan usaha yang dikeluarkan adalah yang paling minimum? Disertakan pula dengan alasan-alasan tertentu yang menjadi dinding penyebab setakat itu sahajalah usaha yang mampu diadakan.

Eh....setelah sekian lama tidak berblog...sekali berblog bagaikan melepas rasa hati pulak yer??? heheh . Macam biasa hanya disinilah saya dapat melepaskan segala isi hati ...memuntahkannya sebanyak yang saya mahu. Huh...lega sikit!

Nak minum air. Tapi tunggu dihidangkan.Kemudian komplen pahit.
Nak makan . Tapi tunggu disuapkan.Kemudian komplen masin.
Nak baju cantik. Tapi tunggu disarungkan.Kemudian komplen tak muat.
Nak menonton. Tapi tunggu ditayangkan.Kemudian komplen 'cerita apa ni?'
Nak halwa telinga. Tapi tunggu diperdengarkan.Kemudian komplen 'lagu ntah apa-apa'.

Di mana usahanya untuk minum air yang manis?
Di mana usahanya untuk makan makanan yang enak?
Di mana usahanya untuk menyarung baju cantik yang selesa?
Di mana usahanya untuk menonton cerita yang mengikut 'taste' ?
Di mana usahanya untuk mendengar halwa telinga bak buluh perindu?

jika...soalan dijawab dengan alasan....

gula xde...ko minum air apa? sikit...
kenapa x usaha cari gula dan buat air sendiri ye...
kenapa mintak orang punya?

bahan aku x cukup...apa-apa pun ok....apa ko makan? (eh..)
kenapa x usaha cukupkan bahan dan masaklah sedap2..
kenapa nak tagih makanan orang

duit habis....pinjam ko punyalah...
kenapa x usaha cari duit tambahan dan pilihlah baju cantik yang sesuai
kenapa mesti pakai baju cantik...tapi bukan milik sendiri

remote jauh sangat...ko kan dekat ngan remote...
kenapa x  usaha bangun dan capai remote tu dan pilih channel yang disukai
kenapa tak berterima kasih....kutuk plak 

remote mana ntah...pasangla lagu apa2.....(pulak..)
kenapa tak usaha cari remote tu dan pilih channel yang kena dengan telinga sendiri
kenapa nak marah-marah .....

Hakikatnya begitulah
Manusia berharap terlalu banyak tetapi berbuat terlalu sedikit

dan hakikatnya juga
Inilah juga orang yang banyak cakap,banyak komplen,usaha dari diri sendiri ciput....
Usaha da ciput jgn la plak nak cakap banyak komplen itu ini...

Cuba pakai kasut orang kerdil...muat tak?
atau
Cuba pakai kasut orang gergasi...muat tak?

sendiri pikir....jangan pulak nanti ada yang komplen...apa kaitan orang kerdil dan orang gergasi dalam entri ni ye....hahaha ada kaitan ker? pikir sendiri.




Tiada ulasan: