16 Mac 2021

Semoga Allah tetapkan hatiku.

 Bekerja. Niatkan pekerjaan yang dilakukan itu kerana suruhan agama dan tuhanmu.

Kawan-kawan sekerja di musim pendamik, tugas itu menjadi semakin berat. Kerja lebih waktu, kerja lebih usaha, kerja lebih dalam banyak aspek.

Rata-rata kami ajk jadual sebolehnya menyusun waktu yang hampir sama rata kepada semua warga.Guru akademik biasa secara puratanya menerima 31 waktu satu minggu. Manakala guru berjawatan khas dan pentadbir adalah sekitar 5 hingga 17 waktu. Dan melebihi pun waktu minima yang ditetapkan. Terima dengan rela hati. Dan mereka inilah biasanya yang akan 'merelief' memandangkan guru akademik dah santak waktu. 

Namun aku sebagai jk menetapkan juga guru akademik 'merelief' dalam julat waktu 30-60 minit dalam satu minggu. Menjadikan jumlah waktu mereka tidak melebihi 33 waktu maksimum dalam satu minggu.

tugas guru bukan setakat masuk kelas dan mengajar semata-mata. Ada masa mereka juga perlu menyelaras program-program tertentu dalam sekolah. Pertikaiannya di sini, jika mereka yang 31 waktu itu mampu mengurus program , jadi pada saya rasanya tidak ada masalh untuk guru khas yang masanya kurang dari 15 waktu seminggu pun mengurus program. 

satu hari jika terima 1jam mengganti dengan tiada kelas pdpc , menyebabkan kerja mengurus itu 'pending'...im speechless....seriously.

Program jika dirancang mendadak...adhoc, sesiapa pun akan terima tekanan. Tidak dinafikan. Tidak kira waktu yang kita ada banyak atau sedikit. Even, kalau kita xde waktu pdpc pun, kalau dapat kerja adhoc, ia memang akan memberi tekanan.

Sebenarnya,berbalik juga cara kita untuk menguruskannya dengan hati yang bagaimana. Seriously, im speechless. 

Benarlah manusia memang tidak pernah puas hati. Bukan tidak tahu bersyukur, tapi manusia itu seringkali LUPA untuk bersyukur. Saya tidak mengata sesiapa, adakala, saya juga termasuk dalam golongan LUPA ini. Manusia, tidak ada yang sempurna!

Semoga Allah jaga dan tetapkan hati. Adios.

Tiada ulasan: